Persons Unknown - pilot

A Persons Unknown az igencsak előkelő, harmadik helyen szerepelt azon a tavalyi listán, melyet a legjobban várt országos újoncokból állítottam össze. A pilot ugyan nem váltotta meg a világot, de jól mutatja a felhozatal "erősségét", hogy egy nem kiemelkedő, mondhatjuk korrekt szintet hozó kezdéssel is előkelő helyet foglal el közöttük... A kép után már spoilerek is előfordulhatnak.

Egy évvel ezelőtt elsősorban Christopher McQuarrie, a Közönséges Bűnőzök forgatókönyvírójának neve miatt akadt meg a szemem a produkción, valamint az alapszituáció is bizakodásra adott okot. Hét, egymás számára ismeretlen ember egy kamerákkal teli épületben ébred, nem tudják ki rabolta el őket és azt sem, hogy hova kerültek. Mindenki másképp éli meg ezt a traumát, valaki hideg fejjel gondolkodik és próbál megoldást találni, van, aki egyből fegyvert ragad, van, aki csak követi a többieket és olyan karakterrel is találkozunk, aki egyből vádaskodni kezd.

Persze találkoztunk már hasonló felállással, viszont innen számos irányba el lehet indulni és egy tehetséges írógárdával nagy potenciál rejtőzhet a sztoriban. A pilot alapján arról korai lenne beszélni, hogy vajon ki tudják-e ezt kiaknázni, egyelőre a megszokott paneleket és fordulatokat láthattuk. A történetszövés mellett a karaktereken is sok múlhat, akik az első rész alapján felemás benyomást tettek rám. Úgy tűnik, a Jason Wiles alakította, kissé titokzatos Joe központi figura lesz, ami üdvözülendő, viszont Janet esetében sem a karakter, sem az őt alakító Daisy Betts nem volt meggyőző, sőt az ő esetében az antipatikus jelzőt sem lenne túlzás.

A katona szerepkörben tetszelgő McNair kellemes meglepetés, köszönhetően annak, hogy a megszokott keménykedős, 'én mindent tudok' stílus ellenére egy viszonylag hiteles bakát sikerült kreálniuk. A többiek esetében szintén kiemeltek legalább egy jellegzetességet, azt pedig a későbbiekben fogjuk meglátni, hogy képesek lesznek-e elmélyíteni őket. Viszonylag sok a feltételes mód valamint jövőbe révedés, melynek oka leginkább abban keresendő, hogy most csak a történet felvázolása történt meg, a kibontása a következő részekben várható.

Személy szerint meglepett, hogy két sztoriszálat mutattak nekünk, az ismeretlen városba került hőseink útkeresése mellett egy újságíró is nyomoz az egyik eltűnés ügyében. Egyelőre érdekessé tudták tenni ezt a részt is, de az már most látszik, hogy nem lesz egyszerű mindkét fronton fenntartani az érdeklődésünket. A nemzetközi koprodukcióban készült produkció vetítési jogát anno az NBC szerezte meg és sajnos nem ért meglepetésként, hogy nyárra száműzték a produkciót. A nézettség ennek megfelelően rendkívül gyengén alakult, a folytatás kizártnak tűnik - a történet viszont szerencsére le lesz zárva a 13. rész végére.

Értékelés: 

Címkék: persons unknown