Michael Slovis és a Breaking Bad képi világa

A Breaking Bad esetében nem kell fukarkodni a dicséretekkel, a sokszor emlegetett elsőrangú történetvezetés és karakterizáció, valamint színészi játék mellett azonban ki kell emelni a gyönyörű képi világot is. A jelenlegi mezőny legszebben fényképezett sorozatáról van szó, melyben nagy szerepe van a 2. évad óta folyamatosan a széria mellett dolgozó Michael Slovis operatőrnek.


(balról jobbra: Aaron Paul, Bryan Cranston, Michael Slovis és Vince Gilligan)

Slovis korábban dolgozott többek között a CSI, New Amsterdam és a Fringe mellett, míg másfél évvel ezelőtt nem tudott ellenállni az AMC hívásának és a Breaking Bad stábjában találta magát. Rendezőként is kipróbálhatta magát (3x09-es Kafkaesque), majd a csatorna újonc sorozatában, a Rubicon-ban is szerepet vállalt - a pilot kivételével mindegyik résznek ő volt az operatőre, illetve a jövő hetit (1x12-es) rendezőként jegyezte. A bejegyzésben többek között az AMC csatorna és a Los Angeles Times cikkeinek segítségével megismerkedünk a munkásságával.

Slovis három évig dolgozott a CSI-on, elsősorban a honvágy miatt hagyta ott a sorozatot, elege volt a New Jersey - Los Angeles oda-vissza utakból. Az otthonához közel, a keleti parton szeretett volna dolgozni, így amikor az AMC megkereste a Breaking Bad kapcsán, (2. évad előtt) egyből nemet mondott. A felesége a következőképp reagált erre: "Michael fontold meg azért a döntést... én láttam a sorozatot, pontosan olyan, amiben te is részt szeretnél venni."

Slovis szinte együltő helyében végignézte az első évadot, az évadzáró után pedig ezt mondta a feleségének: "Te vagy a hibás... egyszerűen nem tudok nemet mondani erre a sorozatra." Ugyan nem akart az otthonától távol dolgozni, de a Breaking Bad-ért meghozta ezt az áldozatot, elmondása szerint az első két epizód megtekintése után tisztában volt vele, hogy ez a neki való munka.

Slovis pontosan emlékszik arra, hogy az első találkozás alkalmával mit mondtak neki az AMC illetékesei: 'Mi nem az átlagos televíziós minőséget akarjuk. Mozifilmekben megszokott látványvilágot, igazi filmkészítést szeretnénk. Slovis ironikusan megjegyezte, hogy sokszor hallotta már ezt és eddig nagyon kevésszer realizálódott a dolog. A kételyeit végül Vince Gilligan, a Breaking Bad showrunnere oszlatta el, akivel közös véleményen voltak a sorozat képi világát illetően.

Slovis két beállítást emelt ki, melyekre gyakran hivatkoznak 'Breaking Bad shot'-ként. Az egyiket távoli/messzi felvételként lehetne körülírni, ezt a televízióban viszonylag ritkán használják. Ebben az esetben a karaktert egy nagyobb térben helyezik el, melynek nem csupán esztétikai célja van, mivel rendszerint sokat elmond a szereplőről is. A másik a 'wide and closed', vagyis a távoli és közeli felvétel, ebben az esetben a fókusz az előtérben lévő dolgon, például a pénzen van, míg a háttérben kissé elmosódva láthatjuk az egyik karaktert.

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy Albuquergue-t még soha nem ábrázolták ennyire szépen és Slovis egyúttal a város környezetében elterülő sivatagnak is egyedi jelleget kölcsönzött. A mexikói felvételek alkalmával főként arany, valamint narancssárgás árnyalatokat alkalmazott, illetve a harmadik évadban felbukkanó testvérek esetében ehhez még egy barnás színvilágot is behozott. Mindezek mellett pedig törekedett arra, hogy lehetőleg minél szebben ábrázolja Új-Mexikó egét.

Vince Gilligan szerint Michael-nél ha keresnének sem tudnának hozzáértőbb embert találni, a tehetsége mellett ugyanis rendkívül gyorsan és precízen dolgozik:

"Hiába vagy roppant tehetséges, amennyiben lassan dolgozol és nem vagy képes a határidő előtt elvégezni a feladatot, ki leszel rúgva. Volt néhány srác az X-Akták forgatása alatt, akire ez igaz volt, a kvalitásukkal nem volt gond, de folyamatos csúszásban voltak és végül el lettek bocsájtva. Rendkívül nehéz egy operatőr munkája, a művészi érték mellett elvárják azt is, hogy minél gyorsabban dolgozz, főként a televízió világában, ahol komoly tempóra van kényszerítve. Kevesen vannak, akik képesek megfelelni minden kritériumnak, Michael viszont ezek közé tartozik, mi pedig rendkívül szerencsések vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk vele."

Címkék: breaking bad