Dexter - az ötödik évad kezdéséről

A Dexter újdonsült showrunnere, Chip Johannessen nincs éppen könnyű helyzetben, egy nagyszerű negyedik évadot követően kell átvennie a stafétabotot a családi okok miatt kilépő Clyde Phillips-től. Mindezt úgy, hogy egy sokáig emlékezetes és egyúttal a sorozat minden egyes karakterére kiható cliffhanger után kell új kezdést produkálnia. A kép alatt már spoilerek társaságában folytatom.

Két út állt Johannessen előtt: az évadzáróhoz képest ugrunk egyet az időben, nagyjából fél évet, vagy a sokkoló befejezést követően egy pillanatnyi szünetet sem hagyunk és megnézzük, hogy a szereplőink miként próbálják feldolgozni Rita halálát. Örültem, hogy az utóbbi mellett tették le a voksukat, a nagy hiátus főként a jellemábrázolást tekintve lett volna rossz döntés. Az évek során Dexter komoly változásokon ment keresztül, úgy tűnt, hogy az eleinte csak álcának használt család valóban hozzánőtt, Rita és a gyerekek is fontossá váltak számára.

Az írók jól ábrázolták ezt a hosszan tartó folyamatot, az érzelemmentes sorozatgyilkos egyre emberibbé vált, és ami igazán lényeges, hogy mindezt karakteridegen jegyek behozatala nélkül sikerült véghezvinniük. Az ötödik évad nyitányában Dexter egy újabb fordulóponthoz érkezett, a gyászoló férj önmagával is küzd, kifelé alig mutat érzelmet, de közben saját magát hibáztatja és lelkiismeret-furdalása van. Hatalmas a kontraszt a rész elején és a végén látott Dexter között, a temetésen halott beszéde és az ott mutatott reakciói azonban az előzmények bemutatása miatt hitelesnek tűntek számunkra.

Az évadnyitó minden bizonnyal megosztja majd a nézőket, hiszen egy kifejezetten lassú, a tragédia utáni új helyzetet felvázoló részt láthattunk, de véleményem szerint mindenképp szükség volt erre. A súlyos betegségéből felgyógyult Michael C. Hall nagyszerű alakítást hozott, és megmutatta, hogy még az ötödik évad során is tud pluszt hozzá tenni a szerephez. A húgát alakító (valóságban pedig feleség) Jennifer Carpenter szintén dicséretet érdemel, a játéka tavaly a kellemes meglepetések közé tartozott, úgy tűnik idén sem adja alább. Viszontláthattuk, természetesen flashback formájában Julie Benz-et is, a Dexter-rel való első találkozásukat mutatták be a készítők.

Az új történetszálak közül leginkább a Quinn-féle nyomozással foglalkoztak, úgy tűnik Doakes-t követően ismét egy kolléga fog vadászni Dexter-re. Chip Johannessen elmondása szerint az idei évad Dexter vezekléséről fog szólni, mely az ő esetében természetesen teljesen más formát ölt, mint egy átlagos embernél. Nem lesz egész szezonon átívelő sorozatgyilkosunk, az indoklás az volt, hogy Lithgow-t és az általa alakított Arthur Mitchell-t nem tudnák felülmúlni. A jövővel kapcsolatban még érdemes megemlíteni a több részre érkező vendégszereplők nevét, többek között Julia Stiles, Johnny Lee Miller és Peter Weller is feltűnik majd az ötödik évadban.

Értékelés:

Címkék: dexter