A back nine berendelésekről

Mivel az újonc és a visszatérő sorozatok nézettsége is nagyjából kezd beállni egy adott szintre, így a heti nézettség rovat szünetre megy. Helyette viszont időről-időre jelentkezek olyan bejegyzésekkel, amelyek szintén e témakört járják körül, a tények mellett a véleményemet tükröző spekulációkkal vegyítve. Ezúttal a back nine=teljes évad berendelésekről lesz szó, összegezzük, hogy mely sorozatok kapták meg eddig és megnézzük, hogy a többieknek mennyi esélye van erre.

Kezdjük a CBS-el: a Good Wife és az NCIS: LA már megkapta a teljes évadot, a hétfői Accidentally on Purpose kapcsán pedig csak az a kérdés, hogy ez mikor fog megtörténni. A Three Rivers helyzete viszont reménytelen, valószínűleg a csatorna pár héten belül bejelenti a kaszát. Ha egy kicsit továbbmegyünk és azt nézzük meg, hogy mennyi esély mutatkozik egy második évadra, akkor kétségtelenül az NCSI spinoff van a legjobb helyzetben. A Good Wife nézői is bizakodhatnak, ha tartja a mostani eredményét, akkor nem valószínű, hogy megbontják a keddi napot, és végre 10 órára is lesz egy korrekten teljesítő sorozatuk.

Az AoP-nál pedig egyelőre 70-30%-ban látom egy második évad esélyét. A tavalyi hétfői újonc, a Worst Week is ekörül teljesített és ugyan kasza lett, de nem elfelejteni, hogy a TAAHM utáni spotban volt. A HIMYM után viszont ez korrekt eredménynek számít. Hozzáteszem és ez vonatkozik a későbbiekre is, a szezon elején vagyunk még, sok minden változhat, ezek a spekulációk a jelenlegi eredmények tükrében értendők.

Essünk túl a számomra "oly kedves" pávás adón, vagyin az NBC-n: a napokban a Mercy, a Community, valamint a tavaly midseason-ben bemutatott Parks and Recreation kapta meg a teljes évadot. Utóbbi kapcsán nem árt megjegyezni, hogy a második évados sorozatok egyből teljes évadot szoktak kapni (persze ettől még bármikor el lehet őket kaszálni), de a mideason-ben bemutatottak csak 13 részes bizalmat kapnak a következő évükre, amelyet, mint a PyRex esetében ki lehet tolni 22 részre. Bár mindhárom számait gyengének mondhatjuk, 1.9 és 2.1-es demó körül mozognak, az NBC helyzetét figyelembe véve mégsem volt meglepetés a döntés.

A Trauma viszont hamarosan eltűnik majd a műsorról, szinte semmi esély sincs arra, hogy 22 részt kérjenek belőle. A teljes évadra bekért sorozatok esetében pedig még nagyon korai hosszú távú jóslatot tenni, össznézettsége miatt talán még a Mercy-nek van a legjobb esélye és van rá esély, hogy a két sitcom közül az egyik megmaradhat. Viszont nem árt hozzátenni, értelemszerűen a CW-t nem számítva más csatornán esélytelenek lennének egy megújításra.

Folytassuk a sort a Fox-al: a Brothers, Cleveland Show, Glee hármasból utóbbi kettő kapott eddig teljes évadot. Sőt, a Cleveland Show esetében már a teljes második évad is biztos és a jelenlegi nézettség tükrében még hoszzú ideig velünk lesz majd Peter Griffin egykori szomszédja. A Glee-re is ez áll, rendkívül stabilan teljesít, ezt tartva garantált lesz a második évad. A Brothers pénteki eredményei rendkívül gyengék, azonban meglepő módon a vasárnapi ismétlések!! korrektül hoznak, így nem esélytelen a back nine-re, de véleményem szerint ennek előfeltétel egy slot váltás.

Nézzük a számomra lassan legjobb országos csatornává előrelépő ABC-t: itt is van egy tavalyi midseason-t túlélő sorozatunk, a Castle személyében. A második évad megkapta a 22 részes berendelést, mint, ahogy az idei újoncaik közül a Modern Family, Cougar Town, Middle és FlashForward is(sőt, utóbbi esetében 25-ről szólnak a hírek). Az Eastwick, Hank, Forgotten hármas viszont kimaradt a szórásból, valószínűleg mindhárom sorozat 13 részből fog állni, vagy ha a csatona nagyon kegyes, akkor egyikük megkaphatja még a back nine-ot - ha így történik, akkor az Eastwick-re tippelnék.

Ha a második, illetve Castle esetében a harmadik évados esélyeket nézzük, akkora Modern Family és a Cougar Town - kiemelve ismételten, hogy a jelenlegi eredményeik tükrében - bizakodva várhatnák a csatorna döntését. Ez nagyjából áll a FlashForward-ra is, a Middle reményeit pedig elsősorban a Better Off Ted és a Scrubs visszatérése, és az akkor elért eredményeik fogja meghatározni. A Castle esetében egyelőre 60-40%-ban látom az esélyét egy esetleges harmadik évadnak.

És akkor végül jöjjön a "ligautolsó" CW: a három újonc közül a The Beautiful Life gyors kaszát kapott, a Melrose Place-ből +5 részt kértek, míg a The Vampire Diaries teljes évadot kapott. Utóbbi, lévén a csatorna legnézettebb sorozata már a második évadot is biztosnak érezheti, az MP viszont nem valószínű, hogy számíthat folytatásra a mostani 18 részt követően.

A 2009/10-es idény eddigi újoncfelhozataláról bejegyzést is frissítettem, így egy átláthatóbb rendszerben is látható, hogy melyik idei újoncok kaptak teljes évadot, vagy adott esetben kaszát.