Rescue Me - 6. évad

Nagyjából két hónappal ezelőtt, az évadnyitó alkalmával alaposan rám ijesztett a Tolan-Leary kettős... a tavalyi cliffhanger feloldása ugyan nem okozott csalódást, viszont az azt követő történések már bőven hagytak kívánnivalót maguk után. Tommy alkoholproblémája, a Gavin família ehhez való hozzáállása és bizonyos karakteridegen jegyek miatt komoly csalódást okozott az első rész. Szerencsénkre azonban viszonylag gyorsan ráleltek a helyes útra és a sorozat részről-részre javuló tendenciát mutatott. A kép után már spoilerek is előfordulnak.

A hatodik és egyúttal a jövőre esedékes utolsó évad egyik fő kérdése, hogy Tommy-nak sikerül-e megváltania a saját lelkét. Úgy tűnt jó úton jár, hiszen végre nem kevés viszontagság után, a Blackout című részben látott fordulatnak köszönhetően letette az italt, ráadásul az elhatározása ezúttal véglegesnek tekinthető. Emellett Colleen alkoholproblémáját is megoldotta és nem mellékesen újfent összejött Janet-tel. Minden szép és jó... lett volna, de mint tudjuk Tommy Gavin állandó, szinte szünet nélküli szenvedésre van télve. Nem tud jó szponzora lenni Colleen-nak, Janet terhessége is nyugtalanítja, az igazán embert próbáló történet viszont az unokaöccséhez kapcsolódik.

Ugyan az utolsóelőtti rész cliffhangere egy kissé kiszámíthatóra sikerült, de ezzel együtt sokkolóan hatott Damian balesete. Utóbbi jó ideig döntésképtelen volt, nem tudta, hogy melyik utat válassza, kilép a tűzoltóság kötelékéből és biztonságosabb munkát keres, vagy folytatja apja szakmáját. Végül az utóbbi mellett döntött, nem sokkal később pedig egy tűzeset során komoly agykárosodást szenvedett és lebénult. Döbbenet volt nézni, ahogy a pár résszel korábban még szüzességét elvesztő újonc tűzoltó magatehetetlenül ül a tolószékben és folyamatos ápolásra szorul. A tragédia után Tommy, mintegy önmagát is becsapva Mickey-t hibáztatja, majd az utolsó jelenetben szólal meg a lelkiismerete, nagymértékben felelős a kialakult helyzetért.

A hatodik évad egyik nagy pozitívuma volt számomra, hogy ismét egy elsőrangú dramedy-t láthattunk, vagyis megfelelő volt a drámai és vígjátéki elemek aránya. Szó se róla, bőven kaptunk tavaly is mindkettőből, de ott inkább részenként változott a helyzet, míg ezúttal az első két évadhoz hasonlóan az adott epizódon belül sikerült a két műfaj vegyítése. A 62-es egység igencsak kitett magáért, zseniális párbeszédek szem és fültanúi lehettünk, amiért természetesen most is Tolan-t, valamint Leary-t kell dicséretben részesítenünk. Konkrét példát hozva: ide kattintva a 6x08-as Cowboy-ból látható egy részlet, melyben Franco a hogyan fűzzünk be egy csajt című tanmesét adja elő.

Az egység tagjainak azonban nem csak humoros jelenetek jutottak, így például Lou szívrohamot kapott, az orvosi tanács ellenére azonban visszament dolgozni és így minden egyes bevetés alkalmával az életét kockáztatja. A két félkegyelmű, vagyis Sean és Mike egy rákban szenvedő kollégájuknak próbáltak segíteni azzal, hogy megpróbálták az utolsó néhány napját minél emlékezetesebbre tenni. A csapatból még Needles-t emelném ki, aki idén tudott a leginkább kibontakozni. Szintén örömteli volt, hogy az elmúlt évadokkal ellentétben nem erőltették túl a a Sheila-szálat, a Tommy-val való közös jeleneteik pedig ezúttal meglepően jól sikerültek. Amíg tavaly Michael J. Fox és Maura Tierney ugrott be néhány részes vendégszereplésre, addig most Peter Gallaghert láthattuk, aki meggyőző alakítást nyújtott a világi nézeteket valló pap szerepében.

Összességében elmondható, hogy a gyenge kezdést követően alaposan feljavult az évad, ezzel a színvonallal a jövőre esedékes záró etap során is elégedett lennék. A tervek szerint a sorozat stílusosan szeptember 11-én, a 2001-es terrortámadások 10 éves évfordulóján fog elbúcsúzni a közönségtől.

Értékelés:

Címkék: rescue me