Új időszámítás kezdődik az NBC-nél

Az elmúlt fél évtized során közröhej tárgyává vált az NBC, elsősorban Jeff Zucker, Ben Silverman és Angela Bromstad hathatós tevékenységének köszönhetően. A 2000-es évek elején még a nézettségi verseny éllovasai voltak, a rossz és sok esetben érthetetlen szakmai döntések sorozata azonban az utolsó helyig (CW-t nem számítva) repítette a pávás adót. Csak néhány kiragadott példa: Jay Leno 10 órára való áthelyezése, mely zseniális ötlet a tévés ipar egyértelmű rosszallását vívta ki és egyúttal hatalmas bukást eredményezett. A Southland nem mindennapi kaszája, melyet a második évad berendelése és hat rész leforgatása után jelentettek be. Pénzszórás - a Day One adásba sem került, a nagy költségvetésű Kings-t a rossz promóció és a slot pedig már egyből halálra ítélte.

Ezen felül évek óta átgondolatlan programming jellemzi őket, egyre gyengülő újonc felhozatal, a 2009 júniusában véget érő Ben Silverman-éráról pontos képet ad a következő statisztika: fehér orrú Ben (a gúnynév a kábítószerfüggőségére utal) 2 éves regnálása alatt az NBC 25 programot indított el, melyből az ő időszakában 21 kasza lett. A TCA-s jelenlétük általában egy kabaréval ért fel, az NBC vezetőinek magyarázkodása közben az újságírók a sírjak, vagy nevessek dilemmán gondolkodtak. Jeff Zucker az NBCU egykori elnökétől idézek: "I don't think we'll ever be able to say, NBC is number one in prime time." - úgy gondolom ez önmagában is elég bizonyíték arra, hogy alkalmatlan volt a cégcsoport vezetésére.

Szerencsére ez a korszak véget ért. Ben Silverman másfél évvel ezelőtti lemondása volt az első jel, sajnos azonban itt még korai volt az öröm, hiszen a helyére lépő Jeff Gaspin és Angela Bromstad képtelen volt orvosolni a problémákat. A Comcast képbe kerülése viszont már lényegi változásokat eredményezett. Hosszú tárgyalásokat követően tavaly a kábelhálózat-szolgáltató Comcast lett az NBC Universal többségi tulajdonosa és egyből komoly tisztogatásba kezdett. Fejétől bűzlik a hal, gondolták, így elsőként Jeff Zucker-nek köszönték meg a munkáját, a következő távozó a programmingért felelős Jeff Gaspin volt, míg a héten a 17 éves NBC-s pályafutása alatt számtalan pozícióban megforduló Angela Bromstad-nak is távoznia kellett.


Steve Burke - az NBC Universal elnöke

A helyettesítésről már tavaly év végén gondoskodtak, a kiszemelt emberek viszont csak pár napja, január 18-a után állhattak munkába, mikor is a hatósági szervek is áldásukat adták az NBCU-Comcast fúzióra. Zucker helyét az NBC Universal élén Steve Burke vette át, vagyis a Comcast házon belül oldotta meg a problémát. Az 52 éves Burke a 90-es évek végén az ABC csatorna vezetője volt, majd a Comcast-hez igazol át, ahol folyamatosan feljebb lépett a ranglistán. Burke jelenleg a Comcast második emberének számít, az elnök-vezérigazgató Brian Roberts mögött. A szakmán belül felkészült, remek szakembernek tartják, nem kérdés, hogy hatalmas előrelépés Jeff Zucker-hez képest.

Burke alá fog tartozni többek között Robert Greenblatt, aki az NBC programigazgatói állását kapta meg. Greenblatt hét éven keresztül volt a Showtime elnöke, a teljesség igénye nélkül olyan sorozatok születése köthető a nevéhez, mint a Dexter, Brotherhood, The Tudors, Dead Like Me, Weeds, Huff, Californication, Nurse Jackie etc. Tavaly nyáron jelentette be a Showtime-tól való távozását, indoklásában kifejtette, hogy sikeresen felépítette a fizetős kábelcsatorna új image-ét és eljött az idő egy másik erőpróbára. Az NBC-nél talált otthonra és ez bizony komoly kihívás, tulajdonképpen egy romokban heverő csatorna felélesztése lesz a feladata.


Robert Greenblatt - az NBC szórakoztatási osztályának vezetője, programigazgató

Greenblatt egyből belekezdett az érdemi munkába, berendelte pilotnak a David E. Kelley szkriptje alapján készülő Wonder Woman-t, a Michael Patrick King által készített, a hollywood-i celebek világát egy stylist szemén keresztül bemutató Mann's World-öt, valamint a musical Smash-t (producer: Steven Spielberg). A 2011/12-es szezont tehát már Greenblatt fogja felügyelni, gyors sikereket természetesen nem várhatunk tőle, viszont bízom abban, hogy Burke-kel együtt pár éven belül sikerül helyreállítaniuk az NBC megtépázott hírnevét.