Visszatekintés a 2008/09-es idényre: a Fox és a CW felhozatala

Egybevettem a két csatornát, annak ellenére, hogy míg az egyik jelenleg a legjobb átlagnézettséggel bíró országos csatorna, addig a másik messze a leggyengébb ebből a szempontból (is). Az oka elsősorban az volt, hogy a CW sorozatai közül egyedül a Smallville „van versenyben nálam”, így inkább ötvöztem a két csatorna engem érdeklő kínálatát. 

Fringe - 1. évad: Az évad első fele kisebb csalódás volt számomra. Nézős volt ugyan, de nem tudta azt a szintet hozni, amit előzetesen vártam tőle. Ez vonatkozik a karakterekre és a sztorira egyaránt. Azonban az évad felétől ez fokozatosan megváltozott, Dunham-et is lassan sikerült megkedveltetni, és a két Bishop is rátett még egy lapáttal. És persze a sztori is, az átívelő szállal sikerült végleg megvenniük

Ugyan a szezon közepén is volt néhány filler, de már ezeket is jobban élveztem, köszönhetően annak, hogy ekkor sem hanyagolták teljesen a főszálat és a már említett karakterizáció miatt. Utóbbin persze van még mit javítani, de remélhetőleg kap is rá majd időt a Fringe. A finálé pedig kiválóan sikerült, számos WTF momentummal fűszerezve. Döcögősen indult, de aztán belehúzott a Fringe, az évad második felének köszönhetően kifejezetten várós a második évad. Összeségben  7/10.

 

24 - 7. évad:  Az évadról összességében: a nagy változások nem következtek be (az alap dolgokon kívül o. c., mint a helyszínváltás), a sorozat még mindig messze van az első három szintjétől, de a legutóbbi évadhoz képest mindenképp megfigyelhető a javulás. Nekem az egész évad hullámzó volt,  korrekt kezdés után az  5.-7. részek környékén eléggé szenvedtem, viszont pl. a közepétől felfele is voltak élvezetes és gyengébben sikerült epizódok. Sok logikai baki, és butaság felett kellett szemet hunyni ezúttal is, de ezt már megszoktuk.

Az évad egyik átívelő kérdése a vajon meddig mehetünk el, hogy másokat megvédjünk, a kínzás adott helyzetben való szükségessége és ehhez társítható morális kérdések voltak, amit a legtöbb esetben inkább erőltetetten próbáltak átadni. Végül azonban a helyére került, ugyanis a finálé kivételt képezett ez alól, pedig „féltem” tőle l, főleg a felvezető részek gyengesége miatt, de végül kellemesen csalódtam. Elsősorban a dialógusok miatt, melyek közül a Renee-Jack, de mindenekelőtt a Jack-Tony féle párbeszédet kell kiemelni.

És meglepő módon, ezúttal a Fehér Házi történésekre sem lehetett panaszunk, sőt… Tony valós motivációit illetően pedig valóban ez volt legjobb megoldás és Bernard is megérdemli a dicséretet az alakításáért. Az utolsó pár jelenet pedig inkább már átvezetés volt a következő etapra.

Az évadra ezzel együtt sem tudok 6/10-nél jobbat adni.

 

Smallville - 8. évad: A sorozat lendületet kapott az új showrunnerekkel, kellett is már a végfrissítés. Jól felépített történetet kaptunk (bár néhány filler rész most is igencsak gyengére sikerült…), a Doomsday köré épített sztorivonal minden eddiginél sötétebb túnusura változtatta a Smallville-t.

Az új karaktek -Tess és Davis - behozataláért is jár a piros pont, valamint az őket megformáló Freeman és Witwer is kitett magáért. Elégedett voltam a fináléval is, sőt az igazán ütős cliffhanger sem hiányzott. Nem bánom, hogy szakítottak a hagyományokkal, kicsit már kezdett elegem lenni az évadzáróban bemutatott, majd az évadnyitó alkalmával túlságosan is gyorsan és kapkodóan lezárt fordulatokkal.

Az persze természetes, hogy én is, mint legtöbben többet vártunk a CK-Doomsday csatától, de a költségvetés ezúttal is gátat szabott ennek. Legalább a kilencedik évad kapcsán nem lesznek olyan téveszméink, hogy a fináléra azért csak spóroltak a látványos bunyóra… mert azzal együtt is, hogy a CW megnyirbálta a sorozat költségvetését a végére azért vártunk valamit. De ennél jóval lényegesebb volt, hogy megfelelő feszültséggel és drámaisággal tudták megtölteni a finálét.

Mind a temetés, mind az azt követő CK-Chloe jelenet erős volt és ez igaz természetesen Jimmy halálára is. Persze hibák ezúttal is bőségesen voltak, de azért helyén kell kezelni a dolgokat, illetve a sorozatot. Ha minden egyes logikai, illetve írói hibáját felrónám a Smallville-nek, lehet, hogy már nem is nézném, viszont ezeken eddig is, és most már val. ezt követően is túl tudok lépni. Az évad összességében 7/10.

 

Címkék: 24, smallville, fringe