Band of Brothers - Az Elit Alakulat

A poszt eredeti írásának időpontja: 2009.01.05. 09:33

A múlt nagyjai sorozat következő fejezetében a Band of Brothers kerül sorra, az a háborús sorozat, amelyről bizton állítható, hogy a műfaj rajongói számára kihagyhatatlan alapmű. Az HBO 2001-ben készítette el 10 részből álló minisorozatát, mely Stephen A. Ambrose megtörtént eseményeken alapuló könyve alapján készült. A II. világháborúban szolgált 101. számú légi hadosztály 506. számú ezredének történetét mesélik el, elsősorban az Easy századra fókuszálva. A sorozat az 1942-es georgia-i kiképzéssel kezdődik, majd a D napon való ejtőernyős bevetésen keresztül egészen Hitler berchtesgadeni Sasfészkének elfoglalásáig elkisérjük őket.

Kezdjük a könyv és a sorozat címével, illetve annak vizsgálatával, honnan eredeztethető a cím. Először Wlliam Shakespeare V. Henrik című drámájában tűnt fel, melyben The Bard" (Shakespeare-t nevezik így Angliában) az agincourt-i csata előtt adta Anglia királyának szájába a következő mondatot:

"And Crispin Crispian shall ne'er go by,

 From this day to the ending of the world,

 But we in it shall be remembered;

 We few, we happy few,

 we band of brothers"

A sorozatban is elhangzik ez az idézet, az utolsó részben hallhatjuk Carwood Liptontól.

A kifejezést Nelson admirális is használta:

"I had the happiness to command a band of brothers."

 

A produceri munkálatokat Steven Spielberg és Tom Hanks vállalta el, így kettjük filmográfiáját ismerve, nem is meglepő, hogy később egy grandiózus sorozat létrejöttét köszönthettük. A hivatalos költségvetés 110 millió dollár volt, végül azonban ez 125 millióra kúszott, amely epizódonként 12 millió dollárt jelentett. Ez minden addigi és azóta elkészült sorozatnál drágább részenkénti költségvetést jelent. A sorozat forgatása Angliában történt, ugyanott, ahol a Ryan Közlegény Megmentése jeleneteit is forgatták.

Természetesen jelen voltak katonai konzultánsok is a minél realisztikusabb megvalósítás érdekében, így többek között Dale Dye nyugalmazott katona, akii emellett még Sink ezredes szerepét is megkapta. De nem csak ő, hanem a könyv még elő valós szereplői is segítettek a forgatáson. Minden rész az ő monológjukkal, visszaemlékezésükkel kezdődött, viszont csak az utolsó részben fedték fel neveiket a készítők, ekkor tudtuk csak párosítani a képernyőn látott karaktereket a háborús veteránokkal.

A sorozat elég méretes szereplőgárdával bírt és Hanks szerint mindenképp szükség volt egy olyan központi karakterre, aki úgymond összefogja a sztorit. Ő lett végül Richard Winters őrnagy, Damien Lewis remek alakításában. A Day of Days, a Crossroads és az utolsó epizód a Points is az ő karaktere köré épült. Ha már a szereplőknél tartunk, akkor folytassuk a sort Winters legjobb pajtijával Lewis Nixon századossal. Ron Livingstone-t is csak dicésret illetheti a sorozatban nyújtott alakításáért, az ő karaktere a legdominánsabban a Why we fight-ban volt jelen. Ronald Speirs századossal (Matthew Settle alakításában) az évad közepe felé ismerkedtünk meg, a bemutatkozása pedig elég emlékezetesre sikerült.

A többiekről is essék szó, itt már csak a karakterek neveit írom le: George Luz, Denver "Bull" Radlement, Robert "Popeye" Wynn, Frank Perconte, Eugene "Doc" Roe, Lynn "Buck" Compton, John Martin, Joseph Liebgott, Edward "Babe" Heffron, Wayne A. "Skinny" Sisk. Vendégszerepelt a sorozatban David Schimmer, aki finoman szólva is harmatos teljesítményt nyújott Sobel századosként, és nagyjából ez mondható el Colin Hanks-ről is, aki egy tapasztalatlan hadnagyot alakított. Rövid szerepekben láthattuk még Jaime Bamber-t, Jason O'Mara-t, valamint Simpon Pegg és még Tom Hanks is feltűnt.

 

A minisorozat remek nézettségel nyitott, 10 millió feletti nézőszámmal, és ugyan ez csökkent a későbbiekben, az HBO elégedett lehetett a nézői reakcióval. Természetesen a szakmai elismerés sem maradhatott el, szinte minden díjátadón, ahol jogosult volt a szereplése díjakkal térhetett haza, ha csak az Emmy-t nézem, akkor 19 jelölést kapott, melyből végül hatot váltott díjra.

A Band of Brothers minden képkockájáról süt az igényesség, amiben természetesen a pénz elengedhetetlen volt, de olvasva Hanks nyilatkozatait a sorozatról, látszik, milyen odafigyeléssel végezték a munkájukat a stáb tagjai. A lehető legnagyobb realisztikusságra törekedtek, ehhez természetesen nélkülözhetetlen volt Ambrose könyve is. Számtalan dolgot ki tudnánk emelni a sorozat kapcsán, az írói és operatőri munkát, a színészek teljesítményét, vagy éppen a zenéjét. Csodálatos munkát végzett Michael Kamen, már az intro magával ragadott minket és sikerült végig olyan zenét választania, amely tökéletesen illett az adott jelenet tónusához.

Képes volt azt elérni a sorozat, ami a legjobb háborús filmeket jellemzi, a fegyverek, csaták mögé nézett és ott az embert láttuk meg, oly módon ábrázolva, hogy egyszer és mindenkorra meggyűlöljük a háborút és mindent ami ezzal jár. Persze a műfaján belül mindegyik film/sorozat erre törekszik, de csak nagyon kevés képes arra, hogy mindezt demagógia nélkül visszadja. Egy nem mindennapi remekművet sikerült Spielbergéknek összehozni.

Tavaly röppent fel a hír, hogy egy kvázi folytatást terveznek a sorozatnak, mely ezúttal a Csendes-óceáni hadszíntéren játszódna. Így talán a címe, The Pacific sem annyira meglepő, és bár a készítők nem változtak, nem lesz könnyű megfelelni a Band of Brothers által támasztott elvárásoknak.

Band of Brothers 10/10