Rubicon - az utolsó két felvonásról

A Rubicon-ról nem is olyan régen már született egy átfogó írás, akkor azonban két rész, vagy találóbb kifejezéssel élve, a kirakós utolsó két darabja még hátra volt. Henry Bromell showrunner-nek nehéz feladattal kellett szembenéznie, egy aprólékosan felépített, egész szezonon átívelő összeesküvés szálat kellett úgy lezárnia, hogy a nézők és a kritikusok egyaránt elégedettek legyenek a látottakkal. A kép alatt, immáron spoilerek társaságában megnézzük, hogy vajon sikerrel járt-e.

Előzetesen úgy gondoltam, hogy az 1x12-es Wayward Son egyfajta ráhangoló rész lesz, mely úgymond felvezeti a finálé történéseit. Kellemes csalódás ért, Michael Slovis rendezésében a sorozat egyik legjobb 43 percét láthattuk, az első perctől kezdődően rendkívül intenzív epizódot pedig a döbbenetes záró képsorok koronázták meg. A feszült légkör főként a a párhuzamos történetszálaknak volt köszönhető, tökéletes volt például Kateb bemutatása, pontosan azt és annyit mutattak belőle, ami a néző számára lényeges volt. Az összeesküvés résztvevői között egyre feszültebbé vált a viszony, míg az azt megakadályozni igyekvőknek nagyon kevés idejük maradt a tragédia megakadályozására.

Will-nek végül összeállt a kép, a terrortámadás azonban bekövetkezett, a Galveston-öbölnél történt robbantás komoly olajválságot idézhet elő és, mint később megtudtuk egyben ürügyként szolgálhat egy Irán elleni támadásra. Következhetett az utolsó felvonás, melynek már a címe, 'You Never Can Win' sokatmondó volt. Vegyes érzésekkel viseltetek az évadzáró iránt, a nyitva maradt kérdések többsége nem zavar, viszont bizonyos karakterek fináléban betöltött szerepével elégedetlen voltam. Elsőként Katherine Rhumor-t hoznám fel, akiről az évad elején azt gondoltam, hogy idővel majd jelentős hatása lesz a történet alakulására.

Will ugyan kapott tőle néhány fontos információt, de ez összességében kevésnek bizonyult, ennél nagyobb potenciált éreztem a Miranda Richardson által alakított karakterben. A halála nem okozott különösebb meglepetést, egy ideje már benne volt a pakliban, viszont a DVD rossz pillanatban történő kikapcsolása, majd Will figyelmetlensége kissé frusztráló volt. Nem örültem annak sem, hogy Andy sztorijába belevittek még egy csavart, jobb lett volna, ha megmarad a titokzatos szomszéd lány szerepkörben. Az évadzáró negatívumainál még Kale-t kell még megemlítenem, aki a sorozat egyik legérdekesebb szereplője, a fináléban viszont kevés játékidő jutott neki.

Helyette Miles kapott plusz jeleneteket, aki a korábbiakhoz hasonlóan élt is a lehetőséggel, de az E csapat többi tagja, így Grant és Tanya is hozta magát.. Utóbbi megkapta a régóta vágyott kinevezését, és a rész egyik legemlékezetesebb jelenete is ehhez kapcsolódik:

Grant: I've been promoted to team leader...Now, I want to assure you, nothing will be different. I'm still Grant.
Tanya: I quit.
No. Not because of you. Congratulations.

Végezetül térjünk ki Will-re, valamint az összeesküvés egyik fő alakjára, az API igazgatójára, Truxton Spangler-re. Kettejük párbeszéde volt az első évad zárójelenete, Will a szörnyű tettek mögött megbújó okokat kereste, míg Truxton közönyös, emóció nélküli válaszokat adott rá. Mintha csak elbeszéltek volna egymás mellett, de ez így volt hiteles, két a saját szakmájában zseninek számító ember, ezt leszámítva azonban, főként a gondolkodásmódot és általánosságban az emberiességet nézve, semmi közös nincsen bennük. Truxton-t ráadásul már nem is érdekelte Will jelentése, az, hogy lelepleződik, a négylevelű lóhere egyértelmű jelzés volt számára...

A Henry Bromell által írt és rendezett záró epizód alaposan megosztotta a nézőket és a kritikusokat egyaránt, én azonban tartózkodnék a szélsőséges véleménynyilvánítástól. Tény, hogy nem ért fel a korábbi részek szintjére, de a zárás összességben nem okozott csalódást. A sorozat összképét nézve pedig nyugodt szívvel kijelenthető, hogy az idei év egyik legjobb újoncáról van szó, mely többek között jellemábrázolás, történetvezetés (ez is a nagyszerű írógárda dicsérete), képi világ, valamint alakítások terén is kiemelkedőt nyújtott. Az AMC egyelőre nem jelentette be, hogy mi lesz a Rubicon sora, a gyenge nézettség ellenére én nagyon bízok abban, hogy jövőre viszontláthatjuk majd az API elemzőit.

Értékelés:

Címkék: rubicon