The Borgias - pilot

A Showtime nem szeretett volna történelmi sorozat nélkül maradni a The Tudors után sem, a választásuk a Borgia család korrupcióval és botrányokkal teli történetére esett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy VIII. Henrik uralkodását követően ismét egy kifejezetten érdekes korszakot sikerült választaniuk. A történet középpontjában Rodrigo Borgia áll, aki 1492-es pápává választása után VI. Sándor néven vonult be a történelembe. Az egyik legismertebb reneszánsz pápáról van szó, bár talán a hírhedt jelző még inkább illene rá, az elvilágiasodás mellett a megvesztegetések, a nepotizmus (hatalmi pozíciók barátoknak, rokonoknak való elosztogatása) és az erkölcstelenség jellemezte a valamivel több, mint egy évtizedes tevékenységét.

A témaválasztás tehát ismételten jól sikerült a csatornának, a megvalósítás kapcsán azonban felemás érzéseim vannak. Az egyik legnagyobb probléma a hosszúsággal volt, nem éreztem indokoltnak a 97 perces játékidőt és ennélfogva a pilot bizonyos részei vontatottnak tűntek. Azt mindenképp a javára kell írnunk, hogy a politikai csatározások, a bíborosok és az új pápa közötti küzdelem bemutatása érdekfeszítő volt, a köztes időszakokról viszont nem mondható el ugyanez. Meg-megbicsaklik a pilot és a történetvezetés kiegyensúlyozatlansága az összképre is hatással volt. A karakterizáció terén szintén van még mit fejlődni, VI. Sándor figuráját leszámítva sablonos a jellemábrázolás.

Történelmi sorozatok esetében mindig felvetődik a hitelesség kérdése, érdemes megnézni, hogy Neil Jordan (Síró Játék, Interjú a vámpírral), a sorozat készítője milyen véleménnyel van erről: "Nem állíthatom azt, hogy mindig a tényleges történéseket fogjuk bemutatni, ez a történelem könyvek feladata. Ez egy izgalmakkal teli dráma, mely valóságos karaktereken és eseményeken alapul, ha valamelyik ötletem beilleszthető a sztoriba, akkor felhasználjuk azt." Úgy gondolom, hogy teljességgel érthető ez a fajta gondolkodásmód, a lényegi pontokban várhatóan nem lesz eltérés, viszont a történet alakítása miatt kisebb változtatásokra szükség lehet.

A részben Magyarországon forgatott sorozat kapcsán dicsérnünk kell a korszak megjelenítését, ezen belül is leginkább a kosztümökre és a díszletekre való odafigyelést lehet méltatni. Az alakítások terén, ahogy arra számítani lehetett Jeremy Irons kiemelkedik, a Borgia család többi tagját megformáló színész a biztos középszert hozta. Nagyjából ez a jelző aggatható rá a pilotra is, kétségtelen, hogy a csatorna, valamint Jordan izgalmas korszakot választott, de a történetben rejlő potenciált egyelőre nem tudták kiaknázni. Nehezen jutottam dűlőre, hogy mitévő legyek a The Borgias-szal, végül arra jutottam, hogy nem kaszálom el és éppen a témában rejlő lehetőségek miatt kap még egy esélyt tőlem.

Értékelés:

Címkék: the borgias