A Rubicon és a Terriers túlélési esélyei

Két újonc sorozat, két kiváló dráma, két olyan széria, melynek a nézettsége fordított arányosságban van a minőségével. Az AMC-s Rubicon, valamint az FX-s Terriers is megérdemelné a második évadot, de egyelőre igencsak kérdéses a sorsuk. A bejegyzésben a túlélési esélyeikről ejtek szót, a kasza, illetve a megújítás mellett szóló érvek után egy szubjektív véleménnyel zárva az okfejtést.

Rubicon

a megújítás ellen szól: a premier, legalábbis AMC szinten korrektnek volt mondható (2 milliós össznézettség), ezt követően viszont meredek zuhanásba kezdett a sorozat. Egy milliós, illetve bizonyos esetekben valamivel ez alatti nézettségre állt be, a 18-49-es korosztályban elért eredményei pedig már a kezdetektől kívánnivalót hagytak maguk után, (0.3-es, majd később 0.2-es rating). A két másik AMC-s drámával összehaonlítva ez kifejezetten gyengének mondható, a Mad Men negyedik évada eddig folyamatosan 2 millió fölött volt, míg a tavasszal műsorra került Breaking Bad 1.5 milliós nézettséggel bírt, demóban pedig mindkettő 0.6 és 0.7-es ratingekre volt képes.

a megújítás mellett szól: kiváló a sorozat kritikai visszhangja, mely egy, a minőségi televíziózást előtérbe helyező csatorna esetében sokat nyomhat a latba. Az AMC eddigi két sorozata vasárnap 10 órakor került adásba, ezzel szemben a Rubicon egy órával előbb, a kilenc órás időpontba került, az új slot miatt pedig valószínűleg türelmesebbek a csatorna vezetői is. A Rubicon mindösszesen a harmadik saját gyártású sorozata az AMC-nek (a 90-es évekbeli próbálkozásokat és The Prisoner-t nem számolva) és könnyen lehet, hogy már csak a presztízs miatt is megtartják.

verdikt: A fent leírtakat, illetve azt, hogy azok milyen arányban játszanak szerepet a megújításban ugyan sokféleképp lehet értékelni, de véleményem szerint a Rubicon megkapja a második évadot. Komoly összegben azért nem mernék rá fogadni, de jelenleg erre látok valamivel nagyobb esélyt.

Terriers

a megújítás ellen szól: a pilotot 1.6 millió embert tekintette meg, a 18-49-es korosztályban pedig 659 ezres nézettséget ért el, ezzel a drámákat tekintve az FX történetének leggyengébb nyitányát produkálta. A második héten ez a nézőszám megfeleződött, majd még tovább csökkent, jelenleg félmilliós össznézettég és 0.2-es demóra képes a sorozat. Hibáztathatjuk a címválasztást, a félresikerült promóciót, az okoktól függetlenül ez egy rendkívül gyenge eredménynek számít. Jelenleg az FX kínálatában, a nézettséget tekintve messze a legrosszabbul szereplő dráma a Terriers.

a megújítás mellett szól: Shawn Ryan. A Terriers egyik készítője a The Shield miatt, mely az FX image-ét meghatározó sorozat volt, emblematikus figurának számít a csatornánál. Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy Ryan jó viszonyban John Landgraf FX elnökkel is. A Terriers-t szeretik a kritikusok, és ne feledkezzünk el arról sem, hogy a csatorna a múltban többször is könyörületes volt néhány rossz nézettségi adatokat produkáló szériájával.

verdikt: a Terriers esetében sajnos a kaszát tartom valószínűbbnek. Ha legalább egy milliós nézettséget, vagy jobb demó eredményeket produkálna, akkor talán volna némi esélye, de ezekkel az adatokkal kisebbfajta csodára lenne szükség egy második évadhoz. Mindenesetre szeretjük a kellemes meglepetéseket.

Címkék: rubicon, terriers