Pan Am - pilot

Majd egy hét különbséggel megérkezett a másik 1960-as években játszódó országos újonc is és a két sorozat között lévő különbséget bizony zongorázni lehetne. Amíg a The Playboy Club kiszámíthatóra és unalmasra sikeredett, ráadásul végig az erőlködést lehetett érezni rajta, addig a Pan Am felhőtlen szórakozásnak bizonyult. Az ABC drámája könnyed hangvételével, szerethető karaktereivel és az ügyesen megidézett (némi CGI-jal ugyan rásegítettek) korszellemével végre egy olyan pilotot kínált, melyet az első perctől az utolsóig élvezni tudtam. 

A sorozat a Pan American légitársaság pilótáinak és légi kísérőinek életébe enged betekintést, romantikus szálat, kémtörténetet és mindezek mellett remek hangulatot kínálva. A szereplőket az új típusú Pan Am gép első útján ismerhetjük meg, a New York - London járaton töltött idő elsősorban a négy stewardess, valamint a pilóták bemutatására szolgál. A sorozatot jegyző Jack Orman (Vészhelyzet) mindehhez a karakterizáció egyik legtipikusabb eszközét, a flashback-et vette elő, melyet szépen beleillesztett a történetbe.

A négy hölgy között, annak ellenére, hogy az írók különböző személyiségjegyekkel ruházták fel őket, jó az összhang, érdekes karakterekről van szó, az pedig már csak hab a tortán, hogy mindegyikük szemrevalónak mondható. A házasság elől elfutó, utazni vágyó és közben önmagát kereső Kate, a kémszakmába belecsöppenő nővére, a szabályokat előszeretettel megszegő Maggie (Christina Ricci alakításában), a szerelmi csalódáson áteső, francia Colette és természetese a teljes nőuralmat ellensúlyozva ott van még a két férfi pilóta is. 

A sorozat számos klisét használ fel, ez tetten érhető a karakterleírásokból és az eddig behozott történetszálakból, de mindezt egy percig sem titkolja. Én sem rovom fel neki, hiszen az egyedi hangvételnek és a sorozatból áradó könnyedségnek köszönhetően túl tudunk lépni rajtuk, egyszerűen csak hátradőlünk és élvezzük az utazást. Hozzá kell tenni, hogy a pozitív összhatás eléréseben az ügyesen kiválasztott zenéknek, valamint Thomas Schlamme (West Wing, Studio 60) elsőrangú rendezésének is nagy szerepe volt.

Végül nézzük meg, hogy milyen eredménnyel mutatkozott be a sorozat. A vasárnap 22 órás időpontban a Pan Am közel 11 milliós össznézettséget produkált, ebben a mutatóban felülmúlta az előtte műsorba kerülő Desperate Housewives-t, míg a 18-49-es célkoroszályban a felvezetéssel megegyező 3.1-es ratingre volt képes. Természetesen még korai pezsgőt bontani, de tény, hogy biztató adatokról van szó. 

Értékelés:

Címkék: pan am