Blue Bloods - pilot

A kiindulósztori alapján átlagos rendőrdrámának hihetnénk, de a Blue Bloods ennél azért többet kínál számunkra. A CBS miatt ez talán meglepőnek tűnik, de ha azt mondom, hogy a sorozat mögött többek között a The Sopranos két forgatókönyvírója, Mitchell Burgess és Robert Green áll, akkor már kevésbé csodálkozunk azon, hogy egy a hasonszőrű társainál jóval érdekesebb produkciót sikerült tető alá hozni.

Frank Reagan (Tom Selleck alakításában) a New York-i rendőrség vezetője, de családjának majd mindegyik tagja kötődik valamilyen módon a rendfenntartó szervekhez. Az apuka már visszavonult rendőr (Len Cariou), az idősebbik gyermek egy kissé heves vérmérsékletű nyomozó (Donnie Wahlberg), a lánya helyettes ügyész (Bridget Moynahan), a kisebbik fiú (Will Estes) pedig most végzett a rendőrakadémián. A pilot egyik legfontosabb feladata a karakterek felvázolása volt, de emellett kaptunk egy emberrablásos ügyet és nem elhanyagolható módon egy átívelő szálat is behoztak az írók.

A sorozat egyik legnagyobb erőssége a színészgárda, a Tom Selleck és Donnie Wahlberg páros nagyszerű játékkal rukkol elő, a nagy öreg Len Cariou-t öröm volt viszontlátni és a Moynahan teljesítményét sem érheti panasz. A fiatal Estes-nek nem volt könnyű dolga ilyen színészek mellett, de a lehetőségekhez képest megállta a helyét. A heti ügytől féltem a legjobban, a sorozat itt ugyanis könnyen beleeshetett volna a proceduralok hibáiba - például unalmas nyomozási metódus; de kellően dinamikusra sikerült és kellemes meglepetés ért ennek kapcsán. Furcsa mód épp az átívelő szálhoz kapcsolódóan merültek fel kételyeim, egy kissé légből kapottnak, hiteltelennek éreztem a sztorit, valamint a fiatal rendőrünk beszervezését.

Érdekesség, hogy a berendelést követően a CBS Burgess és Green rutintalansága miatt Ken Sanzel-t, a Numbers egykori showrunnerét jelölte ki a Blue Bloods élére, akitől aztán kreatív nézeteltérésekre hivatkozva hamarosan megváltak. Az elbocsátás mögött Tom Selleck állt, akinek nem tetszett a Sanzel-féle irány, mely a sorozatot nem a karakterek, hanem a heti ügy és a nyomozások köré szerette volna felépíteni. Úgy gondolom jobban jártunk azzal, hogy távozott...

A pilot ugyan közel sem volt hibamentes, kaptunk néhány családi, illetve rendőri munkához köthető klisét, de érdekes karaktereket vonultatott fel és sikerült felkeltenie a érdeklődésemet. A nézettség egészen kiválóan alakult, a nyitó rész pénteken 13 milliós össznézettséget ért el, a 18-49-es korosztályban pedig 2.2-es ratingre volt képes.

Értékelés:

Címkék: blue bloods