Person of Interest - pilot

J.J. Abrams a tavaly csúnyán elhasalt Undercovers után idén két új sorozattal jelentkezik, az Fox által bekért Alcatraz majd csak midseason-ben érkezik, viszont jelen írás tárgya már a szeptemberi szezonkezdésnél jelen volt. Abrams a szokásoknak megfelelően csupán a sorozat elindításában vállalt szerepet, a Person of Interest esetében Jonathan Nolan-nal dolgozott együtt a pilot szkirptjén, ezt követően pedig átadta a stafétabotot. A showrunneri feladatokat a korábban a Cold Case-en dolgozó Greg Plageman fogja ellátni, mely azt kell mondjam, hogy nem éppen biztató a jövőre nézve. Egyelőre mi azonban maradjunk csak a pilotnál, a kép alatt megnézzük, hogy miként teljesített a Caviezel-Emerson duó.

Az alapsztori szerint a titokzatos múlttal rendelkező, speciális katonai alakulatoknál szolgáló főhősünket felkeresi egy dúsgazdag ember és nem mindennapi munkát ajánl neki. A Michael Emerson által megformált milliárdos egy saját maga által kifejlesztett technológia segítségével képes a bűncselekményeket, illetve az azt elkövetőket előre megjósolni, célja pedig New York megtisztítása a bűnözőktől. Ebben kéri a James Caviezel által alakított Reese segítségét, aki végül rövid győzködés után elfogadja az ajánlatot. A gép, melyet Emerson karaktere anno még a kormány megrendelésére készített, csak a veszélyes, vagy éppen veszélyeztetett emberek személyazonosítóját dobja ki, az írók így oldották meg, hogy a nyomozás is központi szerepet kapjon a történetben.

Tulajdonképpen egy procedurális, vagyis egy rész - egy eset sorozatról van szó, minimális átívelő szállal, mely ugyan Abrams-től kissé szokatlannak hat, de úgy tűnik ezúttal biztosra akart menni. Bár a formátum nem éppen a szívem csücske, a pilot kapcsán mégsem ezzel, hanem sokkal inkább az egyenetlen tempóval volt problémám. A főhős bemutatása, majd beszervezése kapkodóra sikerült, nem sikerült megalapozni sem Reese-nek, sem pedig a technológiát biztosító, egyébként szintén titokzatos múlttal bíró milliárdos karakternek. Azt lehetett érezni, hogy az írók minél gyorsabban túl akarnak lenni a szereplők bemutatásán és a csapat összeállásán, aztán jöhet végre az adott üggyel kapcsolatos nyomozás.

A karakterizáció hiánya, vagy legalábbis kezdetlegessége azonban azzal járt együtt, hogy nem igazán érdekelt minket a szereplők sorsa, kérdés (lehet, hogy költői...), hogy a későbbiekben képesek lesznek-e majd a jellemábrázolás kapcsán vétett hiányosságaikat pótolni. A heti ügy, annak ellenére, hogy bizonyos elemei kissé sablonosnak hatottak, összességében érdekesnek bizonyult és lekötötte a figyelmem. Az akciók jól kidolgozottak voltak és Caviezel is jó választásnak tűnik a főszerepre, míg Emerson sajnos egyelőre halovány, de ez részben a szerepéből adódik. 

A pilot a hiányosságaival együtt is korrekt iparosmunkának mondható, ami a országos évad eddigi újoncait figyelembe véve akár még dicséretként is felfogható. A lehetőség megvan a sorozatban, de egyelőre szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ezt ki is tudják-e majd hozni belőle, pár részt mindenesetre még maradok. A nézettség, akárcsak a pilot, közepesre sikeredett, az össznézettség ugyan jónak mondható (13 millió), de az igazán fontos 18-49-es korosztályban a remek felvezetés ellenére is csupán 3.1-es ratingre volt képes. Ha ezt tartja, nem lesz gond, de ebben az időpontban illett volna jobb számokkal nyitnia.

Értékelés: