Sons of Anarchy - a harmadik évad kezdéséről

Vannak olyan sorozatepizódok, még ha viszonylag ritkán is, amik után érzed, hogy egy kicsit ki kell szellőztetnek a fejed, mert ha a záró jelenetet követően azonnal hozzákezdesz a kritikához, egy később túlzásnak tűnő dicshimnusz fog születni. A Sons of Anarchy harmadik évadának nyitóepizódjánál is ez a helyzet állt fent, Sutter ugyanis egy szinte tökéletesen felépített részt prezentált nekünk, melyet végül egy elképesztő cliffhangerrel zárt le. Természetesen megejtettem az említett szünetet, de őszintén bevallom, sem sokat használt, a SoA új évadának nyitánya nem, hogy felért az elvárásokhoz, de felül is teljesítette azokat. A kép alatt már spoileresen folytatom.

Jax össze van törve, Tara tanácstalan és Half-Sack padlón lévő, odaszáradt vérére tekint, a szökevény Gemma érthető módon türelmetlen, majd végül a klubelnök Clay-nél állunk meg. Az első jelenetben egy montázst láthattunk, mely alatt a No Milk Today című szám szólt, talán meglepő választás, de összhangban volt a látottakkal és ennek köszönhetően a harmadik évad egy hatásos nyitó képsorral vette kezdetét. Sutter pontosan tudta, hogy a második évad végi történések után nem szabad a mély vízbe ugrani, először végig kell menni a szereplőkön és megnézni, hogy miként élték meg a tragikus eseményeket. A SoA-t többek között ezért is tartjuk az egyik legjobb kortárs drámának, a feszültséggel teli, pörgős történetszálak mellett kiemelt hangsúlyt kap és egyúttal rendkívül hiteles az egyes szereplők drámája is.

Abel elrablását követően Jax teljesen maga alatt van, csak a klubtársai tudják kimozdítani ebből a depresszív állapotból. Látszólag tettre kész, de nem biztos önmagában és megkérdőjelezi az eddigi tetteit, melyre tökéletes példa a Piney-val való párbeszéde:

Jax: I'm trying to find some kind of balance, Piney. The right thing for my family, the club. Every time I think maybe I'm headin' in the right direction, I end up in a place I never even knew could feel this bad. What did I do man?
Piney: You're loyal...decent. That's who HE was. And I miss him.

Charlie Hunnam parádésan hozza a magába roskadt, megtört karaktert, az arcára volt írva mindaz a fájdalom és szenvedés, amit fiának elrablása és az ehhez kapcsolódó tehetetlenség miatt érez. Komoly hangsúlyt kapott a Tara-val való kapcsolata, melyet Sutter-ék szépen végigvezettek, az írók és Hunnem mellett az erőteljes alakítással jelentkező Maggie Siff-nek is kijár a dicséret. A Jax-ben lejátszódó folyamatok az utolsó jelenetben csúcsosodnak ki, de ezt a dühkitörést a bemutatott lelki folyamatok és az emlékezetes Clay és Jax közötti párbeszéd korábban már megalapozta.

Gemma, legalábbis egy jó ideig külön történetszálat kap, Stahl-nak köszönhetően menekülni kényszerül. A klub elrejti őt a külvilágtól, de nem bírja sokáig a semmittevést és meglátogatja az Alzheimer-kórban szenvedő édesapját. Őt a legendás Hal Holbrook alakítja, de a vendégszereplők közül örömmel láttuk Kenny Johnson-t, illetve a rövid ideig feltűnő Paula Malcomson-t is. Ne feledkezzünk meg a szarkeverés világbajnokáról, azaz Stahl ügynökről sem, aki úgy tűnik nem tud elszakadni a klubhoz kapcsolódó ügyektől, Clay-nek pedig természetesen volt hozzá egy-két kedves szava:

Anything happens to my grandson, anything, I promise you I'm gonna shove a gun barrell up that bony ass of yours and I'm gonna blow that black heart of yours out.

Az évadnyitó részben elsőrangú karakterábrázolást és sokáig emlékezetes cliffhangert kaptunk, utóbbi alatt Richard Thompson, Dad's Gonna Kill Me című számát hallhattuk. Sutter ezúttal is több, egymással párhuzamosan futó történetszállal dolgozik, így az Abel utáni keresés és az ír kapcsolat, Gemma 'száműzetése', a polgármester választás és a klub helyzete Charming-ban, valamint a Samcro-t megtámadó fegyveresek. Nyugodtan kijelenthető, hogy az évadban hatalmas potenciál van és Sutter-t ismerve, élni is fog a kínálkozó lehetőségekkel.

Végül a nézettségről röviden: a So címre hallgató rész 4.1 milliós össznézettséget produkált, míg 18-49-ben 2.1-es ratingre (2.81 millió néző) volt képes. Előbbi 4%-os, míg a demó eredmény 7%-os csökkenés a második évad premierjéhez képest, de ezzel együtt kiváló eredményről van szó. Ezt jól mutatja az is, hogy a 2.81 milliós adat a legjobb idei 18-49-es adatnak számít a kábeles sorozatok között.

Értékelés:

Címkék: sons of anarchy