A Terriers-re emlékezve

Közel egy éve debütált a Terriers az FX-en, akkor még értelemszerűen meg sem fordult a fejemben, hogy nem sokkal később az utóbbi idők egyik legfájdalmasabb kaszájaként fogok rá hivatkozni. A mostani poszt egy visszaemlékezés a rövid életű szériára... 

Ted Griffin vett egy viszonylag egyszerű kiinduló sztorit - két san diego-i magánnyomozó története, melyet komplex karakterek, intelligens párbeszédek, remek atmoszféra, tudatosan felépített egy részes esetek és jól kidolgozott átívelő szál segítségével formált egészen különleges sorozattá. Kiváló színészi alakítások sorát láthattuk, ami a nyilvánvaló talentum mellett a remek chemistry-nek volt köszönhető, Donal Logue és Michael Raymond James a való életben is országos cimborák, míg a Hank testvérét megformáló Karina Logue-nél nem ütközött nehézségekbe a testvéri szeretet kimutatása.

A rendkívül gyenge nézettségi adatok miatt, a FX történetének leggyengébb nézettségű újonc drámájáról van szó, a december 1-jén bemutatott Hail Mary című rész sajnos nem csak évad, hanem sorozatzáró is lett. A Terriers kapcsán mindenképp ki kell emelnem a társkészítő Shawn Ryan-t, illetve a produceri és írói minőségben jelen levő Tim Minear-t, Griffin-nel együtt ők tekinthetők a sorozat kreatív elméinek. A Terriers kaszáját követően érthető módon mindannyian csalódottak voltak, viszont a velük készített interjúk során arról is megbizonyosodhattunk, hogy ez a 13 részes utazás számukra is egy felejthetetlen kaland volt. Tim Minear-tól idézek:

Emlékszem arra a pénteki napra, amikor az FX elnöke John Landgraf behívott minket (Minear mellett Ted Griffin-t és Shawn Ryan-t) az irodájába és átbeszélte velünk a nézettségi adatokat, majd közölte a szomorú döntést, miszerint kénytelen elkaszálni a Terriers-t. Ilyennel, hogy egy csatorna vezetője behívja a sorozat alkotóit és veszi a fáradtságot, hogy lépésről-lépésről elmesélje, úgymond kielemezze a kasza okait, ezt megelőzően soha nem találkoztam... Láttuk John-on, hogy nagyon megviseli őt a dolog, Ted emiatt egy idő után félbeszakította őt és elmondta, hogy kreatív szempontból ezt tekinti élete legjobb élményének, köszöni az FX támogatását és nagyon büszke a sorozatra, valamint a rajta dolgozó összes stábtagra.

Nagyon sok korai kaszát éltem meg a pályafutásom során, de a Terriers-é volt a legfájdalmasabb és fura mód egyben a legfájdalommentesebb is. Egyrészt imádtam a sorozatot és nagyon rossz érzés volt arra gondolni, hogy nincs tovább, másrészt viszont öröm volt visszagondolni az együtt eltöltött időkre.

A fájdalommentes jelző minden bizonnyal a Terriers stílusos lezárására is vonatkozott, amellyel kapcsolatban Ted Griffin a következőt árulta el

Amennyiben bizonytalan vagy, hogy az első évad záró jelenete után vajon melyik irányba indulhatott el a kocsi, akkor egyáltalán nem ismered Britt-et (Michael Raymond-James).

Ezenkívül Griffin még egy nyitva maradt kérdésre választ adott. A most már ugye utópisztikus második évad nyitó epizódjában Katie meglátogatta volna Britt-et a börtönben. Átnyújtja neki a terhességi tesztet, majd a következőt mondja neki: ha tényleg nem akarod tudni, akkor tépd össze a borítékot. Az epizód végén Britt magával viszi az udvarra, felnyitja és egy távoli felvétel során láthatjuk, amint a kezével a levegőbe csap, ő az apa.

A múlt után foglalkozzunk egy kicsit a jövővel. A színészek közül Donal Logue legutóbb a Hallelujah pilotjában szerepelt, a Terry O'Quinn-t, Frances O'Connor-t is felvonultató alkotást ugyan májusban nem rendelte az ABC, de a hírek szerint nem mondtak le róla, újraforgatások várhatók. Michael Raymond-James-ről nincs hírünk, Laura Allen az országos évad legígéretesebb újoncában, az Awake-ben kapott szerepet, míg Rockmond Dunbar-t legközelebb a Sons of Anarchy-ban láthatjuk.

Nézzük a készítőket: Tim Minear, akinek a hétvégén külön bejegyzést szenteltem, nemrégiben csatlakozott az American Horror Story írógárdájához. Shawn Ryan egy év leforgása alatt két gyors kaszát élt meg, a Terriers mellett egy országos buktában - The Chicago Code is része volt. Jelenleg a három éves szerződését tölti a Sony TV-nél, a napokban a CBS rendelt be tőle egy forgatókönyvet, procedurális zsarudrámáról van szó. Ted Griffin ismét az FX-nek dolgozik, a projekt nagyon korai fázisban van, így egyelőre csak annyit tudunk róla, hogy a testvérével Nick-el dolgozik a forgatókönyvön. 

A tovább mögött egy a sorozat főcímét és néhány jelenetét felhasználó rajongói videó tekinthető meg, ami egyébként még a kasza bejelentése előtt készült. Én pedig Damon Lindelof szavaival búcsúzom

Borzalmas dolog a kasza, de a Terriers még tíz év múlva is beszédtéma lesz.

  

Címkék: terriers