TCA tour 2011 (tél) - NBC, CBS és Showtime

Mozgalmasan telt az elmúlt két nap a TCA tour-on részt vevő újságírók számára, csütörtökön az NBC, pénteken pedig három csatorna, a CBS, a Showtime, valamint az ezúttal az összefoglalóban nem szereplő CW képviselői léptek színpadra. Haladjunk időrendi sorrendben és kezdjük a pávás adóval.

NBC

Minden panel az executive session-nel kezdődik, mely az adott csatorna magas beosztású (általában elnök, vagy programingért felelős vezető) emberének/embereinek beszámolóját, illetve az újságírókkal történő kérdezz-felelét jelenti. Az NBC idén mindenki megrökönyödésére kihagyta ezt, a hivatalos indoklás szerint a Comcast-tel történő szerződéskötés elhúzódása miatt. A Comcast minden bizonnyal Robert Greenblatt-ot, a Showtime egykori vezetőjét nevezi ki a csatorna élére, de a megállapodás véglegesítéséig sem ő, sem leendő főnöke, az NBC Universal-t átvevő Steve Burke nem nyilatkozhat a társaságot érintő ügyekben.


(Joel McHale, Alison Brie, Ken Jeong - Community)

Az NBC TCA-s jelenléte tehát a sorozataik paneljára korlátozódott, három midseason szériájuk mellett - The Cape, Perfect Couples, Harry's Law, a másodéves Community alkotói, valamint színészei válaszoltak az újságírók kérdéseire. Utóbbiak egybehangzó állítása szerint a Community panelja volt a legérdekesebb, velük foglalkozok bővebben. A sitcom készítőjének, Dan Harmon-nak feltették a kérdést, miszerint nem fél-e attól, hogy az új vezetés már nem fog akkora akkora kreatív szabadságot adni neki. Harmon válasza: "Tudják, én csak egy kisvárosi srác vagyok, aki jelenleg megéli az álmait. Az NBC a minőséget tartja szem előtt, ez az elsődleges szempont náluk. Olyan, mintha nem lennének tisztában azzal, hogy ez az esetek többségében rosszat jelent a nézettségre nézve. Azt tudom mondani, hogy a sorozat az én kezemben van, azt csinálhatok vele, amit akarok."

Az idei szezonnal kapcsolatban Harmon elégedettségének adott hangot, egyedül azt kifogásolta, hogy az Apollo 13 paródia és a Halloween-es epizód túl közel voltak egymáshoz. A jövőre vonatkozólag is kaptunk néhány információt, érkezik egy Dungeons & Dragons-hoz köthető rész, a showrunner elmondása szerint a 20 perc során végig a szerepjáték lesz a központban: a karakterek csupán az asztalnál ülnek és játszanak... de a párbeszédek kifejezetten érdekesen alakulnak. Ezen kívül egy teljes egészében kórházban játszódó epizódot is terveznek, melyben Pierce kap nagy szerepet.

CBS

Unalmas. Ez a jelző a CBS kínálatára (tisztelet a néhány kivételnek), valamint a TCA-s jelenlétükre is igaz. Nina Tassler, a szórakoztató részleg elnökének beszámolóját röviden így lehet összefoglalni: minden szép és jó, a slot-ok kiosztása ugyan nem egyszerű, de elégedettek a jelenlegi felhozatalukkal. Mindeközben Tassler egy rendkívül bölcs gondolatot is megosztott a jelenlévő kritikusokkal: "Az emberek a karakterek miatt nézik a sorozatokat és nem műfaj alapján választanak. A jó karakterek megalkotása az alapja mindennek." Az újságírók reakcióját nem tudom, én mindenesetre hangos kacajjal olvastam a fenti sorokat, szó se róla, egyetértek vele, de enyhén szólva ironikus, hogy a karakterizáció fontosságát épp a CBS egyik vezetője emeli ki...


(Julianna Margulies, Robert King - The Good Wife)

Tassler természetesen Charlie Sheen újabb botrányaira is kitért, mely az egyik legnézettebb sorozatuk, a Two and a Half Men hosszútávú jövőjére is kihatással lehet. "Nagyon aggódom érte, hiszen egy kétgyermekes apáról van szó. Nem egyszerű azonban a helyzet, Charlie porfi módjára viselkedik, időben ott van a forgatásokon és jól végzi a munkáját... a sorozat pedig hatalmas siker. Én pedig nem utasíthatom őt arra, hogy rehabilitációs intézetbe vonuljon, ebben a kérdésben a gyártó, vagyis a Warner Bros TV vezetői döntenek."

A CBS TCA-ra meghívott sorozatai közül a The Good Wife-ot emelném ki, azon belül is Julianna Margulies egyik érdekes interjúrészletét. "A férjem ügyvéd - mondja Margulies, akinek a Good Wife-beli karaktere ugyanezt a szakmát gyakorolja - ő nem egy nagy televízió néző, de természetesen engem mindig megnéz. A pilot anno kifejezetten tetszett neki, de azért hozzátette, hogy a valóságban az ominózus ügy hónapokig elhúzódott volna. Mire én azt válaszoltam, igazad van, de nekünk mindössze 42 perc áll rendelkezésünkre." Margulies nagyon örül annak, hogy a The Good Wife-ot választotta anno: "egy kábeles sorozat főszerepére vágytam, ehelyett egy országos csatornánál kötöttem ki. Az igazság azonban az, hogy végül is megkaptam a kábelsorozatomat"

Showtime

A Showtime egy berendelés hírrel kezdte meg a TCA tour rá vonatkozó részét. A negyedik szezon nyitó epizódjának nézettségét látva a csatorna berendelte a Californication ötödik évadját. A Showtime új elnöke, David Nevins néhány tavaszi sorozatuk premierdátumát is elárulta: a Nurse Jackie és a The United States of Tara új évadjai március 28-án, míg a történelmi széria, a Jeremy Irons főszereplésével forgatott The Borgias április 3-án debütál.


(William H. Macy, Emmy Rossum, Justin Chatwin, John Wells, Paul Abbott - Shameless)

Nevins kiemelte, arra törekszik, hogy legalább kettő, de gyakran inkább három sorozatuk legyen egyszerre a képernyőn. Ezért is tartotta fontosnak, hogy már a megérkezésekor - tavaly év végén, két pilotot rendeljen be: a Howard Gordon (24) által készített Damian Lewis, Claire Daines és Mandy Patinkin nevével fémjelzett Homeland című drámát, valamint a Don Cheadle főszereplésével készült sitcom-ot, a House of Lies-t.