Community: becsengettek a Greendale főiskolán

You are human tennis elbow. You are a pizza burn on the roof of the world's mouth. You are the opposite of Batman.

Community 4 millió néző, 1.7-es demó, nulla Emmy-jelölés. Modern Family 14 millió néző, 6.0-ás demó, Emmy-díj a legjobb komédia, valamint a legjobb férfi és női mellékszereplő kategóriában. A rövid statisztikai felsorolás után pedig tegyük fel a kérdést, vajon melyik a jelenkori televíziózás legjobb sitcomja? Természetesen az előbbi, méghozzá utcahosszal, a díjátadókon való mellőzöttség, illetve a nagyközönség elutasítása ugyanis nem mérvadó.

Dan Harmon és csapata kifogyhatatlan ötlettárral bír, a kreatív írógárdának köszönhetően egy rendkívül intelligens és sokrétű, rengeteg poénnal, nem szájbarágós tanulsággal és nem utolsósorban szerethető karakterekkel teli sorozatról van szó. Kisebb csoda folytán a gyenge nézettség ellenére az NBC berendelte a harmadik évadot, nézzük, hogy miként folytatódott az élet a Greendale főiskolán.

Úgy tűnik Dan Harmon Glee iránti ellenszenve nem ismer határokat, már a korábbi évadok során is megtalálta a Fox erősen túlhypeolt alkotását, de ezúttal az évadnyitó kezdő képsorait is a sorozat kifigurázására szánta. Mivel azonban a Community-ről van szó, a képlet nem ilyen egyszerű, a zenés montázs ugyan a Glee-re vonatkozott, de a dal során elhangzó szöveg, külön kiemelve a 'lenyugszunk és normálisak leszünk, kevésbé leszünk őrültek' részt önreflexiónak tekinthető. Harmon pontosan tudja, hogy miért nem fogadja be a nagyközönség a sorozatát, a valóban őrült ötletekkel operáló, pop-kulturális utalásokkal telerakott komédia az átlagnéző számára túl nagy megerőltetést jelent, elég csak megnézni, hogy vele szemben a kiszámítható és unalmas, (túl) könnyen befogadható The Big Bang Theory milyen nézettséget tud felmutatni.

A Community azonban szerencsére nem változik meg, ezt a rész közben Pelton dékán szájából elhangzó "I just came by to tell everyone that this year won't be any different" mondat is bizonyítja. A tavalyi cliffhanger-t az ígéretekhez híven gyorsan feloldották, Pierce visszatért a tanulócsoporthoz, méghozzá a Lézer Lótusz vallásnak - egyfajta szcientológia haladóknak szekta - köszönhetően teljesen megújulva. Mindezt örömmel konstatáltam, tavaly az írók kihozták a maximumot a 'gonosz Pierce' történetszálból, itt volt ideje a váltásnak. Ha már változások, akkor mindenképp meg kell emlékeznünk arról, hogy a dékánt alakító Jim Rash állandó szereplő lett, ráadásul érkezett (néhány epizódra) két új arc is.

Nem is akárkik, Michael K. Williams aki a The Wire-ben látott Omar-nak köszönhetően vált ismertté, az új biológia tanárt alakítja, a csavar a sztoriban az, hogy nem rég szabadult a börtönből, ahol a tanári diplomáját szerezte. Az utóbbi években főként dráma szerepeiről ismert (Treme, Damages), de a komédiák terén (Roseanne) is tapasztaltnak mondható John Goodman a dékán helyettest formálja meg, aki a légkondícionáló javító szárny vezetőjeként jóval több pénzzel és ezáltal nagyobb hatalommal rendelkezik, mint a dalmataimádó, kérdéses nemi beállítottságú dékánunk. Nagy várakozással tekintettem mindkettejük szereplése elé és szerencsére egyikük sem okozott csalódást, sőt Goodman monológja a rész egyik csúcspontja volt.

Eközben a tanulócsoporton belül ismét forrnak az indulatok, főként Jeff-nek köszönhetően, aki komoly megpróbáltatásokon és a baltás jelenet tanúsága szerint talán egy enyhe idegösszeomláson is átesett. Persze ha az ember körön, ez esetben tanulócsoporton kívülre kerül és még egy majmoknak szánt gázt is benyel, akkor nincs min csodálkozni. Utóbbi során egyébként egy remekbeszabott, 2001: Űrodüsszeia-t megidéző látomáson is átesett, ahogy azt a Community-től már megszokhattuk, a pop-kulturális utalást ügyesen szőtték bele a történetbe.

Természetesen nem ez volt az egyetlen kikacsintás, Abed döbbenten vette tudomásul a Cougar Town midseason-re való tolását, majd a brit sorozatok kerültek terítékre (vajon mire hajazhat az Inspector Spacetime...) és a végén még egy Breaking Bad analógiára is jutott idő. Az egészen kiváló második szezon után nagyon magasra került a léc, de örömteli módon a harmadik évad nyitányának nem okozott nehézséget a tavalyi szint megugrása és egy remek epizódot láthattunk. A nézettség, ahogy azt a bevezetőben már említettem továbbra is gyenge, így csak bízhatunk abban, hogy a Chang "iskolai rendőrré" való kinevezésekor elhangzó „So this is the year we all die” mondat nem fog realizálódni.

Értékelés:

Címkék: community