Rescue Me: kezdet és vég

A Rescue Me lassan a hosszú, hét éves pályafutása végére ér, többek között ezért is döntöttem úgy, hogy az évadnyitó kapcsán írt bejegyzésben a hetedik évad első része mellett szót ejtek a sorozat születésének körülményeiről, valamint a lehetséges befejezéseket is megvizsgálom majd.

Denis Leary 1999-ben hozta létre a tűzoltókat, illetve azok családjait segítő alapítványát, miután egy szülővárosában történő tűzesetben elhunyt tűzoltó unokatestvére Jerry Lucey, valamint gyermekkori barátja Tommy Spencer hadnagy. A két évvel későbbi események - a World Trade Center elleni támadás közben/után közel félezer New York-i tűzoltó vesztette életét, szintén cselekvésre késztették, komoly összeggel támogatta az áldozatok hozzátartozóit. Két tragikus esemény, melyek arra ösztönözték Leary-t, hogy elkészítse a New York-i tűzoltóság 62-es egységének életét bemutató Rescue Me-t.

Leary ismét azzal a Peter Tolan-nel állt össze, akivel a rövid életű, de annál emlékezetesebb The Job-ot készítették, a sorozattervre pedig az akkor a saját műsorok gyártásában még viszonylag fiatalnak számító FX mondott igent. A többi pedig, ahogy szokták mondani történelem, a 2004-ben indult sorozat, főként az egészen pazarul sikerült két évad mintapéldája volt annak, hogy miként is kell igazán jó dramedy-t készíteni. A sorozat számos emlékezetes, hol vicces, hol drámai jelenettel gazdagított bennünket, mindezt remekül megírt karakterek tolmácsolásában... az utazás azonban lassan véget ér.

A senkit nem tisztelő, (ex)alkoholista ír tűzoltót, Tommy Gavint, valamint kompániáját középpontba helyező Rescue Me idén nyáron zárja le a pályafutását. A sorozat utolsó, kilenc epizódból álló évada, melyet egyébként már tavaly leforgattak, az FX-en ma debütál, itthon pedig az AXN rekordgyorsasággal, már csütörtök este képernyőre tűzi. A következőkben a 'Mutha' címet viselő évadnyitó kapcsán fejtem ki a spoilermentes véleményemet.

A sorozat kapcsán az egyik legtöbbször feltett kérdés, hogy vajon képes lesz-e Tommy megváltozni és felelősségteljes apaként, férjként, valamint tűzoltóként viselkedni. Ahogy haladtunk előre a történetben ez a kérdés mind többször visszatért és ezzel egyidőben egyre hangsúlyosabb lett. Tommy már jó ideje a saját démonjaival küzd, ami az évadnyitó során is központi szerepet kapott. Az írók szembesítettek minket a főszereplő lelkiismeret-furdalásának okival, legyen szó a tavalyi évad legtragikusabb eseményéről, unokaöccsének lebénulásáról, az egész családját tönkretevő alkoholproblémáról, illetve a 9/11 óta kimondatlan kérdésről: miért nem én voltam ott?

Az epizód ennek megfelelően drámai jelleget öltött, viszonylag kevés humoros jelenetet csempésztek bele az írók, de hozzá kell tennem, hogy azok szinte kivétel nélkül jól működtek. A 62-es brigád is mindössze egy jelenet erejéig szerepelt együtt, amint éppen a nem tudunk mit csinálni magunkkal tűzeset nélkül tételt próbálták bizonyítani. Nem kell azonban aggódni, a későbbiekben során minden bizonnyal többet látunk majd belőlük, de a Tolan-Leary kettős most nagyon helyesen a sok problémával küzdő főszereplőre hegyezte ki a történéséket. A viszonylag nyugodtnak mondható, főként párbeszédekre épülő epizód vége kifejezetten erős zárást kapott, aminek előtte azért már szépen megalapoztak.

Bízom benne, hogy az előttünk álló kilenc rész méltó lezárása lesz a sorozatnak, azt viszont még megtippelni sem merem, hogy milyen előjelű, pozitív, avagy negatív végkifejletet kapunk. Peter Tolan elmondása szerint korábban két befejezés volt tervbe véve: 1. Tommy berohan egy égő házba, majd ott leül egy székre, ezzel pedig öngyilkosságot követ el. 2. Tommy visszavonult és a tengerparton Kelly (Maura Tierney) társaságában látjuk őt. Szerencsére (az elsőt egyébként maga Leary javasolta) időközben meggondolták magukat, így kevesebb mint egy hónap múlva, szeptember 7-én kapunk választ a mi lesz Tommy Gavin sorsa kérdésre.

Végezetül hadd fejezzem ki a köszönetemet az AXN-nek, akik lehetőséget adtak az évadnyitó epizód premier előtti megtekintésére. A 7x01 (6x11 alternatív számozás alapján) 24 órával az amerikai premier után, csütörtök 23:10-kor már adásba is kerül a csatornán. Emellett kiemelendő, hogy a premierek után másnap minden epizód felkerül majd az AXN Playerbe, az egyes epizódok 7 napig lesznek elérhetők, HD minőségben.

Értékelés:

Címkék: rescue me