Archer - abszurd, de kifejezetten vicces kémsztori

Sterling Archer, the world's most dangerous spy - legalábbis rekeszizom szempontjából biztosan. Az FX animációs sorozatában, melyet a Frisky Dingo alkotópárosa Matt Thompson és Adam Reed hozott tető alá, az Isis (International Secret Intelligence Service) ügynökség agyament dolgozóit követhetjük nyomon. Kémek, irodai alkalmazottak, beteg elméjű tudós, egytől-egyig inkompetensek a szakmájukat illetően (néha azért megvillannak), mely természetesen számos poénforrást hordoz magában. A sorozat legfőbb erőssége azonban a párbeszédekben rejlik, legtöbbször csak kapkodjuk a fejünket, Thompson-ék egy pillanatnyi szünetet sem engednek nekünk.

Archer egy egocentrikus, tapló figura, akit a végletekig eltúlzott tulajdonságai, valamint szarkasztikus humora miatt kedvelünk meg, persze néhányan minden bizonnyal éppen emiatt dobják majd félre a sorozatot. A többieket sem kell félteni, kezdve az ügynökséget vezető anyucitól, aki a KGB vezetőjével folytat titkos kapcsolatot, a kissé kimért Cyril-en keresztül a nevét folyamatosan változtató és részről-részre zakkantabb titkárnőig. A munkahelyi kapcsolatok szakértőjét, Lana-t sem kell félteni, mint ahogy Pam "kill I guess...it's a bad picture Pam", vagy a komornyik Woodhouse karakterét is maximálisan kihasználják az írók.

Elsőre még zavaró volt az animáció stílusa, de viszonylag gyorsan hozzászoktam, ráadásul a már korábban dicsért zseniális dialógusok miatt ez másodlagos tényezőnek mondható. Kémügynökség lévén az akciók sem maradhatnak ki, melyre az utóbbi néhány részben erősítettek rá igazán. Az évadból még három rész van hátra (a következő március elején lesz), a folytatás viszont kétséges. A remek indítást 1.43 millió néző, 18-49-ben pedig 0.7-es rating, gyors visszaesés követte, a pilot nézettsége azóta felére csökkent. A kritikai visszhang viszont kifejezetten jónak mondható, bízzunk benne, hogy ez és a sorozat körüli buzz elég lesz majd a berendeléshez.

A szereplők hangjairól (többek között Jesssica Walter, Judy Greer, Chris Parnell) valamint az alkotókról az FX készített egy összeállítást, melyet ide kattintva lehet elolvasni.

Címkék: archer