Power Rankings - 11. hét

A március 14 és 20. közötti power ranking-et, vagy legalábbis annak első felét a komédiák uralják, egyedül a Justified tudott beférkőzni a sitcomok közé.

1. Raising Hope (Fox) 1. évad / 17. epizód Mongooses


Három héten belül másodszor sikerült megszereznie az első helyet Greg Garcia sitcomjának. A történet ezúttal a 'ki fogja felnevelni Hope-ot, ha én nem leszek?' kérdésből indult ki, melyet aztán a lassan már szokásosnak mondható ötletparádé követett. A Sabrina-t alakító Shannon Woodward tökéletesen használta ki a megnőtt játékidejét, mindig jó látni, ha valakire az imádnivaló és a tehetséges jelzők egyaránt érvényesek. Természetesen az írók elsőrangú munkáját is dicséret illeti, a főhőseink mellett nagyszerűen kezelték a rövid, de emlékezetes jeleneteket kapó mellékszereplőket, a korábbi eseményekre történő visszautalásokért pedig külön piros pont jár nekik. Az epizódra a finálé padlásos jelenete tette fel a koronát.

Barney: I'm off to my Zogland role-player's intergalactic war reenactment. If you ever want me to babysit on a Saturday, your daughter would make a great Molmee, the Child of Darkness.

2. Justified (FX)  2. évad / 6. epizód Blaze of Glory


Múlt héten az évad legjobb részével jelentkezett a Justified és ugyan a mostani Blaze of Glory-nak nem sikerült ezt a szintet hoznia, ezzel együtt nincs miért búslakodnunk. Számtalan remek párbeszédnek lehettünk fültanúi és a sorozat egészen sajátos atmoszférájának köszönhetően nagyszerű szórakozásnak bizonyult a évad főszálát szinte egyáltalán nem érintő epizód. Raylan és Winona kapcsolatához, illetve a bankrablásos ügyhöz fűződően kaptunk néhány ügyesen megkomponált jelenetet, de leginkább Art Mullen miatt marad emlékezetes a mostani negyven perc. A repülőtéri beszélgetése az öreg bankrablóval meghatóra sikerült, de emellett az iróniával fűszerezett humor is jelen volt. A szokásoktól eltérően két idézet következik, úgy gondolom Art rászolgált erre.

Art: I think a threat against a federal office would be a little more specific. Something more along the lines of, if you disrespect Miss Crowder again I'll beat the ever loving shit out of ya.

Art: If you run, I'm gonna put a bullet in that tank. You remember the end of Jaws?

 3. Archer (FX)
 2. évad / 8. epizód Stage Two


Archer megváltozik és egy érző, másokkal is törődő emberré válik? Normális körülmények között ez elképzelhetetlennek tűnik, Matt Thompson és Adam Reed azonban úgy döntött, hogy egy súlyos, akár halálos betegség okán főhősünknek muszáj lesz átértékelnie az eddigi életét. Ez meg is történik és bizony szürreális élmény volt látni a 'másik' Archer-t, aki aztán a rész közben többször is, köszönhetően a rendkívül felkészült orvos félretájékoztatásának, visszaváltozik a régi, egoista ügynökké. A sorozat történetének egyik legjobb epizódját láthattuk.

Malory: If I cared what you do on the weekend I'd stick a shotgun in my mouth and pull the trigger with my toes.

4.  Community (NBC)
2. évad / 18. epizód Custody Law and Eastern European Diplomacy


A rész bemutatása előtt nagyszerű hírt kapott a Community stábja, az NBC berendelte a sorozat harmadik évadját. Nagy kő esett le a szívünkről, a nézettség alapján a kasza is benne volt a levegőben, szerencsére a minőség és a nehéz slot meggyőzte arról az pávás adó vezetőségét, hogy szükségük van a sorozatra. A mostani epizódban a két történetszál közül az Enver Gjokaj-t felvonultató sztori sikerült jobban, de a Chang apasága körüli történésekbe is sikerült humort csempészni, leginkább a börtönös jelenetet lehet kiemelni ebből a szempontból. Community skálán szimplán csak jó részről beszélhetünk, a sitcomok nagy része azonban ölni tudna egy ilyen epizódért...

Andre: Somehow you learned to accept the bad with the good.
Jeff: Oh, that's the Greendale effect. Our school motto is "lower your standards.
5. Parks and Recreation (NBC) 3. évad / 7. epizód Harvest Festival


Eljött a Harvest Festival ideje, az utolsó simítások vannak csak hátra, az utolsó pillanatban azonban egy indián átok miatt veszély kerül az egész rendezvény. Kiváló résszel tért vissza a Parks and Recreation, már egyértelműen kimondható, hogy a felemás kezdést követően magára talált a sorozat, a mostani pedig egyenesen az évad legjobbjának tekinthető. Külön kiemelendő a részből a szó szerint semmitmondó átok és annak  következményei, a hullámvasúton lezajló párbeszédek és természetesen az egyedülálló Little Sebastian.

Ken Hotate: There are two things I know about white people: they love Matchbox 20, and they are terrified of curses.

 6. The Chicago Code (Fox) 1. évad / 6. epizód The Gold Coin Kid


Legutóbb Teresa 'minek az a baseball sapi' Colvin rendőrfőnök életébe nyerhettünk bepillantást, most pedig Jarek és fiatal társának karakterizációjára helyezték a hangsúlyt Ryan-ék. A kettejük közötti párbeszédek és a kapcsolatrendszerük változásának bemutatása egyértelműen jobban sikerült, mint a rendőrfőnök múlt heti kliséket sem nélkülöző sztorija. A heti ügy a végkimenetelt tekintve nem, a közben lévő politikai csatározásokat tekintve viszont kifejezetten érdekesen alakult. Delroy Lindo most nem kapott szerepet, ugyan volt egy kis félelmem azzal kapcsolatban, hogy Gibbons képviselő nélkül nem lesz az igazi az epizód, de ez végül alaptalannak bizonyult.

Jarek: Besides, I disobeyed a direct order from the superintendent.
Teresa: Yes, and that was very naughty.
7. Shameless (Showtime) 1. évad / 10. epizód Nana Gallagher Had An Affair


Gallagher anyuka visszatérése, második felvonás. A Shameless kilencedik epizódja kapcsán elsősorban Lip-et és Sheila-t kell kiemelnem, előbbivel kapcsolatban már sokadszorra bizonyosodik be, hogy komoly potenciál van mind a karakterben, mind az őt alakító Jeremy Allen White-ban, míg utóbbihoz fűződik a rész legerősebb képsora, amint végre sikerült legyőznie az évek óta tartó fóbiáját. Az utolsó percek ugyan kissé kiszámíthatóra sikeredtek, de ezzel együtt az újonc drámára ezúttal sem panaszkodhattunk, hozta a megszokott minőséget.

Bob: Do we have a problem, Philip?
Lip: I don't know, BOB, let's see. You're camped out at my house, you're fucking my mother, and you're talking about stealing my baby brother. Why would we have a problem?

8. Lights Out (FX)  1. évad / 10. epizód Cut Men


Ed Romeo már nincs a képben, a Lights Out pedig egyből visszaesett a power ranking-en? Szerencsére nem erről van szó, sajnálom ugyan, hogy csupán két részre sikerült megszerezni Eamonn Walker-t, most azonban nem az ő hiánya, hanem néhány visszatérő vetélytárs miatt került a bokszdráma hátrébb a listában. Tetszett, ahogy Reynolds karakterét is közelebb hozták kicsit és nem estek bele abba a csapdába, hogy az ellenfelet negatív jellemvonásokkal ruházzák fel. A rész csúcspontja egyértelműen a Lights-Reynold étterem előtti bunyó volt, de az írókat dicsére illeti azért is, ahogy Hal Brennan-t visszahozták a képbe.

Barry: Mustafa: 30 and 1, 28 K.O.s, Ukrainian, Muslim, fighting "Death Row" Reynolds, Defender of America's freedom.
Richard: That don't even make sense, Barry. If the man is Ukrainian, he's going after Russians, not Americans.
Barry: Don't let facts get in the way of the story, champ. Wrap a towel around his head; you've got a religious war.

9.  Fringe (Fox)  3. évad / 17. epizód Stowaway


Kis híján cápát ugrott múlt héten a Fringe, ezek képest már az is nagy eredménynek számít, hogy egyáltalán most sikerült beverekednie magát a top 10-be. William Bell visszatérésének mikéntjén továbbra sem tudom túltenni magam, annak viszont örülök, hogy az írók több esetben humorral próbálták meg feloldani ezt a finoman szólva is érdekes helyzetet. A heti ügy érdekesnek volt mondható, az itteni Lincoln megismerése jó húzás volt az íróktól, de az egy részes vendégszerepben feltűnő Paula Malcomson-nak is örülhettünk.

Walter: It could work. But still, I'd have to milk you.
William Bell: Well, we could asign Astrid.

10. Chuck (NBC) 4. évad / 18. epizód Chuck Versus the A-Team


A leggyengébb évad. Sajnálatos módon a sorozat idén mély gödörbe került, sok esetben önismétlő, feszültség nélküli részek követték egymást és a megszokott humort sem tudta biztosítani. Nem véletlen, hogy az eddigi power ranking-ek egyikében sem kapott helyet... A mostani epizód mindenképp fejlődést jelent az elmúlt időszakhoz képest, remek egysorosok, jól összerakott történet és végre egy elfogadható cliffhanger jellemezte ezt a 40 percet. Remélhetőleg valami megindult a Chuck-nál, mert ha ez után sem tud előrelépni, akkor egy esetleges évad végi kasza sem fájna már annyira.

Sarah: These have a camera inside of them that scan for any bio-residue.
Chuck: Uhhgg...sounds like a CBS show.