Outlaw - pilot

Az országos csatornák egyik kedvenc idei műfaja, legalábbis az újoncokat tekintve a jogi dráma lesz, a CBS (Defenders) és az ABC (The Whole Truth) egy, míg az NBC egyenesen három résztvevővel (Outlaw, Harry's Law, és részben a Law & Order: LA) képviselteti magát. A témában azonban már nem könnyű újat mutatni és ez az elsőként debütáló Outlaw kapcsán is bizonyítást nyert.

A Jimmy Smits alakításában megelevenedő Cyrus Garza a legfelsőbb bíróság tagja, azonban hibásnak tartja az igazságszolgáltató rendszer működését. Lemond pozíciójáról és úgy dönt, hogy a kis emberek képviselőjévé válik. Az egykori bíró magánélete sem éppen unalmas, playboy és megrögzött szerencsejátékos hírében áll, melynek kapcsán előjövő bonyodalmak valószínűleg a sorozat egyik átívelő szálát hivatottak biztosítani. Garza első megbízatásként egy halálraítélt ügyét vállalja el, melyet aztán a csapatával próbál felgöngyölíteni.

John Eisendrath (Alias, My Own Worst Enemy) az első részbe karakterdrámát, egy érdekes ügyet, komoly tanulságokat és átívelő szálat is megpróbált belepréselni. Egyikkel sem járt sikerrel, helyette egy kliséktől hemzsegő, csapongó pilotot kaptunk. Az ügynek mind a nyomozás, valamint a tárgyalótermi része unalmasnak bizonyult és közben üres frázisokat, ezerszer hallott példabeszédeket hallhattunk az igazságszolgáltatással kapcsolatban.

A castingra ugyan nem panaszkodhatunk, Smits mellett többek között Carly Pope, Ellen Woglom és David Ramsey is a stáb tagja, a szerepeik azonban sablonosra sikerültek. Természetesen Garza volt a középpontban, akinek családi tragédiájából eredő motivációi elnagyoltak voltak, de nála is gyengébbre sikerült a túlságosan is laza nyomozónő, vagy éppen a főnökébe szerelmes fiatal ügyvédnő karaktere. A pilot szinte végig az ezt már láttam valahol érzést hozta ki belőlem, kiszámítható volt, és az eddig elmondottak alapján nem meglepő, hogy számomra egy rész bőven elég volt a sorozatból.

A berendeléshez kapcsolódóan egy érdekesség: az upfrontsot megelőző hetekben az akkor még Garza címre hallgató pilot vegyes reakciókat váltott ki és nem is volt körülötte különösebb hype. Aztán nagyot fordult a világ, az NBC főként Jimmy Smits karizmatikus alakítására, valamint a felvázolt jövőképre hivatkozva május közepén berendelte sorozatnak az akkor már Outlaw-ra átkeresztelt produkciót. Ezúton is gratulálunk az NBC vezetőségének... A sorozat szerdán rajtolt el, egy korrektnek mondható 10 milliós össznézettséggel és 2.3-as demóval. A probléma ott van, hogy ezt az America's Got Talent fináléjának felvezetésével érte el, ráadásul a jövő héttől péntekre költözik. Meglepődnék ha sokáig - a berendelt 13 részen túl - műsoron maradna.

Értékelés:

Címkék: outlaw