TCA tour 2010/tél: Fox és ABC

Az újságíróknak nem volt pihenőnapjuk, a hét első napján a Fox, majd kedden az ABC került sorra a téli TCA-turnén.

Fox:

Míg vasárnap az NBC első nagyobb horderejű bejelentése Jay Leno főműsoridőből való eltávolítása volt, addig hétfőn a Fox a Glee második évadát jelentette be. Már önmagában ez is jól szemlélteti a két csatorna jelenlegi helyzete közötti különbséget. A Glee-hez még annyit, hogy jövőre három új (fő)karakter várható, melyekre országos szereplőválogatást írnak ki. Az elsősorban Bradley Whitford miatt várós Code 58 (lánykori nevén Jack & Dan) május 12-én, hétfőn debütál, azonban a 19-i részt követően csak június 9-én lesz látható a harmadik epizód.

Simon Cowell American Idol-ból való távozását egy ideje már pletykálták, de most vált hivatalossá: idén láthatjuk utoljára az Idol-ban. Ennek hátterében természetesen az X-Factor amerikai változata áll, mely 2011 őszén fog indulni. Ősszel X-Factor, télen/tavasszal American Idol... a konkurenciának fel kell majd kötnie a gatyáját. Persze a Fox-nál sem minden fenékig tejfel, így például a pénteki napjuk továbbra is rendkívül gyengének mondható. Kevin Reilly (a Fox szórakoztatási osztályának vezetője) ezzel kapcsolatos megjegyzése: "We've got work to do there." A következő idény egyik legfontosabb feladata egy sitcom-nap létrehozása lesz, Reilly szavaival élve: "We're getting back into the [non-animated] comedy business."

A Lie to Me várhatóan még tavasszal vissza fog térni, de jó esély van arra, hogy az évad (és a sorozat?) befejezés már átcsúszik a nyárra. A 24 jövője kapcsán annyit tudhattunk meg, hogy a premiert követő egy-két hónapban eldőlhet a kilencedik évad sorsa.

ABC:

Ugyan sokan féltették őket előre, de a Hank-et leszámítva sikeresnek mondható a csatorna szerdai sitcom-napja. Ennek fényében nem meglepő, hogy tegnap a Modern Family, a Cougar Town és a The Middle is megkapta a második évados berendelést. Az idei évaduk pedig 24 (kettővel kiegészítve) részből fog állni. Sitcomok-nál maradva, Steve McPherson (ABC szórakoztatási osztályának vezetője) a Scrubs és a Better off Ted kapcsán már sajnos negatív kritikák fogalmazott meg: "obviously disappointed" célozva a két sorozat nézettségére, melyeket lehet, hogy ezúttal a minőségük sem tud majd megmenteni. 

Az egyik leginkább várt ABC-s panel a Lost-é volt. Nem is kellett csalódnunk, Lindelof-ék először Cynthia Watros (Libby) és Harold Perrineau (Michael) visszatérését jelentették be, majd a befejező évaddal kapcsolatos, spoilermentes nyilatkozatokat hallhattunk. Néhányat kiemelve:

"Get ready to scratch your heads America!" - Damon Lindelof after Emilie de Ravin struggles to describe the premiere; Look away if you don't want to know...

"The premiere is like -- 'What? Wait. Let me read that again,'" said Jorge Garcia. 

"It felt like a finale -- that kind of scale," said Josh Holloway.

"I think i had to read it three times before it made sense," said Emilie de Ravin.

"I am going to cry like a baby when this show ends." -Evangeline Lily

Lindelof szokás szerint igencsak elemében volt, ezt bizonyítja a következő idézet is: When hearing about the possibility of the White House pre-empting the "Lost" premiere: "I'm a lifelong Democrat," Lindelof said, "but when I first heard they were considering Feb. 2, I was like, 'that motherf--ker!" Egyébként múlt héten szerencsére megoldódott a probléma, Obama január 26-án, tehát a Lost premier előtt egy héttel tartja meg majd a beszédét.

A Lost panel-ről szóló teljes beszámolót, pontosabban fogalmazva 'live blogging'-ot ide kattintva lehet elolvasni.


Még néhány hír az ABC háza tájáról: a Bachelor spinoffot kap, mely a Bachelor Pad címre fog hallgatni és nyáron várható a bemutatója. A Happy Town-nak még mindig nincs kezdési időpontja... a január közepén/végén debütáló ügyvédes, számomra teljesen érdektelen The Deep End helyén mondjuk szívesen láttam volna... Két Happy Town-hoz kapcsoló nyilatkozat a sorozat készítőitől:

Rosenberg jokes Happy Town is "October Road where shit happens"

Applebaum says you will know who "The Magic Man" is by end of the first season, season 2 deals with ramifications

Rosenberg says he's proud of his TV work the most, "not the shitty movies I've wrote"

Ugyan az NBC már letudta a TCA-tour rá eső részét, de a vasárnapi Leno-féle döntés következményeit még mindig nehéz megjósolni. Ezek közé tartozik Conan O'Brian sorsa is, aki tegnap bejelentette, hogy amennyiben 12:05-től kezdődne a Tonight Show, nem fogja vállalni. Egy részlet a Tonight Show-ban megejtett monológjából:

"Hello, my name is Conan O’Brien, and I may soon be available for children’s parties. Welcome to NBC. Where our new slogan is, 'No longer just screwing up prime-time.' When I was a little boy, I remember watchingThe Tonight Show with Johnny Carsonand thinking 'Someday, I’m going to host that show for 7 months.' NBC says they’re planning to have the late night situation worked out before the Winter Olympics start.  And trust me, when NBC says something – you can take that to the bank!"