Nézettség összefoglaló - 39. hét (09. 21. - 09. 27.)

Amerikai focis hasonlattal élve az idény első két hete volt a preseason (előszezon) és igazán a múlt héten indult csak be az alapszakasz. Visszatérők és újoncok sorjáztak szinte minden nap, láthattunk meglepő eredményeket, volt, aki hozta a tőle elvárhatót és természetesen csalódást keltő eredményekkel is bőven találkozhattunk. Nézzük napokra bontva az eseményeket/nézettségeket.

Hétfő:  a hét első napját a Fox nyerte, ráadásul nemcsak a számukra oly fontos demóben, hanem össznézettség tekintetében is az élen végeztek. Ezt nagyrészt a House két részes évadnyitójának köszönhetik, a szinte mindenhol dicsért és a megszokottól eltérő epizódok 15, valamint 17 millió nézőt ültettek le a tv elé és ehhez kimagaslóan jó 6.2-es és 6.9-es demó társult. Második helyen az ABC futott be, de csak az össznézettséget figyelembe véve, mert a 18-49-es korosztályban a CBS megelőzte... Az ABC szokás szerint a Dancing With the Stars-sal támadt 17 millió néző és 4.1-es demó, míg 10 órától a Castle következett,  mely továbbra is gyengén tartja meg a felvezetését - (9 M; 2.3 - továbbiakban így rövidítve) - egy esetleges harmadik évadhoz ez kevés lenne.

A CBS a kissé felborított sitcom-blokkal támadt, a How I Met Your Mother nyolc órára került és teljesen korrekt eredményt sikerült elérnie (9 M; 3.5.) Felvezetését az újonc Accidentally on Purpose ki tudta használni, össznézettség és demóban is keveset vesztett (8.9M; 3.2), a kritikus második-harmadik hetet azért még várjuk meg hosszabb távú jóslatokhoz. Ezt követően a már bejáratott 9 órás sávban Charlie-ék következtek, a Two and a Half Men-nel (13.6M; 4.4), majd az új slotba rakott The Big Bang Theory, melynek demó-ban sikerült elkapni a felvezetését (12.9M; 4.6). Az utóbbi években senki nem tudta, legalábbis hosszú távon letaszítani a trónról Two and a Half Men-t, talán most végre eljött az ideje. A TBBT már tavaly is több, mint biztatóan teljesített, amikor egy alkalommal kipróbálták Charlie-ék mögött és a nyári ismétlések is mutatták, hogy készülőben van ez az eredmény. A CBS estéjét a CSI:Miami zárta (14.1M; 4.3).

Nézzük az NBC-t, mely a nagyoktól jókora lemaradással a negyedik helyre futott be. A Heroes negyedik évadának duplapremierje a várakozások szerint rendkívül gyengén teljesített, ráadásul csökkent is a második órára - (6.2M-5.7M; 2.8-2.7). Utolsó évad... Szerencsére Jay is megérezte a felvezetés hiányát (5.8M; 1.8). A CW természetesen az utolsó helyen "ért célba" - a One Tree Hill nagyjából hozta a múlt heti számait, de a Gossip Girl sokat esett és össznézettségben 2 millió alá került.

Kedd: A CBS senkinek nem kegyelmezett, össznézettség és 18-49-es eredményekben is uralta a napot, viszont a Fox sem panaszkodhatott, ugyan előbbi mutatóban szerényen teljesített, de a számukra oly fontos 18-49-es korosztályban másodikak, sőt a 18-34-ben pedig elsők! lettek a Hell's Kitchen-nek köszönhetően. A CBS 8 órától a hetedik évadába lépő NCIS-al kezdett, melytől ugyan jó nyitányt várt mindenki, de azért erre senki nem számított - (20.6M; 4.8), össznézettségben a hét legjobbja lett és a demó is egészen kiválóan alakult (bár az össznézettség és demó aránya lehetett volna jobb is, de nincs ok a panaszra). Természetesen fog még innen csökkeni, de az jól látszik, hogy még nagyon messze van a sorozat a kifulladástól. A felvezetést jól tartotta meg az újonc spinoff az NCIS:LA (18.7M; 4.4) , könnyen lehet, hogy a 8 és 10 óra közötti spot most már évekig be lesz betonozva náluk.

A CBS viszont már évek óta küszködik a keddi 10 órás sávval, idén egy újoncot, a remek kritikákat kapott The Good Wife-ot próbálták be. Egyelőre korrekt eredménnyel (13.7M; 3.1), de jó lenne ha a demó maradna is 3 fölött... Az ABC ismét táncikált (15.3M; 3.5) a hétfőihez képest szokásosan gyengébben, 10 órától pedig a The Forgotten mutatkozott be, közepes eredménnyel (9.5M; 2.6) -  második hétre jókora esést jósolok, vagy inkább nem szép, de remélek... Az NBC-n a The Biggest Loser megérezte a konkurenciát (7.5M; 3.1), persze ez "pávás" szinten még mindig remek, míg Leno javított a hétfői eredményén (6.9M; 2.4) - sajnos ez utóbbival hosszútávon is kiegyezne az NBC. A CW a 90210, Melrose Place párossal jelentkezett, mindketten vesztettek nézőket múlt héthez képest, de az MP számai az igazán gyengék (1.4M; 0.8)

A tovább mögött a hét soron következő napjai olvashatók:

 

Szerda: az ABC minden előzetes várakozást felülmúlóan teljesített a hét harmadik napján. Össznézettségben ugyan valamivel alulmaradt a CBS-el szemben, de demóban holtversenyben nyerte a napot és 18-34-ben egy hajszállal ugyan de elverte. Ez utóbbiban egyébként ismételten a Fox dialdamaskodott, átlagban 3.2-es ratinggel. Az NBC ismételten csak a negyedik helyen végzett, ugyan össznézettségben a Fox-ot sikerült megfognia, de utóbbi vezetőségénél erre valószínűleg csak egy whatever hangzik el... A Fox a számukra fontos korosztályt hozta, nekik ez a lényeg.  A héten, ezúttal harmadik alkalommal a DWTS volt 8 órától az ABC-n (15.3M; 3.3.), mely felvezette a két új sitcomot.

A Modern Family (12.6M; 4.2) és a Cougar Town (11.2M; 4.4.) is egészen pazar kezdést mutatott be - Jövő héten már a Hank, Middle szintén újonc sitcom páros biztosítja a felvezetést, kíváncsian várjuk, hogy akkor milyen eredménnyel rukkolnak ki. Nagy valószínűséggel esni fognak, de demóban körülbelül 3.5-ra várom őket, ami még mindig szép eredmény lenne. 10 órától az újonc (igen, az ABC szerdán csak újoncot dob a vízbe) Eastwick jelentkezett (8.5M; 3.0), kicsit sokat esett premier létére a felvezetéshez képest és jó eséllyel ez még csökkenni is fog...A CBS az első órában sitcomozott, a The Adventures of Old Christine (7.1M; 2.3) és a Gary Unmarried (6.8M; 2.4) a tavalyihoz hasonló eredményeket produkált. Utánuk a Criminal Minds (15.8M; 4.4), majd a CSI: NY (15M; 4.0) ért el kiváló eredményt.

Az NBC 8 órától egy újonccal, a Mercy-vel jeletnkezett, mondhatni kényszerű megoldásként, hiszen a Parnethood debütált volna itt, de főszereplőjének Maura Tierney-nek a betegsége miatt (aki végül nem tudta vállalni a forgatást) midseason-re csúszott és onnan hoztak be a helyére az NBC saját kis Grey's Anatomy-ját... persze a Mercy eredményét még csak megközelítőleg sem lehet vele összehasonlítani, nagyon gyengén premierelt - (8.3M; 2.3)  és innen még esni fog. A sorozat kevés rajongója már annak is örülhet majd, ha a 13 rész végigmegy. Az NBC-t 9 órától is komoly csalódás érte, a tavalyi évben egyik zászlóshajójuknak számító, a  Leno miatt 1 órával előbbre kerülő Law&Order:SVU nézettsége komolyat esett tavalyhoz képest (8.3M; 2.5). 10 órától a szokásos Leno - (6.3M; 2.0). A Fox a saját kis táncikáját adta (5.5M; 2.5), míg a teljes évadra berendelt Glee ezúttal is szépen teljsített (6.6M; 3.1). A CW szerdai napja (is) igencsak bukó eddig, önmagához képest gyengén teljesít aíz America's Next Topmodel (2.8M; 1.3) és még a második rézs után elkaszált The Beautiful Life: TBL (1M; 0.5) található itt, illetve utóbbi helyén jövő héttől már Melrose Place ismétlés lesz...

Csütörtök: a mezőnyből magasan kiemelkedett az ABC, ezúttal össznézettségben sem tudták megverni, demó-ban pedig jókora fölénnyel húzta be az első helyet - 18-49-ben 5.8-as rating, míg a mögötte végző CBS 3.7, a többiek 2, illetve az alatti demóval zártak. A napot az újonc és erősen hype-olt FlashForward-dal kezdte az ABC, mely a várakozások szerint jól teljesített a premierjén - (12.4M; 4.0), egyben nyerte az óráját, pedig nem monstanában volt arra példa, hogy a sávjában valaki elkapja a Survivort. Kíváncsian várjuk a jövő heti számokat, valószínűleg csökkenni fog, de véleményem szerint ez nem lesz komoly - 10 millió nézőt és 3.5-3.7 közötti demót jósolok egyelőre. 9-től a Grey's Anatomy két órás évadpremierje következett, mely a felfokozott várakozások miatt még a sorozattól megszokottnál is erősebb eredményeket produkált - (17-16.5M; 6.6-6.7).

A CBS-en a Survivor: Samoa nagyjából hozta a múlt heti számait (11.6M; 3.7), az utána következő CSI pedig erre felpakolva (16M; 4.1)-et ért el. Hosszútávon, sőt könnyen lehet, hogy már jövő héttel 4-es demó alá mehet majd a las vegasi csapat és az ezúttal alulmaradó Mentalist (15M; 3.6) mind össznézettségben, mind a 18-49-es eredményeket tekintve elkaphatja majd. Továbbra is tartom, hogy jó ötlet volt ebbe az új csütörtök 10 órás spot-ba rakni a sorozatot. Az első heti eredmény ugyanis még csalóka, a rendkívül erős GA ellen ment, viszont a Private Practice már nem lesz ellenfél neki és a számai is tnövekedhetnek majd.

A Fox eredményei csökkentek a múlt héthez képest, ez a rendkívül erős konkurencia miatt várható is vol. A Bones (9.1M; 2.8) eredménye még így is korrekt, viszont az utána következő Fringe-é már kevésbé (5.7M; 2.3). Sajnos ezt már akkor sejtettük, amikor a Fox a létező legerősebb, csütörtöki 21 órás spotba rakta. Ez minden bizonnyal kevés lenne egy harmadik évadhoz, de azért bízzunk abban, hogy valamelyest képes lesz javulni, vagy a csatorna áthelyezi egy másik sávba (remélhetőleg ez nem a péntek lesz, mert ott vsz gyorsan kimúlna...).

Az NBC ezúttal nem lehetett elégedett a csütörtöki sitcom-blokkal. Az Office persze hozta magát (7.4M; 3.9), de rajta kívül mindegyik sorozatuk gyengélkedett, így a jó rajtot követően nagyot visszeső Community is (5.3M; 2.7) - ez gyenge nézőmegtartás az Office mögött, a 30 Rock ennél jobbat tud, melyet október 15-től bizonyíthat is - a spot kiosztást eleve így tervezte az NBC, tehát a Community mostani eredményeitől függetlenül is visszament volna a 8 órás sávba. A Parks & Recreation továbbra is a cancel szélén táncol (4M; 1.8), melyet az előbb említett dátumig az SNL vezet fel (4.5M; 1.7).  A napot záró Jay Leno show eredményire pedig jó volt rápillantani... (5.1M; 1.7). A CW-n a The Vampire Diaries stabilizálni tudta a nézettségét és ezúttal is a csatorna legjobbjaként teljesített (3.7M; 1.7), míg az utána következő Supernatural még mindig nem képes igazán jól megtartani a felvezetését (2.6M; 1.2).

Péntek:  nézzük a leggyengébb hétköznapot, vagy úgy is mondhatnánk, hogy a sorozatok temetőnapját. Ez a kijelentés a CBS-re nem áll, sorozatai stabil és a nap többi műsorával szemben simán győzedelmeskednek. Sorrendben Ghost Whisperer (8.5M; 2.2), Medium (8.7M; 2.1) és Numbers (7.9M; 1.8). Az NBC pocsék nézetségű Law&Order-t (6.2M; 1.3), valamint a péntekhez képest nem rossz teljesítményt nyújtó Leno-t- adott (5.6M; 1.5), közben még Dateline NBC is volt A Fox-on duplarésszel jelentkezett az újonc sitcom a Brothers (2.8M; 1.0), majd utána a második évadával visszatérő Dollhouse következett (2.5M; 1.0) - mindkettő rendkívül gyenge teljesítmény, nem fogják sokáig húzni... A CW péntekre pakolta át a Smallville-t, mely a lehetőségekhez képest jól szerepelt, természetesen csütörtökhöz képest vesztett nézőt, de ez benne volt a pakliban - (2.5M; 1.0).

Vasárnap: a hét utolsó napján mind össznézettségben, mind a célkorosztályokban az NBC győzött, természetesen a foci közvetítéseknek köszönhetően. Saját műsorral erre jelenleg esélytelenek, mint, ahogy a hét többi napja már bebizonyította. A Fox végzett a műásodik helyen, köszönhetően a még a szokásosnél is jobban teljesítő animációs blokkjának köszönhetően. A Family Guy érte el a legjobb eredményt (10.1M; 5.2) - a célkorosztályban főként pazar, de az újonc spinoff is remekül kezdett - The Cleveland Show (9.4M; 4.9), az este további animációi pedig American Dad (7.1M; 4.6) és a The Simpsons (8.2M; 4.2) sem panaszkodhatnak.

Az ABC duója a Desperate Housewifes (13.2M; 4.6) és a Brothers & Sisters (9.3M; 3.0) igen "szépet" esett a tavlyi évadfináléhoz képest. Persze ezek is jó, illetve korrekt eredmények, de ennél (elvileg) jobbra képesek. A CBS a 7 órás foci után The Amazing Race-el (9.9M;3.3), illetve Cold Case-el (8.3M, 1.9) jelentkezett. Ez volt a múlt hét nézettség összefoglalója, a jövőben azért valamelyest rövidebb formában jelentkezek majd és főként az érdekesebb változásokkal, valamint előrejelzéssekel foglalkozok.