A 2011/12-es idény legjobban várt újonc sorozatai

A blogon már nagyban készülünk a 2011/12-es tévés évadra, múlt hét közepén az őszi műsorrendről számoltunk be, ezúttal pedig Gaines kollégával a szezon legjobban várt újoncait vesszük górcső alá. Úgy döntöttük, hogy egybeeresztjük a versenyzőket, így országos és kábeles sorozatok is szerepelnek az összeállításban, valamint a műfajok között sem tettünk különbséget. A lista végén kivételesen nem a honorable mentions, hanem a legkevésbé várt sorozatok kaptak helyet.

 
15. A Gifted Man (CBS)

készítők: Susannah Grant (Erin Brockovich, 28 nap), Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak, Philadelphia)

szereplők: Patrick Wilson, Jennifer Ehle, Julie Benz, Margo Martindale, Liam Aiken, Afton Williamson, Pablo Schreiber, Rachelle Lefevre

történet: egy tehetséges, gazdag pácienseket kezelő, zárkózott New York-i sebész kényelmes élete gyökerestül megváltozik, amikor nemrég elhunyt exfeleségének szelleme a túlvilágról kalauzolni kezdi az életben.

miért várjuk: hát nem a sztori miatt, az biztos. Orvosos procedural szellemesdivel a CBS-en, ezzel a világból ki lehetne kergetni. Az előzetes vélemények azonban többnyire pozitívak, mindenki kiemeli a pilotot rendező Demme izgalmas megoldásait, és többen pedzegetik, hogy még az új Good Wife is lehet a sorozatból.

14. Suburgatory (ABC)

készítők: Emily Kapnek (Aliens in America, Parks and Recreation), Michael Fresco (Better off Ted)

szereplők: Jane Levy, Allie Grant, Alan Tudyk, Jeremy Sisto, Carly Chaikin, Cheryl Hines

történet: az egyedülálló édesapa, miután egy csomag gumit talál a 16 éves lánya szekrényében, úgy dönt, hogy New Yorkból egy csendes kertvárosba költözik tinédzser gyermekével. Itt azonban sokkal ijesztőbb/furcsább élet vár rájuk, mint, ahogy azt előzetesen elképzelték.  

miért várjuk: rendkívül vérszegénynek tűnnek az ABC idei komédiái, egyedül a Suburgatory az, amelyben érezni lehet a potenciált. Mindezt a Kapnek-Fresco kettős eddigi munkái, az érdekesnek tűnő kiinduló sztori, valamint a pozitív kritikusi visszajelzések mondatják velem.

13. Boss (Starz)  

készítők: Farhad Safinia (Apocalypto), Gus Van Sant (Good Will Hunting, Milk)

szereplők: Kelsey Grammer, Connie Nielsen, Kathleen Robertson, Jeff Hephner, Hannah Ware

történet: Grammer Chicago polgármesterét alakítja, akinél (egy idővel egyre rosszabbá váló) mentális betegséget diagnosztizálnak és erről rajta kívül csak az orvosa tud. Természetesen ez csak a kiindulópont, politikai machinációkat, a hatalomért folytatott harc bemutatását és egyéni drámákat ígérnek a készítők, akiket Shakespeare Lear Király című tragédiája inspirált a forgatókönyv megírásakor.

miért várjuk: a Starz a történelmi sorozatok és a sci-fi után új vizekre evez, ezúttal egy politikai thrillert láthatunk tőlük. A szereposztás, valamint a készítők névsora is ígéretes, emellett pedig kíváncsian várom, hogy az eddig komikusi oldaláról ismert Kelsey Grammer miként birkózik meg az első (tévés) drámaszerepével.

12. Pan Am (ABC)

készítők: Jack Orman (Vészhelyzet), Thomas Schlamme (Az elnök emberei)

szereplők: Kelli Garner, Christina Ricci, Michael Mosley, Mike Vogel, Karine Vanasse, Margot Robbie

történet: a 60-as években játszódó sorozat a Pan American légitársaság csodált és irigyelt pilótáinak és légikísérőinek életébe nyújt bepillantást, némi kémtörténettel és romantikával fűszerezve.

miért várjuk: a 2011/2012-es szezon a Mad Men-klónok éve lesz, a felhozatalból - az angol The Hour mellett - a Pan Am tűnik érdekesebb választásnak. Valószínűleg nem lesz hosszú életű, de ha sikerül elkapni valamit az AMC-sorozat vagy a Kapj el, ha tudsz hangulatából, kellemes eszképista időtöltésnek nézhetünk elébe.

11. Smash (NBC)

készítők: Theresa Rebeck (NYPD Blue, Law & Order: CI), Steven Spielberg (Az elit alakulat, Terra Nova)

szereplők: Debra Messing, Jack Davenport, Katharine McPhee, Anjelica Huston, Christian Borle, Megan Hilty, Raza Jaffrey

történet: Robert Greenlatt NBC elnök már a Showtime-nál töltött évei alatt össze akarta hozni a Smash-t, végül ez a pávás adónál sikerült neki. A sorozat karakterei egy Broadway előadásra, konkrétan egy Marilyn Monroe témájú musicalre készülnek, a főszerepért egy fiatal tehetség, valamint egy már régóta a pályán lévő nő versenyez. Érdekesség, hogy Steven Spielberg ezúttal nem csak a nevét adta egy tévés produkcióhoz, hanem tevékenyen részt is vett a pilot munkálataiban.

miért várjuk: a premissza elsőre nem túl meggyőző, személy szerint a műfaj (musical) sem tartozik a kedvenceim közé, ennek ellenére egy pillanatra sem volt kétséges, hogy helye van a listán. Mindez a különleges atmoszférával bíró előzeteseknek, az impozáns szereplőgárdának, valamint a pozitív újságírói véleményeknek köszönhető.

10. Up All Night (NBC)

készítők: Emily Spivey (Parks and Recreation), Lorne Michaels (30 Rock, SNL)

szereplők: Christina Applegate, Will Arnett, Maya Rudolph

történet: egy fiatal párnak fenekestül felforgatja az életét újszülött gyermekük, Amy, és meg kell tanulniuk, hogyan egyeztessék össze otthoni életüket a munkájukkal

miért várjuk: nem egy forradalmi ötlet, de az előzetes kritikák pozitívak. Will Arnett végre nem Gobot játssza el százhuszadszor, a pilotot pedig a remek komika, Maya Rudolph szerepének megnövelése miatt részben újra is gondolták. Az előzetesek mérsékelten viccesek, ámde meglepően természetes és érett stílusban ábrázolják az új szülők mindennapjait.

9. The River (ABC)

készítők: Michael Green (Kings, Heroes, Everwood), Michael Perry (Paranormal Activity 2.)

szereplők: Bruce Greenwood, Leslie Hope, Eloise Mumford, Thomas Kretschmann, Joe Anderson

történet: műfaját tekintve horror dráma, melyben egy család az Amazonas környékén próbálja meg felkutatni a fél éve itt eltűnt édesapát/férjet. A család engedélyt ad egy dokumentarista csapatnak, hogy rögzítsék a mentőakciót, mely sok meglepetéssel szolgál.

miért várjuk: mert horrort eddig országos sorozatban nemigen sikerült megfogni, legutóbb a Harper's Island fulladt unalomba, de bízunk abban, hátha most összejön. A premisszában nem biztos, hogy van egy évadnál több szufla, és az áldokumentumfilmes/Cloverfieldes stílus is inkább taszít, de a helyszín és a koncepció kiemeli a mezőnyből.

8. American Horror Story (FX)

készítők: Ryan Murphy és Brad Falchuk (Kés/Alatt, Glee)

szereplők: Dylan McDermott, Jessica Lange, Denis O'Hare, Frances Conroy, Alexandra Breckenridge és Taissa Farmiga

történet: egy horror elemekkel tarkított pszichológiai thrillerrel van dolgunk. A nagyvárosban élő pszichológus vidékre költözteti a családját, úgy gondolja itt nagyobb esélye lesz helyrehozni a múltban elkövetett hibáit. Az új házban azonban érdekes pszichológiai játék részesei lesznek, úgy tűnik a ház mindent tud a félelmeikről és ezt fel is használja ellenük.

miért várjuk: Ryan Murphy egy önelégült, nagyzási mániában szenvedő primadonna, mindez azonban nem zárja ki, hogy minőségi sorozatot készítsen, főként ha olyan remek írókkal van körülvéve, mint Tim Minear, James Wong, valamint állandó szerzőtársa Brad Falchuk. Mindezt egy elsőrangú színészgárda, valamint egy innen-onnan összelopkodott, de mindezzel együtt érdekes alapsztori egészíti ki, így bizakodó vagyok a végeredményt illetően. Kérdés, hogy meddig tart ki a lendület, gondoljunk csak Murphy két legutóbbi sorozatára.

 7. Hell on Wheels (AMC)

készítők: Joe és Tony Gayton (Igazság helyett, Rohanás)

szereplők: Anson Mount, Colm Meaney, Dominique McElligott, Common, Ben Esler, Wes Studi, Tom Noonan, Eddie Spears

történet: a polgárháborút követően az egykori konföderációs katona a felesége gyilkosait próbálja felkutatni. Emellett az első transzkontinentális vasútvonal építésének is szemtanúi lehetünk, így az egyéni drámák mellett a korszak bemutatása is fontos szerepet kap majd.

miért várjuk: az utóbbi egy év során az AMC hibát hibára halmoz, kreatív és gazdasági szempontból is több megkérdőjelezhető döntés született a részükről. Bízom benne, hogy a Deadwood utáni első klasszikus western sorozattal, a Hell on Wheels-szel visszatalálnak a helyes irányba. Az előzetes kritikák ugyan vegyesek, de a legutóbbi két AMC újoncot (The Walking Dead, The Killing) elnézve, melyeknél a pilot volt a legerősebb epizód, talán ez nem is olyan nagy baj és a Gayton testvérek sorozata fordított utat jár majd be.

6. New Girl (Fox)

készítők: Liz Meriwether (No Strings Attached), Jake Kasdan (Grand Canyon, Funny People)

szereplők: Zooey Deschanel, Max Greenfield, Jake Johnson, Hannah Simone, Lamorne Morris

történet: az egykamerás szitkomban a főhősnőnek egy durva szakítás után új lakást kell keresnie, és végül úgy hozza a sors, hogy összeköltözik három agglegény sráccal

miért várjuk: az előzetesek alapján a készítők valószínűleg arra gondoltak, hogy elég megtenni Zooey Deschanelt főszereplőnek, és onnantól hátradőlhetnek. És igazuk is van. A sorozat minden jel szerint eszméletlenül feelgood lesz, és már az bőven elég, ha heti félórában egy aranyos, néha dalra fakadó, dorky Zooeyt nézhetünk a képernyőn.

5. Veep (HBO)

készítők: Armando Iannucci, Simon Blackwell (The Thick of It)

szereplők: Julia Louis-Dreyfus, Anna Chlumsky, Tony Hale, Matt Walsh, Timothy Simons, Reid Scott

történet: a vígjátéksorozat egy szenátorasszonyról szól, akit kineveznek alelnöknek, ám hivatalba lépve rá kell jönnie, hogy a munka egyáltalán nem az, mint amire számított.

miért várjuk: ha Aaron Sorkin az ideális kormányzás bemutatásának mestere, akkor Iannucci a hivatali szitkomba oltott politikai szatíra királya. Minden esély megvan rá, hogy az angol belpolitika után a Fehér Ház működéséből is gúnyos, kínos, zseniális sorozatot készítsen, még ha Julia Louis-Dreyfus nem is tartozik a kedvenc színésznőink közé.

4. Powers (FX)

készítők: Charles H. Eglee (The Shield, Dark Angel, Dexter), Michael Dinner (Justified, Sons Of Anarchy)

szereplők: Jason Patric, Lucy Punch, Titus Welliver, Vinnie Jones, Charles S. Dutton, Bailee Madison

történet: a Brian Michael Bendis által jegyzett, három Eisner-díjat bezsebelő képregény adaptációjáról van szó. A kiindulópont ismerős lehet, a világban számtalan szuperhős létezik, a képregény azonban nem őket, hanem a hősök tevékenységét vizsgáló rendőrségi ügyosztályt, azon belül is két detektív munkáját állítja a középpontba.

miért várjuk: adott egy kritikusok által körülrajongott, noir jellegű képregény, amely tulajdonképpen egy kiforgatott szuperhős történet, a feldolgozást napjaink egyik legjobb tartalmát kínáló csatornája, az FX végzi és mindehhez még hozzájön egy veterán, kiváló szakmai tudással bíró showrunner és egy jó nevekből álló, tehetséges színészgárda. Azt hiszem ezzel a miért várjuk kérdés és a dobogó közeli helyezés is megválaszolásra került.

3. Homeland (Showtime)

készítők: Howard Gordon (24, The Inside), Alex Gansa, Gideon Raff, Michael Cuesta (Dexter)

szereplők: Claire Danes, Damian Lewis, Mandy Patinkin, Morena Baccarin, David Harewood

történet: egy eltűntnek hitt amerikai tengerészgyalogosról kiderül, hogy az Al-Kaida fogságában volt, ám a hősként hazatérő tisztről a CIA egyik terrorellenes ügynöke azt gyanítja, hogy a terroristák kettős ügynöke.

miért várjuk: már a készítők névsora és a szereposztás is az idei évad egyik legígéretesebb sorozatát vetíti elénk, és ha hinni lehet a kritikáknak, egy egészen kivételes, fordulatos, az utóbbi években erősen begyöpösödött Showtime-tól merőben szokatlan thrillerre számíthatunk, valahol a 24, a Rubicon és a Sleeper Cell halmazainak metszetében.

2. Awake (NBC)

készítők: Kyle Killen (Lone Star), Howard Gordon (24, The Inside)

szereplők: Jason Isaacs, Wilmer Valderrama, Laura Allen, Steve Harris, BD Wong, Dylan Minnette, Cherry Jones, Michaela McManus

történet: egy nyomozó autóbalesetet szenved, a kocsiban a felesége és a tinédzser fia is ott volt. Azt tudjuk, hogy utóbbi kettő közül valamelyik meghalt az ütközés során... a főszereplő agya alternatív valóságot hoz létre, az egyik világban a fia él és a felesége hunyt el, a másikban ez fordítva van. Nyomozónk elalszik az egyik világban és a másikban ébred fel és nem tudja eldönteni, hogy melyik a valóság.

miért várjuk: Kyle Killen legutóbb a 2010/11-es évad legjobb országos újoncát, a sajnos tiszavirág életűnek bizonyuló Lone Star-t hozta tető. Az eddigi napvilágra került kritikák alapján új sorozata, az Awake hasonló minőséget képvisel majd, remélhetőleg a sikerességet tekintve azonban más utat jár be.

1. Luck (HBO)

készítők: David Milch (NYPD Blue, Deadwood, John from Cincinnati), Michael Mann (Az utolsó mohikán, Szemtől szemben)

szereplők: Dustin Hoffmann, Nick Nolte, Dennis Farina, Kevin Dunn, Kerry Condon, Michael Gambon

történet: a sorozat a lóversenyek világába kalauzol bennünket, elsősorban annak árnyékos oldalát bemutatva, a tulajdonosok, szerencsejátékosok és zsokék életére fókuszálva.

miért várjuk: David Milch új sorozata az HBO-n. Nem elég? A pilotot Michael Mann rendezi. Ez sem? A főszereplő Dustin Hoffman. Még több kell? Nick Nolte és Michael Gambon a mellékszereplők között. Ha még ezek után sem várod remegve a Luckot, akkor nincs miről beszélnünk.


 

A 2011/12-es idény legkevésbé várt sorozatai: Last Man Standing (ABC), Work It (ABC), How To Be a Gentleman (CBS), Are You There Vodka? It's Me, Chelsea (NBC), Whitney (NBC), Grimm (NBC), The 2-2 (CBS), Scandal (ABC), Unforgettable (CBS), I Hate My Teenage Daughter (Fox)