Újabb unalmas procedural a CBS műsorán

Forest Whitaker Az utolsó skót királyban nyújtott alakításáért 2007-ben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Négy évvel később a Criminal Minds spinoffjának, a Suspect Behavior-nak a főszerepében látható. Az elsőt nyugodtan tekinthetjük karrierje csúcspontjaként, utóbbi viszont... Szó se róla, alapvetően örömteli, amikor egy elismert mozis színész tévés munkát vállal, viszont az esetek többségében egy komoly kihívással teli szerep kedvéért teszik ezt (Glenn Close, John Goodman, Steve Buscemi, etc.).

Whitaker-nél erről szó sincs, egy procedural szériára a mondott igent, melynél már előzetesen tudni lehetett, hogy minimális megerőltetésébe telik eljátszani a karakterét és csak pazarolja a tehetségét. Pedig anno belekóstolt a minőségi televíziózásba, a The Shield ötödik évadjában egy sokáig emlékezetes alakítással örvendeztetett meg minket. Kérdés, hogy most miért választotta a könnyebbik utat, ez még az anyagiakat figyelembe véve is érthetetlen döntés.

A Criminal Minds: Suspect Behavior-ban látható gárda első fellépése még tavalyra datálható, a backdoor pilotban az eredeti gárdával nyomoztak együtt. A CBS meglepetésre végül csak midseason-re rendelte be a sorozatot, a kiszivárgott hírek szerint nem voltak elragadtatva a pilot minőségétől, viszont a Criminal Minds sikere és Whitaker neve miatt mindenképp akartak adni neki az esélyt. A spinoff a témafelvetést tekintve sok hasonlóságot mutat testvérsorozattal, a csapatnak itt is a profilalkotás, valamint a sorozatgyilkosok utáni kutatás az elsődleges feladata, kiegészítve azzal, hogy közvetlenül az FBI igazgatójának jelentenek.

Az első részben egy kislány, illetve, ahogy azt később megtudjuk, kislányok eltűnése ügyében nyomoz a gárda. Tökéletes volt, legalábbis altató gyanánt, fordulatok nélküli történet, hatásvadász jelenetek tömkelege, valamint unalmas nyomozási procedúra jellemezte a 43 percet. A csapat minden egyes lépése kiszámítható volt, az írók mintha direkt arra törekedtek volna, hogy még véletlenül se tegyenek bele egy csöppnyi eredetiséget sem az epizódba. A párbeszédek semmitmondóak és sablonosak voltak, de ugyanez elmondható a karakterekről is.

Whitaker kapcsán annyi maradt meg, hogy mindenkivel rendkívül udvarias volt, a Michael Kelly által alakított Prophet-nak pedig egyik múltbéli hibájával ismerkedtünk meg, de mindezt sajnos kapkodva és erőltetett formában tárták elénk. A többiek... nos van egy a szerepeben hiteltelennek tűnő Janeane Garofalo, illetve kapunk egy eyecandy-ként funkcionáló hölgyeményt és egy angol akcentussal bíró ügynököt, valamint az utóbbi időben borzalmas szerepválasztásairól - lásd Past Life - elhíresült, jobb sorsra érdemes Richard Schiff-et. Az ő karaktereikről semmit, azaz semmit nem tudunk meg, éljenek a procedural sorozatok....

A Suspect Behavior alulmúlta még az előzetesen igencsak alacsonyra tett elvárásaimat is, de igazából azt fájlalom, hogy olyan sokkal többre hivatott színészek, mint Forest Whitaker, vagy Richard Schiff egy ilyen kliséhalmazra pazarolják a tehetségüket. Mindeközben a CBS egy újabb procedural franchise-al 'gazdagodott', a három CSI, valamint az NCIS, NCIS:LA kombó után most már a Criminal Minds is két sorozattal képviselteti magát, mi pedig értetlenül állunk a sikerük mögött. A nézettség sajnos ezúttal is fordítottan arányos volt a minőséggel, a premier még az eredeti Criminal Minds eredményére is rápakolt, 13 milliós össznézettséggel és 3.3-as demóval zárt.

Értékelés: