Damages - harmadik évados hírcsokor

Ugyan az FX még nem kezdte el a januárban kezdődő harmadik évad promótálását, de néhány érdekes szereposztási és történettel kapcsolatos információ már napvilágot látott. Az alábbiakban megpróbálom ezeket összeszedni, komolyabb spoilert egyik sem tartalmaz.

A Damages híres az elsőrangú színészgárdájáról, és bár azt gondoltam, hogy a második évadban látottaknál jobbat nehezen tudnak majd összeszedni, ők azért kísérletet tesznek rá. A stábhoz állandó szereplőként csatlakozik Campbell Scott és Martin Short, valamint Reiko Aylesworth (24/Lost) is, míg több részes vendégszereplői státuszt kapott Lily Tomlin és Keith Carradine. Utóbbi kettő egyébként az 1975-ös Altman-féle Nashville óta először szerepel együtt.

Az említett filmért Carradine Oscar-t kapott (legjobb dal kategóriában), így tavalyhoz hasonlóan a Damages gárdájában ezúttal is lesz olyan színész, aki legalább egy arany szobrocskát hazavitt. A második évados szereplők közül William Hurt és Marcia Gay Harden mondhatta el ezt magáról, róluk egyelőre nem érkezett hír, így sajnos őket nagy valószínűséggel nem láthatjuk majd a harmadik évadban.

Az állandó szereplők közül természetesen Glenn Close (egyébként ő 5 Oscar jelölésig jutott, de díjat nem kapott), Rose Byrne és Tate Donovan visszatérése nem lehetett kérdés, és ugyan még hivatalos megerősítést nem kapott, de úgy néz ki, hogy Arthur Frobisher szerepében Ted Dansont is viszontláthatjuk majd. Ahogy arra számítani lehetett, Wes Krulik megformálója, Timothy Olyphant nem kapott, illetve nem kaphatott állandó státuszt, hiszen pont az FX egyik új sorozatában, a Lawman-ben kapott főszerepet. Egy kisebb visszatérő szerepre azért még van ideje, és bizony Graham Yost-nak (Lawman showrunnere) is jár a pacsi, aki a szoros forgatási rend ellenére sem gördített ez elé akadályt.

A történet kapcsán egyelőre kevés információ látot napvilágot, annak egy része pedig spoileres, de talán annyi azért belefér, hogy az évad elején Ellen elhagyja a Patty és Hewes-t és elfogadja a Nye, Everett és Polk hívását. Új munkahely, de attól nem kell félnünk, hogy esetleg Close karaktere háttérbe szorul majd, a KZK csapat (a showrunnerek és vezető írók - Zelman, valamint Glenn és Todd A. Kessler hívják így magukat) eddig is bizonyította, hogy kiválóan kezelik a több szálon futó cselekményeket és nagy valószínűséggel most sem okoznak majd csalódást. Kicsit bővebben a második évadról szóló írásomban már dicsértem őket.

Azt ugyebár tudjuk, hogy Close-ék az első évadot követően a gyenge nézettség dacára egyből újabb két évadra szóló berendelést kaptak. Ennek hátterében minden bizonnyal a remek kritikai fogadtatás és a díjátadókon való eredményes részvétel áll. Ha egy kicsit előrenézünk és azt vizsgáljuk, hogy vajon mennyi esély mutatkozik egy esetleges negyedik évadra, egy kicsit borulátóbbnak kell lennünk. Az valószínűsíthető, hogy a szakmai visszhang most is jó lesz, valamint sajnos várhatóan a gyenge nézettségi mutatók sem fognak változni.

Ennek hátterében az összetett és sok szálon futó történet lehet, mi ennek természetesen csak örülünk, Kessler-ék bravúrosan keverik a kártyákat, de úgy tűnik, hogy ez a nézők jelentős részének bizony sok volt. Ami az eddigiekhez képest változást jelent, az a csatorna telítettsége, nem rég írtam róla, hogy az idei hat pilotjukból mindegyiket bekérték és jövőre 11 saját gyártású sorozatuk lesz. Persze mi örülnénk neki a legjobban, hogy az FX egyébként kifejzetten szimpatikus vezetője John Landgraf végül rábólintana egy negyedik etapra is. No, de ez még arrébb van, addig is vár ránk egy felettébb ígéretes harmadik évad, mely januárban veszi majd kezdetét.

Címkék: damages