Top 10 - legjobb cliffhangerek

Az elmúlt hetekben valószínűleg minden sorozatkedvelőnek megcsappant a heti betevője, nem véletlen, hiszen a kábelsorozatoknak köszönhetően minőségben ugyan nem, de a mennyiséget tekintve uborkaszezonnak tekinthetjük a nyarat. Ezért is döntöttünk Gaines kollégával úgy, hogy a nyári hónapok alatt különböző toplistákat állítunk össze, ezzel is enyhítve a megszokott sorozatadag hiányát. A rovat heti rendszerességgel jelentkezik majd, úgy gondolom érdemes lesz velünk tartani, hiszen főként Gaines-nek köszönhetően érdekes kategóriákat sikerült megalkotni.

Elsőként a televíziózás történetének legjobb cliffhangereit vesszük számba. A fogalom a nyitva hagyott befejezést, az egyes részek, évadok végén, de természetesen akár közben is használt sokkoló zárást jelenti, melynek célja, hogy a néző biztosan visszatérjen a következő epizódra, vagy éppen szezonkezdetre. A kifejezést először 1914-ben használták, amikor egy több részes némafilm nyitóepizódjának végén a főszereplő egy szikla tetejéről lóg le, a cliff (szikla) - hanger (lóg) kettőséből pedig megszületett a ma már széles körben ismert fogalom.

Nézzük akkor az általunk legjobbnak tartott cliffhangereket:

megjegyzés: kivétel nélkül évad végi cliffhangerek kerültek be.

10. Dexter - 4. évad "The Getaway" (2009)

Dexter az utolsó részben a papírformának megfelelően elkapja a negyedik évad során végig üldözött Trinity-t, de az írók végül nem a happy end-et választják. Már a Dexter-Arthur párbeszéd is baljósló volt, érezni lehetett, hogy tartogatnak számunkra még egy utolsó csavart. Pont akkor veszti el Rita-t, amikor legyőzte a családdal kapcsolatos kételyeit és végre megtalálta a boldogságot, saját megfogalmazása szerint azonban a sors ezúttal is keresztülhúzta a számításait.

9. Space: Above and Beyond s1: "...Tell Our Moms We Done Our Best" (1996)
 

Glen Morgan és James Wong 1995-ös, kevéssé ismert, ám nagyszerű sci-fi sorozata (itthon a szép emlékű TV3-on futott Űrháború 2063 címmel) sajnos csak egy évadot élt meg, a kaszára azonban minden idők talán legfrusztrálóbb befejezésével válaszoltak az írók. Az emberek és „tetvek” békekötése helyett pedig újult erővel folytatódik a háború, a hat főszereplőből az egyik meghal, kettő eltűnik, egy pedig súlyosan megsebesül. A két túlélőtől elvesztett bajtársaik priccsein fekve, néma csendben búcsúzunk.

8. Twin Peaks - 2. évad "Beyond Life And Death" (1991)

David Lynch és Mark Frost sorozata a mai napig hivatkozási alapnak számít és rengeteg későbbi sorozatkészítőre gyakorolt hatást, a listánkon szereplők közül erre a Lost és a Damon Lindelof-Carlton Cuse kettős a legeklatánsabb példa. A sorozat befejezése azonban alaposan megosztotta a nézőket, többek szerint kaotikus és túlbonyolított volt, de van, aki a zseniális jelzőt használja rá. Egy biztos, kevés olyan sorozatzáró volt, ami ilyen sok kérdést hagyott megválaszolatlanul. Cooper a vörös függönyös éjszakát követően a szállodai szobájában ébred, majd az ott tartózkodó Harry-től Annie állapota felől érdeklődik. Utóbbi fel fog épülni, de mi már tudjuk, hogy ez mit jelent Cooper-re nézve... az FBI ügynök a mosdóba megy, ahol a tükör lefejelése után Bob arcképe és kettejük gúnyos röhögése köszön vissza.
 
 

7. Breaking Bad - 3. évad "Full Measure" (2010)

Az AMC sorozatának minden várakozást felülmúló harmadik évadja egy különösen fonák befejezéssel ajándékozott meg. Igazi cliffhanger akkor lett volna, ha öt perccel korábban ér véget az epizód (ha nem tudjuk, hogy Walt megmenekül-e a halál torkából), így viszont a karakterek szintjén hagyott nyitva kérdéseket: az egyik pillanatban még ujjongunk, hogy Walt túljárt az ellenfelei eszén, aztán rájövünk, hogy ezzel végleg megpecsételte Jesse sorsát, akinek egy ártatlan ember megölése után már nem lehet esélye a feloldozásra.

6. Star Trek: The Next Generation - 3. évad "The Best Of Both Worlds Part 1"

Az Enterprise kapitányát Jean-Luc Picard-ot elrabolta a borg, majd ezt követően átalakították, az ő terminológiájukat használva asszimilálták és létrejött Locutus. A 'Locutus vagyok, az ellenállás hasztalan mondat' minden valamit magára adó Star Trek rajongó emlékezetébe beleégett, az izgalmakat pedig tovább fokozta Riker parancsnok borg hajóra kiadott tűzparancsa. A cliffhangerre az is rátett egy lapáttal, hogy a harmadik évad végén lejárt Patrick Stewart szerződése és benne volt a pakliban, hogy ezzel a fordulattal írták ki Picard kapitányt a sorozatból.

5. The West Wing - 1. évad “What Kind of Day Has It Been?” (2000)

Az elnök megtartja beszédét. Kijön az épületből, nyomában a teljes stáb, amikor is az egyik testőr gyanús alakot vesz észre a tömegben. Követi a pillantását, de már későn veszi észre a fegyvereseket. A nézőknek három hónapig kellett várni, mire kiderült, a lövöldözésben eltaláltak-e valakit. A ma már klasszikusnak számító cliffhanger erejéből talán csak az vesz el, hogy a 2. évad első epizódjának cold openje még rá is tett egy lapáttal.

4. Battlestar Galactica - 3. évad "Crossroads, Part 2" (2007)

Ha van sorozat, amelyik tökélyre fejlesztette az évadvégi OMG/WTF pillanatokat, akkor az a BSG. A bőség zavarában nehéz volt választani Adama lelövése, Új-Caprica megszállása és az All Along The Watchtowerrel fémjelzett téboly között, de végül utóbbi mellett tettük le a voksunkat. A Final Four kilétének felfedése, a cylon flotta megjelenése és Kara feltámadása külön-külön is áll-leesést eredményezett volna; így együtt, a Föld záróképével lehengerelt.

3. Alias - 2. évad “The Telling” (2003)

A sorozat, melyet nyugodtan nevezhetünk a cliffhangerek koronázatlan királyának, illetve a női főszereplő miatt, királynőjének is, az öt évad alatt  J.J. Abrams alkotása számtalan emlékezetes, áll-leejtő fordulattal ajándékozott meg minket. A prímet kétségtelenül a második szezon vitte, melynek zárásában Sydney az Allison-nal folytatott párharcot követően egy másik földrészen tér magához. A hasán egy vágást vesz észre, majd a helyi CIA-val való kapcsolatfelvétel után a szerelme Vaughn szembesíti a fájó igazsággal: több, mint két év telt el az Allison-féle eset óta, eltűntnek nyilvánították, közben pedig Vaugh megházasodott.

2. Millennium - 2. évad "The Time Is Now" (1998)
 
A Morgan és Wong szerzőpáros az X-akták spinoff-sorozatával duplázik a toplistánkban. A látnoki képességű nyomozó, Frank Black (Lance Henriksen) története az első évadban még csak egy nyomasztó, sötét procedural volt, aztán a második évadtól Morgan és Wong átvette az irányítást, és jóval gyilkosabb tempóban hajszolták a szereplőket az apokalipszis felé. De arra senki nem számított, hogy az utolsó epizódban be is következik. Elképesztően bátor, tabudöntögető és sokkoló cliffhanger (az utolsó néhány perc még ma is kísért), és csak sajnálni lehet, hogy a 3. évados új showrunnerek nem voltak ilyen merészek, és öt perc alatt semmissé tették az egészet.
 
 

1. Lost - 3. évad “Through the Looking Glass” (2007)

A Lost írói három év alatt szinte tökélyre fejlesztették a flashback használatát, melynek főként a jellemábrázolásban volt kiemelt szerepe. A harmadik évad záró epizódja során sokáig abban a hitben voltunk, hogy a szigeten történő események mellett Jack életének egy korábbi szakaszából láthatunk részleteket, de az utolsó öt percnek köszönhetően nemcsak az epizód, de maga a sorozat is teljesen más megvilágításba került. Jack és Kate beszélgetése, a 'We have to go back' mondat döbbentett rá minket, hogy a jövőben vagyunk, hőseink már elhagyták a szigetet, Lindelof-ék pedig a flashforward ilyen módon történő alkalmazásával a sorozat történelem leghatásosabb cliffhangerét tették le az asztalra.