Bemutatkoztak a CW újoncai

Tavalyhoz hasonlóan idén is a CW sorozatai indították el az országos idényt, ezúttal az újoncaikra koncentrálunk, melyek közül múlt hét szerdán a Hellcats, egy napra rá pedig a Nikita mutatkozott be.

Hellcats

A Dawn Ostroff CW elnök által pár évvel ezelőtt kijelölt irány szerint a sorozataiknak elsősorban a 18-34 éves nőket kell megcéloznia, és a két újoncok közül a Hellcats az, amelyik ez alapján igazán beleillik a csatorna profiljába. Az alapsztori szerint Marti egy fiatal joghallgató, aki hirtelen elveszíti az ösztöndíját és gyorsan megoldást kell keresnie, mert különben félbe kell hagynia a tanulmányait. Egyetlen esély kínálkozik, az egyetem híres cheerleader csapatába, a Hellcats-be kell jelentkeznie.

A pilot nem okozott különösebb meglepetést, legalábbis abból a szempontból, hogy a CW tinisorozataitól megszokott panelokkal operált, így többek között rengeteg zenei betét, gyenge dialógok és kiszámítható fordulatok jellemezték. Emellett sajnos a karakterek is antipatikusak voltak számomra, így nem volt kérdés, hogy a nyilvánvaló eyecandy-faktor ellenére nem fog beférni a guilty pleasure kategóriába. Marti stílusa, melyben megpróbálták egyesíteni a magabiztos, céltudatos, de egyúttal azért a megfelelő helyzetekben érzékeny típust, már az elejétől idegesített és ez a játékidő múlásával csak egyre rosszabb lett.

A bajt tetőzi, hogy az egyébként szemrevaló Aly Michalka még egy ilyen viszonylag könnyű szereppel sem tudott megbirkózni, a többiek teljesítményét pedig, elsősorban hozzá viszonyítva a közepes jelzővel lehet illetni. A behozott történetszálak erőltetettek, közülük is főként a felnőttek, így a cheerleader csapat edzője és Marti anyukájához kapcsolódó sztori sikerült érdektelenre. A pilot tehát ezer sebből vérzik, de ezzel együtt tény, hogy nem okozott különösebb csalódást, hiszen előre lehetett sejteni a színvonalat.

A nézettség viszont kedvezően alakult, az America's Next Top Model-t követően egy CW szinten remek 3 milliós össznézettség és 1.2-es demó elérésére volt képes. A csatorna számára igazán lényeges 18-34 év közötti nőknél is jól teljesített, persze az igazi próbatétel majd a következő két hétben lesz, először is, hogy csökken-e és ha igen mennyit jövő hétre, majd a két hét múlva esedékes konkurencia mennyi nézőt lop majd el a sorozattól.

Értékelés:

Nikita

A Nikita papírforma berendelésnek számított idén májusban, és így nem meglepő, hogy a csatorna, attól függetlenül, hogy nem illik igazán az eddig kialakított profiljukba nagy reményeket fűz hozzá. Nikita történetét már filmben és sorozatban is feldolgozták, így a történet kiindulópontja sok újdonsággal nem szolgált számunkra. A gyilkossággal megvádolt Nikita-t még tinédzser korában képezte ki egy amerikai kémszervezet és számos megbízatást, köztük nem egy gyilkosságot volt kénytelen végrehajtani. Szerelmének megölését követően otthagyja az ügynökséget és három év távollét után azzal a céllal tér vissza, hogy elpusztítsa a Division névre hallgató céget.

Egyelőre két szálon fut a történet, egyrészt Nikita bosszúhadjáratát láthatjuk, néhány a múlt történéseit bemutató flashbackkel megspékelve, másrészt egy újonnan beszervezett lány kiképzésének lehetünk szemtanúi. A pilot után felemás érzésekkel álltam fel a képernyő elől, a legnagyobb hibának a történetmesélés módját tartom, túl sok mindent rágtak a szánkba és eszükbe sem jutott, hogy bizonyos helyzetekben a sejtetés hatásosabb módszernek bizonyulna. Az akciójeleneteken szintén lenne még mit dolgozni, több esetben hiteltelennek éreztem őket és a félreértések elkerülése végett itt nem az álmomban székkel hárítom a golyókat részre, hanem a közelharcokra gondolok.

A castinggal többségében elégedettek lehetünk, a két fő karakter bőrébe bújó Maggie Q, valamint Lyndsy Fonseca kiválasztása jó döntésnek tűnik, az 'öregek' Xander Berkeley és Melinda Clarke pedig hozzák a tőlük elvárható  szintet. Örültem Aaron Stanford feltűnésének, remélhetőleg a későbbiekben még többet látjuk a geek karaktert megformázó színészt. Az egyetlen gyenge pontot Shane West jelentette, mind a pongyolán megírt szerepe, mind a játéka bőven hagy kívánnivalót maga után.

A Nikita-ra, legalábbis a CW-től megszokotthoz képest bőven költöttek, de túlságosan steril maradt számomra, egy profin elkészített iparosmunka, amelyből hiányzik a megfelelő érzelmi töltet. Természetesen a karakterizáción még van idő javítani, és el kell ismerni, hogy a hibáival együtt egy pörgős, élvezetes pilotot raktak le elénk. A következő két-három rész alapján döntöm el, hogy maradok-e a sorozat mellett. A Hellcats-hez hasonlóan a Nikita is remek nézettséggel startolt, össznézettségben sikerült felülmúlnia az őt felvezető The Vampire Diaries-t - 3,6 millió, míg 18-49-ben csak alig maradt el tőle, 1.4-es rating. Természetesen itt is igaz az, hogy a következő két hét lesz majd az igazán mérvadó a sikerességet tekintve.

Értékelés:

Címkék: nikita, hellcats