Franklin & Bash - pilot

A TNT a Raising the Bar 2009-es kaszája után ismét megpróbálkozik egy jogi drámával, a hét közepén debütált újoncuk, a Franklin & Bash segítségével. Érdekes életútja volt a sorozatnak, hiszen a projektet a TBS-nél készítették elő, majd átkerült a testvércsatorna TNT-hez, ahol berendelték a 10 részes első évadot. Utóbbi azonban a pilot minőségét, valamint a nem túl acélos nézettséget elnézve jobban tette volna, ha marad az eredeti felállásnál és nem kér a sorozatból.

A Franlin & Bash-ben két fiatal, laza életfelfogású ügyvéddel ismerkedhetünk meg, akik teljes mértékben elégedettek a jelenlegi helyzetükkel. A négy csapatos cégük általában kisebb volumenű esetekkel foglalkozik, ők pedig a saját egyedi szabályaik szerint tárgyalják az ügyeket és mindeközben remekül szórakoznak. Hirtelen azonban egy váratlan lehetőség kopogtat az ajtajukon, a város egyik legnagyobb jogi vállalata kínál nekik szerződést. Rövid gondolkodás után elfogadják az ajánlatot, de az már az első munkanapjukon látszik, hogy az új munkahelyükön sem lesznek képesek, teszem hozzá, nem is akarnak megkomolyodni.

Ügyvédes sorozat, melyben a komédián legalább akkora hangsúly van, mint a drámai jegyeken, ebben a műfajban még mindig a David E. Kelley-féle Boston Legal az etalon. Legutóbb a Defenders próbálta másolni a receptet, de a végeredmény egy középszerű sorozatot hozott, jelen kritikánk tárgya, a Franklin & Bash azonban még ezt is képes volt alulmúlni. Kétségtelen, hogy komoly kihívást igényel egy olyan produkció létrehozása, mely egyszerre szeretne könnyed szórakozást nyújtani és eközben még hiteles drámát is bemutatni, de a feladat nehézsége nem menti fel az írókat a végeredményt illetően.

Egyik műfajjal sem boldogultak, a humorosnak szánt betétek többsége erőltetettnek hatott, a 43 perc alatt nemhogy nevetnem, de még elmosolyodnom sem sikerült. Minden bizonnyal megerőltető volt az ehhez hasonló párbeszédek/egysorosok megalkotása...

Bash: Try watching something besides Real Housewives of New Jersey.
Franklin: They are real housewives.

Franklin: I'm representing medical marijuana against the city. So if you need some samples, ding dong.

A drámai részek hatásvadászra sikerültek, külön kiemelve Bash igaz szerelemről szőtt gondolatmenetét, mely a rengeteg klisének, valamint Mark-Paul Gosselaar gyengécske előadásának köszönhetően egyúttal a pilot leggyengébb jelenete címet is kiérdemelte. A színészek kapcsán az előbb említett Gosselaar játékát érheti a legtöbb kritika, a többiek, így Breckin Meyer, Reed Diamond, vagy a többre hivatott Malcolm McDowell közepes teljesítménnyel rukkolt elő.

A TNT egyik vezetője a "funny legal procedural" jelzővel írta le a sorozatot, melyből az utolsó szó kivételével egyik sem fedi a valóságot. Minden héten új ügyet és várhatóan minimális átívelő szálat kapunk, így a procedural helytálló, de a sorozat egyáltalán nem vicces és bizony a jogi részt sem tudtam komolyan venni.

Értékelés:

Címkék: franklin bash