Spartacus: Blood and Sand - pilot

A Starz új sorozatától nem vártam Róma, vagy Tudorok minőséget, már a promókból kiderült, hogy itt kommersz szórakozásra, ezen belül is eltúlzott harci jelenetekre, levágott végtagok özönére és olykor szoftpornót idéző jelenetekre számíthatunk. A pilot azonban ilyen alacsony elvárások mellett is csalódást okozott, szinte végigszenvedtem a közel egy órát....

A történet nem szorul különösebb bemutatásra, a pilotban természetesen a kezdetekről indulunk, a trák katona rabszolgává válását követhetjük nyomon. A sorozat egyik erősségének a 300-ra hajazó látványvilágnak kellett volna lennie, mégsem sikerült megteremteniük a filmre jellemző képregényes világot, sőt, a gyengén megvalósított CGI-nak köszönhetően rendkívül művinek tűnt az egész produkció. A csatajelenetek során nem lepődtem meg a realizmus hiányán, azon viszont már igen, hogy teljes mértékben öncélú és hatásvadász lett. Utóbbi jelzők egyébként a pilot minden szegmensére igaznak bizonyulnak, az agyonlassított jelenetek és a digitális vér túlzott használatától a szexjelenetekig bezárólag.

Utóbbival, vagy akár a többi, valóban csak kábeladón megengedett naturalista jelenettel leginkább az a problémám, hogy behozataluk erőltetett volt és semmilyen módon nem szolgálták a történetet. Szó se róla, ahogy a bevezetőben már említettem, nem vártam komoly drámai mélységeket, de egy csak és kizárólag a szórakoztatásra kihegyezett produkciónál is minimális elvárás az, hogy életszerű karaktereket, valamint koherens történetet tudjon felmutatni. A Spartacus esetében ez elmaradt, helyette egy még látványvilágában is csalódást hozó, végtelenül lebutított kosztümös sorozatot kaptunk, mely, legalábbis az én esetemben még a guilty pleasure szintjétől is nagyon messze esik.

A minőségen sajnos a színészi "alakítások" csak tovább rontottak, a címszereplőt játszó Andy Whitfiled castingjához pedig külön is gratulálok. Rendkívül szegényes eszköztár jellemzi, de ez egyébként John Hannah-t, valamint Lucy Lawless-t leszámítva mindenkire igaz. A behozott történetszálakat nagy valószínűséggel a hogyan zsúfoljunk bele minél több sablont 55 percbe szeminárium anyagából szedhették és inkább a hatásvadász jelenetekre, mintsem a sztori kidolgozására fektették a hangsúlyt.

A Spartacus: Blood and Sand nálam már a kezdésnél csúnyán elvérzett és ugyan csak az év elején járunk, de minden bizonnyal jó eséllyel indul majd egy dobogós helyezését az év legrosszabb pilotjai versenyében. Végül a nézettségről röviden: a vasárnapi premier alkalmával a csatorna szintjéhez képest kifejezetten jónak mondható 600 ezer fölötti nézőszámot produkált, míg a célkorosztályban 0.3-as ratinget tudott elérni. A második évadot már a premier előtt berendelte a Starz, mely egyelőre úgy tűnik jó lóra tett, én azonban bízom benne, hogy a későbbiek folyamán minőség tekintetében inkább a Party Down fémjelezte vonalon haladnak majd tovább.

Értékelés: