Breakout Kings - pilot

Rögös útja volt a Breakout Kings-nek a megvalósulásig, tavaly a Fox kérte be pilotnak, a tesztközönség kedvező visszajelzései ellenére azonban dobták a projektet. A visszautasítást követően a gyártó megpróbálta más csatornáknak eladni az ötletet, mely végül eredményre vezetett. A reality műsorokban rendkívül otthonosan mozgó, ezzel szemben a sorozatok terén fiatalnak mondható A&E (The Cleaner, The Beast és a végre sikert hozó The Glades) lehetőséget látott a szériában és úgy döntöttek, hogy berendelik a 13 részes első évadot.

A Matt Olmstead és Nick Santora által papírra vetett pilotban néhány elítélt az igazságszolgáltatás másik oldalán találja magát és egy rendőr valamint egy US marsall felügyelete alatt szökevényeket próbálnak kézre keríteni. A segítségért cserébe egy csökkentett biztonságú fegyintézetbe kerülnek és minden egyes szökött rab elkapása után enyhítenek a büntetésükön. A Prison Break-en edződött szerzőpáros nem tudott elszakadni a börtöntől, úgy gondolták, hogy bőven van még mit elmesélni ebben a témában. Ezzel a kijelentésemmel úgymond magamnak dobtam fel a labdát, hiszen így muszáj megemlítenem, hogy az OZ óta nincs értelme ilyen tematikájú sorozatot készíteni, azt a bizonyos lécet ugyanis nem igen lehet átugrani...

Térjünk azonban vissza jelen írás tárgyára, melyet az előzetes várakozásoknak megfelelően a tisztes iparosmunka jelzővel illethetünk. A szökevények bemutatása viszonylag rövidre sikerült, mindegyikükről egy fél perces rövid jelenetsort kapunk, az írók úgy gondolták, hogy majd a szökevény utáni hajsza közben bemutatják őket. Fontos megjegyezni, hogy procedurális sorozatról van szó, minden héten egy új ügyet kapunk, minimális átívelő szállal. A nyomozásba nem tudtak újdonságot belecsempészni, a megszokott metódusokat láthattunk és természetesen a végeredmény sem okozott meglepetést.

A karakterek kapcsán típusfigurákról beszélhetünk, a szabályokhoz mereven ragaszkodó, sótlan marsall, a vele ellentétes személyiségű, vehemens zsaru, míg az elítéltek között találkozhatunk szélhámos csajjal, egy üzleti dolgokban otthonosan mozgó karakterrel, illetve az egykori egyetemi professzorral, aki kóros játékszenvedéllyel küszködik. Az állandó szereplők táborát egy a rendőreink munkáját segítő, kifejezetten csinos, nem mellesleg szociális zavarokkal küszködő hölgy egészíti ki. A pilot pozitívumai az egyes szereplők közötti interakciókból adódtak, főként akkor, amikor a Jimmi Simpson által alakított Lloyd is a beszélgetés résztvevője volt. Ez azonban kevés volt számomra, a kiszámítható nyomozás, a sablonos jellemrajz miatt keserű szájíz maradt vissza.

A Breakout Kings az A&E legutóbbi sorozatához, a The Glades-hez hasonlóan középszerűre sikeredett, nincsen meg benne az a bizonyos plusz, ami miatt nézős maradhatna. Nem csak a minőséget tekintve egyezik a két széria, a nézettségi eredményeikkel ugyanis igencsak elégedett lehet a csatorna, a szökevények után nyomozó fegyenceink első nekifutásra 2.8 millió embert ültetettek le a képernyő el, a 18-49-es korosztályban pedig csatornarekord 1.5 millió néző látta a pilotot.

Értékelés:

Címkék: breakout kings