HBO minisorozatok: a múlt és a jövő

Az HBO két évtizeddel ezelőtt, 1988-ban készítette el első minisorozatát, a politikai töltetű, Robert Altman nevéhez fűződő Tanner 88 óta számos nagyszabású, a kritikusok és a nézők által is nagy becsben tartott alkotással álltak elő. A legismertebb minisorozataik háborús témájúak, ilyen a II. világháborús, az Easy századra fókuszáló Band of Brothers, a tavalyi, a Csendes-Óceáni hadszínteret bemutató The Pacific, illetve a második iraki háborúról végletekig realista képest festő Generation Kill. Utóbbi készítője David Simon, (The Wire, Homicide) a hat részes The Corner-ben a baltimore-i drogvilággal is szembesítettek minket.

Mint az látható, az HBO szeret visszautazni az időben, készítettek már minisorozatot az Egyesült Államok második elnökéről, ez volt a John Adams, elkalauzoltak minket az űrkutatás meghatározó pillanataihoz, a From the Earth to the Moon konkrétan a 60-as években kezdődő Apollo programot mutatta be. Az Angels in America központi témája korunk egyik legrettegettebb betegsége, a 80-as évek közepén egyre nagyobb nyilvánosságot kapott AIDS volt, míg idén öt részben feldolgozták James M. Cain, a nagy gazdasági világválság idején játszódó Mildred Pierce című regényét.

A csatorna tisztában van vele, hogy csak úgy képesek minőségi produktummal előállni, ha a pénzügyi háttér megteremtése mellett hozzáértő szakemberek állnak a projektjeik mögött. A teljesség igénye nélkül a felsorolt szériák készítésében olyan nevek vettek részt, mint Steven Spielberg, Tom Hanks, Graham Yost, David Simon, Ron Howard, Mike Nichols, Robert Altman, Tom Hooper és Todd Haynes. A színészek névsora hasonlóan impozáns, többek között Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson, Kate Winslet, Guy Pierce, Paul Giammatti, Laura Linney, Damian Lewis és Tom Wilkinson.

A múlt ismertetése után nézzük meg, hogy a közeljövőben milyen minisorozatok vannak tervbe véve a csatornánál. A brit Ford Madox Ford regényciklusán alapuló, első világháború idején játszódó Parade's End-et a BBC-vel közösen készíti el az HBO. Öt részes minisorozatról van szó, melynek középpontjában egy szerelmi háromszög áll, mindez pedig az első világégés, tehát 1914 és 1918 között játszódik. A forgatókönyvet az Oscar-díjas Tom Stoppard (Shakespeare In Love) írja, a szereplők közül eddig Benedict Cumberbatch (Sherlock) és Rebecca Hall (The Town) neve ismert. A forgatás várhatóan ősszel veszi kezdetét, a rendezői feladatokat Susanna White, a Generation Kill direktora látja el.

Az HBO ezzel még nem fejezte be a történelmi utazását, hiszen egy ókori kirándulás is tervbe van véve. Ezúttal a BBC2-vel karöltve megvették Robert Graves regényének, az I, Claudius-nak a jogait, melynek producerei között ott találjuk Jane Tranter-t és Anne Thomopoulos-t, akik korábban a Rome felett bábáskodtak. Érdekesség, hogy Graves alkotását korábban már feldolgozta a BBC, 1976-ben egy 13 részes, Emmy-díjjal kitüntetett minisorozatot készítettek belőle.

Az utóbbi években többen is meg szerették volna filmesíteni az i.u 41-ben hatalomra kerülő Claudius császár történetét, többek között Jim Sheridan (Apám nevében) és Leonardo DiCaprio neve is szóba került. Végül a mozifilmből nem lett semmi, de ezt már nem is bánjuk, hiszen minisorozatként, melyet ráadásul az igényességéről ismert HBO és BBC készít, jobban fog működni a történet.