Revenge - pilot

Felemás érzésekkel vágtam neki a Revenge pilotjának, az ígéretes, komoly átívelő szállal bíró alapsztori és a meggyőző szereplőgárda bizakodásra adott okot, viszont annak kapcsán, hogy ez a bosszú-történet hosszú távon is működőképes lehet-e, már bizonytalan voltam. Persze elképzelhető, hogy ez sosem fog kiderülni, az ABC ugyan erőteljesen reklámozza a sorozatot, de a szerda esti 10 órás, Happy Endings mögötti időpont nem sok jóval kecsegtet. Mindez azonban a jövő kérdése, egyelőre csak foglalkozzunk a pilottal, a kép alatt már spoilerek társaságában.

Mike Kelley (Swingtown) forgatókönyve tulajdonképpen Alexandre Dumas, Monte Cristo grófja című művének jelenkorba helyezett változata, ezúttal női szemszögből. Emily Thorne azzal a céllal tér vissza Hamptons-ba, hogy bosszút álljon azokon, akik anno elszakították az édesapjától és felelősek voltak utóbbi bebörtönzéséért és közvetve haláláért. A sztori fokozatosan, több idősíkon keresztül bontakozik ki előttünk, már a kezdő percekben flashforwarddal indítunk, a gyilkosságot követően pedig a jelen eseményeit láthatjuk, amelyet flashbackek és a főszereplő narrációja szakít meg.

A Phillip Noyce (Férfias játékok, Salt ügynök) által rendezett pilot vegyes összképet mutat, a flashforwordos megoldás nem nyerte el a tetszésemet, a flashbackek pedig, amelyek a múlt történéseit hivatottak bemutatni több esetben is mesterkéltnek hatottak. Az egy pillanatig sem lehet kérdés, hogy szükség volt rájuk, de a sztoriba való beillesztésük azért hagyott kívánnivalót maga után. Ezzel szemben a jelen eseményei végig lekötötték a figyelmemet, a szereplők bemutatása jól sikerült és az expozíció mellett már most is kaptunk ügyesen kivitelezett fordulatokat.

A gyönyörű Emily VanCamp sikeresen megbirkózott a külső szemlélő számára kiegyensúlyozottnak tűnő, de a valóságban csak egyetlen célt, a bosszút szem előtt tartó főszereplő eljátszásával, mellette a rég nem látott Madeleine Stowe érdemel még dicséretet. A pilot tisztességes iparosmunkának tekinthető, annak minden előnyével és hátrányával, a rejtély-szál, az érdekes karakterek, valamint Emily személye miatt mindenképp maradok egy darabig.

Értékelés:

Címkék: revenge