Elismert filmrendezők a tévé világában

A sorozatok világában, legalábbis a filmekéhez képest a rendezők jóval kisebb szereppel bírnak, a legtöbb esetben jó iparosként végzik a dolgukat és nem több. A showrunner, az írói stáb, illetve adott esetben a producer lényegesen nagyobb befolyással rendelkezik náluk. A jobb direktorok természetesen azért az adott epizódon otthagyják az ujjlenyomatukat, főként ha a sorozat készítőitől nagyobb kreatív szabadságot kapnak. Ez utóbbi leginkább kábelsorozatoknál fordulhat elő, mint például Michael Nankin-nal a Battlestar Galactica, Sometimes a Great Notion című részének forgatásakor. Ide kattintva egy forgatás utáni interjú olvasható a rendezővel, érdemes rá időt szakítani.

A rendezők jelentősége főleg a pilot esetén értékelődik fel, amikor is a csatornának egy epizód alapján kell döntést hoznia. Ennek okán néhány produkciónál ismertebb neveket kérnek fel az első rész levezénylésére. Az utóbbi időben azonban különösen nagy elismerésnek örvendő, több esetben Oscar-jelölt, vagy díjazott rendezők is vállaltak tévés munkát. A lassan tendenciává váló folyamatban nem meglepő módon az HBO jár az élen.

A legendás Martin Scorsese (Taxisofőr, Dühöngő bika) produceri státusza mellett a Boardwalk Empire pilotjáért felel és ígérete szerint, amennyiben lehetősége lesz rá, későbbi részeket is rendez majd. A 2010-es rendezői Oscar-díjas Kathryn Bigalow (A bombák földjén, Holtpont) a Broadwayn játszódó The Miraculous Year pilotját vezényelte le. Bill Condon, a Chicago és a Dreamgirls alkotója, a befolyásos hollywoodi bloggerről szóló Tilda (Diane Keaton, Ellen Page és Jason Patric főszereplésével) első részénél állt a kamera mögött. A felsoroltak közül a Tilda és a The Miraculous Year még nincs berendelve sorozatnak, de mindkettőnek jó esélye van rá.

Michael Mann (Szemtől szemben, A bennfentes) a Dustin Hoffmann és Nick Nolte fémjelezte Luck pilotját rendezte, de emellett produceri státusza is van David Milch sorozatában. Alexander Payne, akinek a nevéhez többek között a Kerülőutak és a Schmidt története című filmek fűződnek, tavaly a Hung első részén munkálkodott. Az elsősorban független filmjeiről ismert Thomas McCarthy (Állomásfőnök, A látogató) a Game of Thrones pilotját rendezte, melyet később a színészcserék miatt részben újra kellett forgatni. Friss hír, hogy A bárányok hallgatnak direktora Jonathan Demme két epizódot is elvállalt a Laura Dern-féle Enlightened-nél.

Nem csak az HBO-nál találunk komolyabb neveket, Frank Darabont-ot (A remény rabjai, Halálsoron) az AMC szerződtette le, ráadásul a The Walking Dead-nél nem csak rendezői, hanem showrunneri tisztséget is betölt. A korábban említett Alexander Payne a Showtime-os The Big C-hez is aláírt, a szintén a csatornától érkező The Borgias pilotját pedig Neil Jordan (Síró Játék, Interjú a Vámpírral) vezényelte le. Az országos újoncoknál Marc Webb-et kell kiemelnem, a (500) Days of Summer alkotója a Lone Star pilotját rendezte, míg J.J. Abrams (Star Trek, Mission Impossible 3.) esetében nem meglepő a sorozatokban való szerepvállalás, ezúttal az Undercovers pilotjáért felelt, természetesen a tőle már megszokott produceri státusz mellett.

Végezetül a felsorolt, komoly filmes pályafutással bíró rendezők mellett szeretném kiemelni az általam legjobbnak vélt, leginkább csak sorozatokban közreműködő direktorokat is: Michael Nankin (többek között BSG, Caprica), Tim Van Patten (The Sopranos, The Pacific, Boardwalk Empire), Jack Bender (Lost), Ed Bianchi (Deadwood, The Wire, Brotherhood), Jeffrey Reiner (Friday Night Lights), Thomas Schlamme (The West Wing, Studio 60 on the Sunset Strip), Michael Rymer (BSG), David '16-ból 16' Nutter (Dark Angel, The X-Files, The Pacific).