Upfronts előtt: a pilotok berendelési esélyei I.

update: 2011. május 2.

Közeledik az országos csatornák upfronts-ja, a rendezvénysorozatig kevesebb, mint egy hónapunk van hátra. Az NBC és a Fox kezdi meg majd a sort, mindkét csatorna május 17-én hétfőn mutatja be a kínálatát. Kedden, május 18-án az ABC, míg szerdán a CBS képviselői jelentik be az elkaszált, a megújított és természetesen az újonnan berendelt sorozataikat. A szokásoknak megfelelően utolsóként, május 20-án a CW tartja meg a prezentációját.

Az upfronts közeledtével egyre több információ szivárog ki a pilotok minőségéről, a tesztvetítések sikeréről/sikertelenségéről, valamint arról, hogy a csatornák miként fogadták az egyes projekteket. A Deadline Hollywood cikke alapján most végigvesszük a pilotokat és megnézzük, hogy milyen esélyeik vannak a berendelésre. Külön jeleztem azon sorozatterveket, melyekről egyelőre nem érkezett hír, fontos hozzátenni, hogy ez nem feltétlenül jelent rosszat, vannak produkciók, ahol még forgatják a pilotot, vagy éppen az utómunkálatok tartanak.

A bejegyzés hetente frissül, május közepéig egyre több és egyre megbízhatóbb információk érkeznek majd. A bejegyzést hosszúsága miatt két részre vágtam, elsőként a Fox és az ABC kínálatát veszem górcső alá. A pilotok leírását, a készítőkkel és a szereplőkkel névsorával együtt az oldalsávban lehet megtekinteni csatornákra bontva.

FOX

update:

Exit Strategy: a Fox drámái közül a tesztvetítéseket követően az Ethan Hawke és Tom Sizemore főszereplésével készült pilot áll a legjobban.

Touch: Kiefer Sutherland színházi elfoglaltságai miatt csak júniusban forgatják le a pilotot, a hírek szerint azonban nagyon jó esélye van egy midseason-ös berendelésre Tim Kring (Heroes) alkotásának.

Weekends at Bellevue: pozitívak a visszajelzések a Bellevue kórházban játszódó pilotról, többen a House-zal párban látnák a legszívesebben.

The Finder: a Bones spinoff szintén versenyben van még, amennyiben azonban a várakozásoknak megfelelően csak 2 dráma pilotot rendel be a Fox, kétségessé válik a sorsa.

Alcatraz: a kezdeti pozitív visszhang már a múlté, a a kiszivárgott hírek szerint a csatorna a Fringe mellett nem akar több sci-fi elemekkel tarkított sorozatot a kínálatában látni... ezzel együtt még vannak támogatói a projektnek, korai lenne leírni az Alcatraz-t.

Locky & Key: sajnos továbbra is rosszul áll a szénája a képregény adaptációnak.

A sitcomok kapcsán egyelőre nem tudunk változásról beszámolni.

Remek visszhangra talált Liz Meriwether egykamerás sitcomja, a The New Girl. A Zooey Deschanel főszereplésével készült komédia tesztvetítései remekül sikerültek, amit jól mutat az, hogy az elmúlt 10 év egyik legjobb közönségreakciókkal bíró pilotja a gyártó 20th TV-nél. Szinte biztosra vehető a berendelése.

A Shawn Levy által rendezett Family Album esetében ezt még korai lenne kijelenteni, de jól áll a szénája a sorozatnak, mint ahogy a Jaime Pressly-t soraiban tudó I Hate My Teenage Daughter-nek is, utóbbi egyébként a Fox-tól szokatlanul multikamerás sitcom. A Peter Tolan (Rescue Me, The Job)-féle Council of Dads kapcsán vegyes vélemények érkeztek, míg Tagged és a brit remake az Outnumbered berendelési esélyei a nullával egyenlőek.

Térjünk rá a drámákra: másfél hónappal ezelőtt több hírforrás is megszellőztette az Alcatraz korai berendelését, de a Fox nem adott ki sajtóközleményt, így a ez még nem tekinthető hivatalosnak. Ettől függetlenül biztosra vehető, hogy sorozat lesz J.J. Abrams produkciójából, mely az első kritikák alapján kifejezetten jól sikerült. A Bones spinoff a The Finder kapcsán a főszereplő Geoff Stults-ot dicsérik, de pilot sorsával kapcsolatban még korai lenne előrejelzéseket tenni. A csatorna nagyon bízott a Joe Hill sötét túnusú képregénye alapján készített Locke & Key-ben és sokan már biztosra vették a bekérését is, de a pilot nem volt meggyőző, többen vontatottnak és kissé lassúnak találták. Ezzel együtt korai lenne temetni.

Egyelőre nincs hír róluk: sitcomok közül Iceland, Little in Common.

ABC

update:

Charlie's Angels: biztos befutónak tűnik.

Good Christian Bitches: a PTC (Parents Television Council) már összeakasztotta a bajszát az ABC-vel a cím miatt, jelenleg úgy tűnik, hogy az ügy folytatódni fog, mivel kifejezetten jól áll a Dallasban játszódó, szappanoperás beütéssel bíró pilot szénája.

Scandal: Shonda Rhimes válságkezelőkről készített pilotjának továbbra is jó esélye van a berendelésre.

Poe: az 1840-es években játszódó, Edgar Allan Poe nyomozói munkáját bemutató Poe az ABC elnök Paul Lee kedvenc pilotja. Kell ennél több?

Pan Am: számoljunk rá az előzőre 120 évet és egy amerikai légitársaságot, a Pan Am kapcsán is pozitív visszhangról beszélhetünk.

Once Upon a Time: a tündérmesék nem a képzelet szüleményei, legalábbis az Once Upon a Time pilotjában, melyet hangvételében a Lost-hoz, kinézetét tekintve pedig a Pushing Daisies-hez hasonlítanak. Nem csak eme dicsérő szavak, hanem az anyavállalat Disney miatt is jó esélye van a berendelésre, hiszen a vállalat klasszikus figurái is szerepet kapnának a történetben. Az színészek közül Ginnifer Goodwin-t, Hófehérke megtestesítőjét emelik ki a legtöbben, de Jennifer Morrison és Robert Carlyle teljesítményére sem lehet panasz.

The River: ugyanaz a helyzet, mint másfél héttel ezelőtt, még tartanak az utómunkálatok.

Hallelujah: itt is csak magamat tudom ismételni, vegyes vélemények, de Marc Cherry és a kiváló szereplőgárda miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni a pilotot. Talán midseason-re jó lehet.

Grace: egyelőre nem áll túl jól az Eric Roberts főszereplésével készült táncos/családi dráma.

Revenge: múlt héten még pozitív visszajelzéseket említettem, sajnos mostanra már negatív véleményeket is lehet hallani a pilotról, mely tulajdonképpen a Monte Cristo grófja jelenkorba helyezett változata.

Identity: ha az ABC szeretne procedurális drámát, akkor jó esélyekkel indul.

Partners: szintén procedurális dráma, mely jelen pillanatban gyengébbnek tűnik a vetélytársánál.

A sitcomok kapcsán egyelőre nem tudunk változásról beszámolni.

Az ABC-nél megfordítjuk a sorrendet és a drámákkal kezdünk. Újabb Shonda Rhimes sorozatot rendel be az ABC? Egyelőre kérdőjel van a mondat végén, de az upfronts-on könnyen lehet, hogy kijelentő módba kell majd tennem. A Grey's Anatomy, a Private Practice és a legutóbbi, komoly buktának bizonyuló Off The Map alkotója ezúttal az orvosok helyett a válságkezelőkre váltott. A Kerry Washington és Henry Ian Cusick főszereplésével készült Scandal (korábban Damage Control)-nak jó esélyei vannak a berendelésre.

Egyelőre jó vélemények érkeztek a Charlie's Angels kapcsán, mely már csak a címe miatt is komoly sansszal indul. A Thomas Schlamme (The West Wing) által rendezett, 1960-as években játszódó Pan Am tesztvetítései kiválóan sikerültek, többen a ragyogó jelzővel illették. Az alakítások terén azonban van néhány bizonytalan pont, ez akár egy-két esetben színészcserét is eredményezhet.

Jó visszhangra talált a Monte Cristo grófja jelenkorba helyezett változata a Revenge, de a Dallas-ban játszódó szappanoperás beütésű Good Christian Bitches és a nyomozós Poe is. Az Identity vegyes fogadtatásra talált, míg a horror drámaként leírt The River-t ugyan szerették a csatornánál, de a Paranormal Activity (az egyik készítő okán) stílusában felvett pilotnál még egy ideig eltartanak az utómunkálatok. A nagyszerű szereplőgárdával bíró Hallelujah a Desperate Housewives készítője Marc Cherry miatt biztos befutónak tűnt, de az első vélemények leginkább a furcsa jelzővel illették, mely alapján egyelőre kétséges a sorsa. A női rendőrdráma a Partners kivétel nélkül negatív reakciókat váltott ki.

A sitcomok közül kiváló esélyekkel indul a Jason Winer (Modern Family) rendezte Don't Trust The Bitch in Apt. 23. A Krysten Ritter és James Van Der Beek főszereplésével készült egykamerás sitcom a Fox-nál említett The New Girl-höz hasonló teszteredményekkel bír. Jó visszhangra talált a vidéki családi komédia a Suburgatory, mint ahogy az elsőrangú cast-tal bíró, többek között a Marcia Gay Harden-t, Adam Arkin-t és John C. McGinley-t soraiban tudó multikamerás Smothered is.

Jenna Elfman ezúttal az ABC-nél próbálkozik a Bad Mom-ot többnyire dicsérik, ahogy a Tim Allen fémjelezte The Last Days of Men-t is. A Jordana Spiro főszereplésével készült Lost & Found-ra egyelőre a közepes jelzőt aggadták rá. A Work It-ből még bármi lehet.

Egyelőre nincs hír róluk: a drámák közül Georgetown, Missing, míg a sitcomoknál My Freakin Family, Man Up, Other People's Kids.