Fairly Legal - pilot

Vajon mikor érkezik olyan USA Network-ös sorozat, mely végre hosszabb időn keresztül nézős tud maradni? Könnyen lehet, hogy költői a kérdés, ugyanis a The 4400 befejezése, vagyis immár négy év óta számos újonccal jelentkeztek, de egyik sem tudott megragadni nálam. Az ok elsősorban abban keresendő, a csatorna sorozatainál egy jól észrevehető sorminta bontakozik ki, a characters welcome szlogen ugyan jól hangzik, azonban a karaktereik többsége papírmasé figura, a történeteik pedig kiszámíthatóak.

A USA Network produkciói általában a biztos középszert jelentik, sőt a Covert Affiars és a Royal Pains ennél gyengébb szintet képviselnek, így érthető módon nem voltam túl bizakodó a legújabb saját gyártású produkciójuk, a Fairly Legal minősége kapcsán.

A casting-ot, főként a főszereplő személyének kiválasztását csak dicsérni lehet, Sarah Shahi-t,  aki a Life utáni születési szabadságból tért vissza a kis képernyőre, mindig örömmel látjuk. A San Francisco-ba helyezett történetben Kate Reed-et, az ügyvédből lett mediátort alakítja, munkaköri leírását tekintve a két civakodó fél közötti békítő szerepkört tölti be, célja, hogy az adott problémát lehetőleg peren kívül megoldják. Az egy órás pilot során kapunk két ügyet, melyet főhősünk ide-oda rohangálva próbál megoldani, valamint a karakterizáció okán behozott történetszálakat, az elhunyt apa miatti gyász, valamint a mostohaanya és a volt férjjel való kapcsolat bemutatását.

Az ügyek nem tudtak lekötni, ami elsősorban annak tudható be, hogy súlytalannak és egyúttal hiteltelennek éreztem őket. A lánykérés körüli huzavona egy jobbfajta paródiának illett be, az ártatlan gettó srác története pedig vontatott és mindenekelőtt érdektelen volt. Maradtak tehát a karakterek, melynél felemás eredményt ért el a pilot: Shahi-nak köszönhetően gyorsan sikerült megkedvelni Kate-et, egy energikus, a munkájának élő, de ezzel együtt laza és szimpatikus főhőst láthattunk. Kate geek titkára kapott néhány emlékezetes egysorost és ugyan nem túl összetett karakter, a sorozatban betöltött szerepéhez ennyi is elegendő.

A többieknél már nem tudok pozitívumokról beszámolni, Michael Trucco (BSG) a volt férj szerepében eddig eléggé halovány, ami csak részben az ő sara, az írók pongyola munkát végeztek nála, valamint a Virginia Williams által játszott Lauren-nél is. A szkript sablonokból épült fel, az üres frázisok, valamint a a jog és az igazság témakörét boncolgató dialógok feleslegesek voltak. A bevezetőben említett sorminta sajnos folytatódott, a kezdő rész alapján ismét egy középszerű produkcióval állt elő a csatorna.

Értékelés:

Címkék: fairly legal