Glee - Ryan Murphy ismét megcsinálta?!

A címben csupán azért szerepel kérdőjel, mert két rész alapján még elhamarkodottnak tűnne egy ilyen kijelentés, de amennyiben a Nip/Tuck-al befutott Murphy képes lesz az eddigi két rész színvonalát tartani, már bizonyossággal állíthatjuk.

Pedig még a májusi pilot előtt igencsak negatívan álltam hozzá, hiszen az alaptörténet - egy iskolai kórust kísérhetünk figyelemmel, zenei betétekkel megfűszerezve - nem vonzott különösebben, egyedül Murphy neve volt biztató. Persze a jobbik eset ha, pozitívan csalódik az ember, ahogyan ez a Glee esetében is történt, a pilotról itt írtam röviden.

A második rész bizony sokban hasonlított a pilotra, legalábbis ha a kliséket, valamint a jól megválasztott zenei betéteket nézzük. Elsőre talán úgy tűnik, hogy csak utóbbi számít dicséretnek, de nem, a sorozat sablonosságát, mely elsősorban a karakterek néhány jellemvonására, illetve szituációra vonatkozik is pozitívumként értem. Talán a Friday Night Lights kapcsán emlegettem a legtöbbet - nem feltétlenül jelent rosszat, ha egy sorozat, vagy akár  persze filmkészítő sablonokkal dolgozik, ha azt megfelelően tárja a közönség elő, és igazán életszerűvé teszi, akkor bizony jól is elsülhet. Az előbb említett FNL mellett a Glee is ékes példája ennek.

A diákok szerepére olyanokat kerestek, akik mindkét téren - zene, illetve színészet is megállják a helyüket, sőt, ez még a kórusvezető tanárt alakítő Matthew Morrison-ra is igaz. Jól sikerült a casting, mindkét téren jó előadást láthatunk/hallhatunk. Ráadásul még régi ismerősünket, Jane Lynch-et is szerződtették, akire mintha rászabták volna a pompomlányok "kissé" akaratos, vagy nyugodtan, mondjuk ki bunkó edzőjének a szerepét.

Nem mehetünk el a zenei betétek, valamint a remek koreográfia mellett sem, sokat hozzátesznek a sorozat hangulatának kialakításához. Bár a pilot Don't Stop Believin-jét ezúttal nem tudták megismételni (nehéz is lett volna), a második részben sem panaszkodhattunk.

Tulajdonképpen csak félig számít újoncnak a sorozat, ahogy már említettem a premierje májusban volt, a Fox az American Idol mögötti spot-ba rakta, ahol sajnos csalódást keltő eredményt ért el .. mindenesetre a nyáron nem lustálkodtak a Fox marketingesei és promózták rendesen a Glee-t. Részben talán ennek, valamint a konkurencia hiányának is köszönhető, hogy a héten bemutatott (múlt héten a pilot rendezői változatát adták) második rész már korrekt/jó eredményt ért el. Persze az igazi erőfelmérő majd akkor lesz, amikor a többi csatorna is beveti a nagyágyúit.

Értékelés:

Címkék: glee