Chuck vs. a harmadik évad

Két héttel ezelőtt még nem tudtam, hogy a Chuck kapcsán sorozat vagy évadfináléról fogok-e írni, végül szerencsére az utóbbi valósult meg. Minden évben izgulnunk kell érte, de amíg az NBC ilyen gyenge eredményeket produkál, addig ez a más csatornánál jó eséllyel kaszát érő nézettség is elégnek bizonyul a túléléshez. A minőség viszont ebben az esetben fordított arányú a minőséggel, hiszen a Chuck idén még a tavalyi szezonját is felülmúló nagyszerű évadot produkált. A kép alatt már spoileresen folytatom.

Két fejezetre kell osztanunk a harmadik évadot, hiszen a csatorna 2009 májusában először 13 részes berendelést adott, és csak októberben kért hozzá plusz hat epizódot. Ez természetesen az alkotói folyamatra is kihatással volt, míg a 3x13-as Chuck vs. The Other Guy-on látszódott, hogy Schwartz-ék a lehetséges kaszára készülve a biztonságra mentek és minden igényt kielégítő happy end-et írtak, addig a tényleges évadzáróban ugyan maradt a pozitív véghang, de már előremutató cliffhanger-t (Chuck anyuka és egy új szervezet) is kaptunk.

A sorozat korábban megszeretett főbb jellemzői, mint a pop kulturális utalásokkal telerakott, humoros párbeszédek és a könnyed, laza hangulat ezúttal is jelen voltak a kérdés csupán az volt, hogy ezt sikerül-e megfelelő történetszálakkal, valamint karakterizációval megspékelni. Az előbbi során a néhány különálló rész mellett elsősorban a Ring-hez kapcsolódó főszállal foglalkoztunk és a szokásos kissé elnagyolt, de a Chuck-hoz tökéletesen illő megoldásokat kaptuk.

Az állandó szereplők számát a visszavett költségvetés miatt eggyel csökkenteni kellett, melynek Anna Wu esett áldozatul, a többiek viszont szerencsére maradtak. Devon nagyobb szerepet kapott, ugyan nem önszántából, de több küldetésen is részt vett, míg Ellie az évadfináléban kapott kiemelt szerepet a történet alakításában. A Schwartz-Fedak kettős rendkívül okosan kezelte azt, hogy ki és mikor tudja meg a "Chuck titkát", tavaly Devon, a mostani évad közepén Morgan, végül az utolsó előtti részben Ellie jött rá. Ezek közül ráadásul a Morgan-t középpontba helyező Chuck Versus the Beard az évad egyik legerősebb részét szállította nekünk.

Casey tömör, de harsány nevetést kiváltó beszólásai ezúttal is a helyükön voltak, sőt talán még a megszokottnál is ütősebb egysorosokkal lepett meg minket. Közben arra is hangsúlyt fektettek, hogy éreztessék velünk a csapaton belüli pozitív irányú változásokat, Casey most már valóban társként, sőt barátként tekint Chuck-ra, de kedvenc őrnagyunk Morgan-nel való "kapcsolata" is új szintre lépett. A karakter múltjába szintén bepillantást nyerhettünk, melynek során a lányával ismerkedhettünk meg.

A Buy More és ezen belül Big Mike, valamint a két ütődött, Jeff és Lester ezúttal kevesebb szerepet kapott, de legalább ezekkel jól sáfárkodtak az írók, az üzlet felrobbantása, valamint a Jeffster nevű formáció két tagjának bizonytalan sorsa pedig az egyik negyedik évados történetszálra is előreutal. A végére hagytam a főszereplőinket, a Chuck-Sarah kettősről az évadnyitó alkalmával a következőt írtam: 'egy ideig ugyan még szívesen elnézegetem a se veled se nélküledet, de nem szabad egy egész évadon keresztül elhúzni.'

Ezt be is tartották a készítők, ugyan év közben sok kritika érte őket a rajongók részéről, főként a Shaw szálat illetően, de végigmentek a megkezdett úton és egy tudatosan felépített történet keretében mutatták be egymásra találásukat. Ahogy korábban említettem, a 3x13 akár sorozatzáróként is működött volna, de a párizsi "kirándulás" után is jól kezelték a kapcsolatukat, akkor már inkább a bizalom (Intersect 2.0 megbízhatatlansága) kérdését körbejárva. Az írók nem voltak könnyű helyzetben Chuck új képességeit illetően sem, de jó megoldást választottak, Chuck-ból végül igazi kém lesz, mindezzel együtt viszont ugyanaz a néha kétbalkezes, szerethető karakter maradt.

Schwartz-ék előtt megemelem a kalapom, itt volt az ideje, hogy megtörjék a status quot és a Chuck-Sarah kapcsolattal, idősebb Bartowski halálával, vagy éppen Chuck titkának felfedésével ezt sikeresen végrehajtották. A legjobb évadon vagyunk túl és ez, figyelembe véve a tavaly látottakat mindenképp nagy dicséretnek számít. Végezetül egy interjút ajánlanék, melyben a társkészítő Chris Fedak nyilatkozik az idei történetszálakról, de szóba kerül a jövő is.

Értékelés:

Címkék: chuck