Past Life - pilot

Emlékszem, hogy a tavalyi upfronts idején 'ezt tényleg komolyan gondolta a Fox?' címkével láttam el a Past Life-ot, ami viszont nagyobb baj, hogy ezt a kérdést most, a pilot megnézését követően is feltettem. Már a szinopszist olvasva is értetlenül álltam a berendelés híre fölött, egy a reinkarnációt a sztori középpontjába helyező nyomozós sorozat finoman szólva sem tűnt olyan ötletnek, amellyel komoly nézettséget lehet generálni. Jó, tudjuk, nem egyszerű Reilly (Fox szórakoztatás osztályának vezetője) és társainak fejével gondolkodni, de én sem a történet rövid leírását, sem a pilot megnézését követően nem találok ésszerű magyarázatot arra, hogy miképp bólinthattak rá a sorozatra.

Időközben azért valószínűleg a Fox-nál is észbe kaphattak, ezt jelzi a 13 részes berendelés hétre redukálása, valamint a kapjon-e Idol felvezetést, vagy se kérdésben mutatott bizonytalanságuk. A színészgárda leg(el)ismertebb kétség kívül tagja Richard Schiff (West Wing), aki szerepe szerint egy reinkarnációs eseteket vizsgáló ügynökséget vezet. Természetesen a nyomozós szálat is bele kellett valahogy vinni a sztoriba, a pilotban egy tinédzserből tör elő néhány - a nagy stresszel járó kosárlabda meccs miatt... - furcsa emlék, melyek nem a sajátjai. A flashback-szerűen megjelent képekben egy gyilkosságot lát, illetve él át újra. Kezdi elveszíteni az önkontrollját, a kis csipet csapat a segítségére siet, és próbálják kideríteni, hogy mi áll a dolog hátterében.

Ugyan Schiff a legnagyobb név, de a szerepe minimálisnak mondható, talán ha öt percnyi játékidő jutott neki és azalatt sem kellett túlságosan megerőltetnie magát. Kapunk még egy indiai dokit, aki szintén nem sok vizet zavar, valamint két fő karaktert, egy a reinkarnáció szóval, mintha csak a világ legtermészetesebb dolga lenne dobálózó szöszit (Kelly Giddish), valamint egy eleinte szkeptikus, a családi tragédiája miatt alkoholizmusba menekült ex-szarut (Nicholas Bishop). Ezek szerint ők is olvasták a minden napra egy klisét című könyvecskét.... A természetfeletti és a nyomozós vonal mellett egy kis karakterizációt is próbáltak belevinni, az előbb említett két szereplő magánéleti szálának bevonásával.

Az alapfelállással - reinkarnáció/újjászületés is komoly problémáim vannak és az sem segített sokat, ahogy a pilotban kezelték a témát. Nem hinném, hogy egyetlen kétkedőt is meg tudtak volna győzni, sőt a rész végén látott ölelkezős jelenet valószínűleg nem csak nálam verte ki a biztosítékot. A baj az, hogy amennyiben ezen túl tudnék lépni sem lennék képes sok pozitívumot mondani, a természetfelettit leszámítva átlag nyomozós sorozat, csak itt a a különböző nyomokat a "heti ügyfél" újraélt emlékeiből szerzik meg. A színészek játékát a korrekt, de semmi extra jelzőkkel lehet lehet leírni, bár a rész minőségével összehasonlítva ez akár még dicséretként is felfogható.

Egy kiszámítható, unalmas pilottal kezdett a Past Life, és a procedural jellegéből adódóan a folytatásban sem számíthatunk jobbra. A premier 9 millió nézőt (3.1-es demó) ültetett le a képernyők elé, ami elsőre ígéretesen hangzik ugyan, de ha hozzáteszem, hogy ezt az American idol (27 m., 10.1-es demó) felvezetésével érte el, máris másképp fest az eredmény. A nézettség ráadásul jókorát csökkent a második fél órára, ami szintén rossz hír a sorozat jövőjét illetően.

Értékelés:

Címkék: past life