Torchwood: Miracle Day - a kaszás szabadságra ment

Itthon talán kevésbé ismert a sorozat, így kezdjük egy kis történelem órával. A Doctor Who spinoffja 2006-ban kezdte meg a pályafutását a BBC-n, a történet középpontjában a Torchwood nevű, 19. században létrehozott intézet, illetve annak munkatársai állnak. Elsődleges feladatuk a földönkívüli fenyegetések elleni védekezés, az eseteik jó része a pedig a csapat főhadiszállásához Cardiff-hoz kapcsolódik, köszönhetően a város alatt húzódó téridő repedésnek.

Majdnem pontosan két év telt el a legutóbbi, a közönség, valamint a kritikusok által is a sorozat legjobbjának tartott szezon, a Children of The Earth óta. Azóta a negyedik évad kapcsán több pletyka látott napvilágot, eleinte úgy tűnt, hogy a Fox egy amerikai változat készítésére adja majd a fejét. Végül ez nem valósult meg, a reboot ötlete viszont megmaradt, Russell T. Davies (Doctor Who, Queer as Folk) készítő végül a Starz-hoz vitte a sorozatot. A negyedik évadot a BBC és a Starz együtt finanszírozza, az eredeti csapatból mindössze ketten maradtak és a történet nagy része is az USA-ban játszódik. 

Az új évad a Miracly Day alcímet kapta és már ez is mutatja, hogy ígéretes premisszát kínál nekünk. Az amerikai titkosszolgálatok egy különös, a biztonsági hálójukon átjutó e-mailre figyelnek fel, mely egyetlen szót tartalmaz, Torchwood. Ezzel egy időben megmagyarázhatatlan esetekről számolnak be a Föld különböző pontjairól, többek között mi is látjuk, amint a kivégzésre ítélt rab túléli a halálos injekciót, vagy amint a CIA ügynöke csodával határos módon életben marad egy végzetes kimenetelű beleset után.

Senki nem hal meg a Földön, megsérülhetnek, megbetegedhetnek az emberek, de végső soron mindenki életben marad. Úgy tűnik, mintha a kaszás szabadságra ment volna, a szálak pedig természetesen a Torchwood-hoz vezetnek. Davies ügyelt arra, hogy a sorozatot eddig nem ismerő nézők gyorsan fel tudják venni a fonalat, a történetet az új karakterek szemszögéből kezdi el mesélni, velük együtt fedezzük fel a Torchwood-ot, illetve annak két életben maradt tagját. Hasonlóképp piros pont jár azért, mert nem egyből a miértet kezdte el kutatni, az okok helyett egyelőre a 'csoda' következményeire fókuszált.

Emellett a halhatatlanság erkölcsi, illetve társadalmi kérdéseivel is foglalkozott, bízom benne, hogy a sztori ezen aspektusára a későbbiekben is szán majd időt Davies, valamint a többek között Jane Espenson-t (Battlestar galactica, Buffy) is soraiban tudó írógárda. A karakterek kapcsán már nem tudok ennyire pozitív hangnemet megütni, főként az új szereplőkkel voltak problémáim. Ahogy azt korábban említettem, a rendeltetésüket, miszerint vezessenek be minket a Torchwood világába teljesítették, de sajnos ezzel együtt sem tudtam őket megkedvelni.

Az adatelemző hölgy rendkívül unalmas, úgy is mondhatnám sótlan, míg a Mekhi Phifer gyengécske alakításában megjelenő CIA ügynök kifejezetten antipatikus volt számomra. Kellemes meglepetést okozott azonban Bill Pullman a pedofil halálraítélt szerepében és valószínűleg a következő részben érkező Laruen Ambrose-ban sem kell majd csalódnunk. A régi karakterekkel (Jack Harkness, Gwen Cooper) könnyű volt azonosulni, úgyhogy az összkép azért semmiképp sem mondható rossznak. Ez mondható el a nyitóepizódról is, sajnos becsúszott egy-két gyengébb jelenet, így például CIA ügynökünk Wales-be utazása finoman szólva is hiteltelen volt, de a történetszálak többsége elnyerte a tetszésemet.

Meg kell jegyezni azt is, hogy a Starz belépésével jól láthatóan megemelkedett a költségvetés, a tengerparton játszódó jelenetre a BBC-n minden bizonnyal nem lett volna esély. A sorozattól azonban elsősorban nem ezt (plusz adaléknak persze mindenképp jó), hanem a történetben rejlő potenciál kiaknázását várom, mely során alaposan körüljárják majd a Miracle Day kapcsán felmerülő kérdéseket. Úgy érzem a pilotot figyelembe véve erre jó esélyünk van.

Értékelés:

Címkék: torchwood