TCA tour 2010 (nyár) - HBO

Elérkeztünk a TCA-tour utolsó (szombati) napjához, melyen többek között két prémium csatorna, az HBO és a Starz képviselői tették tiszteletüket. Utóbbiról ezúttal nem készül külön összefoglaló, de a Spartacus prequel Gods of the Arena paneljéről itt, míg a jövő év tavaszán bemutatásra kerülő Camelot-ról ide kattintva lehet bővebben olvasni. Térjünk rá az HBO-ra, a társ-elnök Richard Plepler és a programigazgató Michael Lombardo számolt be az új projektekről, illetve válaszolt az újságírók kérdéseire.


Steve Buscemi és Kelly McDonald - Boardwalk Empire

  • Martin Scorsese nem tudott jelen lenni a Boardwalk Empire panelján, jelenleg a a Hugo Cabret-et című filmjét forgatja London-ban. Szerencsénkre azonban műholdas kapcsolat segítségével az újságírók rendelkezésére állt. Scorsese-nek jelenleg két projektje is van az HBO-nál, az említett, 1920-as évek Atlantic City-jét bemutató gengszterdráma Terence Winter-rel, valamint az előkészületi fázisban lévő (még pilotberendelés sem történt) History of Music címen futó sorozatterv, Mick Jagger és újfent Terence Winters közreműködésével.

       Az egyik újságró afelől érdeklődött, hogy a karrierjének ezen a pontján miért kezdék
       el őt érdekelni a tévés produkciók. Scorsese azt válaszolta, hogy már régóta
       szeretett volna belekóstolni a sorozatkészítésbe, hiszen komoly lehetőségek vannak 
       a formátumban. Már a 60-as évek közepén megfogalmazódott benne egy sorozat
       készítése, de jó ideig nem voltak adottak a (főként szakmai, valamint technikai)
       feltételek, úgy érzi, hogy 90-es évek végére tehető tévés forradalom hozta el a
       kívánt változásokat. Az utóbbi egy évtizedben végre létrejött az a fajta kreatív 
       szabadság, véleménye szerint főként az HBO-nál, amikor bátran hozzákezdhetett
       tervei megvalósításához.

       Terence Winter, a Boardwalk Empire showrunnere (anno David Chase jobbkeze volt a
       Sopranos-nál) elmondta, hogy a szereposztásnál Scorsese neve egyfajta
       mágnesként működött és ennek köszönhetően sikerült olyan neveket megszerezni,
       mint Steve Buscemi, Kelly MacDonald, Michael Shannon, Michael Pitt, Michael K.
       Williams vagy éppen Gretchen Mol.  Szóba került, hogy vajon Scorsese a pilot
       rendezésén kívül fog-e még vállalni direktori munkát a sorozatnál, melyre Marty     
       válasza az volt, hogy mindenképp szeretne, de ez a munkabeosztásától is függ.

  • A George R.R. Martin regényciklusa alapján készülő Game of Thrones várhatóan jövő tavasszal kerül műsorra, a csatorna egy március eleji premiert szeretne. Nem véletlen a feltételes mód, hiszen a sorozat július végén kezdte meg a forgatásokat és azt sem szabad elfeledni, hogy a színészcseréknek köszönhetően a pilot nagy részét újra kellett forgatni. Lombardo bevallotta, hogy nem igazán kedveli a fantasy műfajt, de egy lenyűgöző történettel van dolguk, David Benioff és Daniel Weiss pedig remek forgatókönyvet hozott tető alá. A csatorna vezetői abban bíznak, hogy egy True Blood-hoz hasonló sikert tudnak majd vele elérni. Az összehasonlítás lényege abból állt, hogy mindkét sorozat egy olyan regényciklus adaptációja, melynek népes és ezzel együtt elhivatott rajongótábora van. 
  • Az In Treatment októberben kezdi meg harmadik évadát, illetve a korábban bejelentett premier időpontok: Boardwalk Empire szeptember 19., Bored to Death september 26., Eastbound & Down szeptember 26. A jelen lévő újságírók részleteket láthattak a csatorna néhány újonc sorozatából, a Mike White által készített és Laura Dern főszereplésével készült Enlightened-et a HitFix.com munkatársa Daniel Feinberg a Showtime dramedyk-hez hasonlította - azt mindenki maga döntse el, hogy ez most jó-e vagy sem... A várhatóan jövő év tavaszán műsorra kerülő minisorozat, a James M. Cain novellája alapján készülő Mildred Pierce (az Oscar-díjas Kate Winslet főszereplésével) az első képsorok alapján ígéretesnek tűnik. Hasonló jelzővel illették a Milch-Mann-Hoffmann trió által fémjelzett Luck-ot is, míg a Game of Thrones-ból a korábban már látott, 15 másodpernyi teaser-t vetítették le.
  • A Luck kapcsán szóba jött David Milch legutóbbi két HBO-s sorozata, a mára kult-státuszba került Deadwood, valamint a John from Cincinnati. Utóbbit finoman szólva sem kedvelték a kritikusok, így nem volt meglepő az egyik újságírói kérdés: Hogyan tudják azt elérni, hogy a Luck inkább majd a Deadwood-re, és ne a John From Cincinnati-re hasonlítson? - Lombardo szerint Milch fejében már tökéletesen összeállt az első évad és egy lenyűgöző történetet fog elénk tárni. Plepler hozzátette, hogy a John from Cincinnati-vel ellentétben, a Luck-ot Milch ösztönösen, úgymond zsigerből írta. A premierre várhatóan a jövő év tavaszán, márciusban, vagy áprilisban kerül sor.

  • A jövő nyáron esedékes nyolcadik évaddal befejeződik az Entourage... ráadásul az utolsó etap midössze hat részből fog állni. Ez azt jelenti, hogy a még idén hátralevőkel együtt összesen 11 epizód és véget érnek a srácok kalandjai. A tévében legalábbis, Wahlberg-ék ugyanis mozifilmben gondolkodnak, melyet várhatóan Doug Ellin, a sorozat késztője írna. Egy szubjektív megjegyzés: ugyan soha nem voltam híve annak, hogy egy sorozatból mozifilm készüljön, de el kell ismernem van néhány olyan széria, mely jól működne a nagy vásznon is. Nos, az Entourage egyáltalán nem ilyen.
  • A Treme úgy tűnik a The Wire útját járja, a kritikusok imádják, a sorozatok panteonjában már most bérelt helye van, de az Emmy-n valamiért nem veszik figyelembe. Plepler szerint nem tudnak mit csinálni a helyzettel, majd hozzátette, hogy azok közül, akik látták Khandi Alexander, Wendell Pierce és Melissa Leo alakítását senki nem gondolja úgy, hogy az nem volt Emmy-re érdemes. Lombardo még annyit fűzött hozzá, hogy David Simon már annyira hozzá van szokva az Emmy általi visszautasításokhoz, hogy kényelemetlenül érezné magát ha jönne egy jelölés. Valamivel szelídebben, de az FX után az HBO vezérkar is -  mondanom sem kell, hogy teljes joggal - kritizálta a díjátadót.
  • Alan Ball új sorozattervének, az All Signs of Death-nek a hónap végén forgatják a pilotját. Ball azonban egy berendelés esetén is True Blood mellett fog maradni. A Curb Your Enthusiasm készítője Larry David úgymond szabad kezett kapott a csatornától, addig fog folytatódni a sorozat, ameddig ő azt szeretné - a nyolcadik évad premierjét illetően nem tudtak pontos időponttal szolgálni, valamikor 2011-ben várható. A No. 1 Ladies' Detective Agency pályafutása, legalábbis a sorozat formátumot tekintve befejeződött, viszont az HBO két mozifilmben gondolkodik. Spike Lee 4 órás New Orleans-ról szóló dokumentumfilmjét, az If God Is Willing And Da Creek Don't Rise-t két nap, augusztus 23-án és 24-én adja le a csatorna.