Breaking Bad: remek rajtot vett a negyedik évad

Úgy gondolom nem képezheti vita tárgyát az a kijelentés, miszerint a Breaking Bad az utóbbi évek egyik legerősebb drámája, ráadásul ehhez az a nem mindennapi bravúr is társul, hogy Vince Gilligan alkotása évről-évre magasabbra helyezi a lécet. Ennek fényében érthető, hogy nem örültem a közel 13 hónapos hiátusnak, az AMC döntése alapján ugyanis a megszokott márciusi időpont helyett nyáron debütált a sorozat. A héten végre elkezdődött a negyedik felvonás, pont úgy, ahogy azt a sorozattól reméltem és egyben elvártam. A kép alatt spoilerek társaságában folytatom

Amennyiben a sorozat készítésről létezne enciklopédia, vagy egyfajta kézikönyv, akkor a cliffhanger feloldása fejezetnél a Breaking Bad mostani évadnyitója nyugodtan helyet követelhetne magának. Egy alaposan végiggondolt, rendkívül okosan felépített epizódot adott ki a kezéből Gilligan, aminek köszönhetően semmit nem elsietve, úgymond lépésről-lépésre mutatta be Walt és Jesse tavalyi drámai döntésének a következményeit. Tavaly Walt kutyaszorítóba került, de sikerült belekapaszkodnia az utolsó szalmaszálba és Jesse segítségével, aki talán élete legnehezebb, de minden bizonnyal legfajsúlyosabb döntését hozta meg, gondoskodott a konkurencia eltüntetéséről.

A cold open után, amire később még visszatérek, pontosan onnan vesszük fel a fonalat, ahol tavaly abbahagytuk, a lövés eldördülését követően Jesse elhagyja a helyszínt, Victor pedig a lakásra sietve szembesül Gale halálával. Kis idő elteltével a laborban négy türelmetlen embert látunk, akik a nagyfőnök Gus érkezésére várnak. Ez utóbbi a sorozat játékidejét nézve csak fél óra múlva történik meg, de a jó forgatókönyvnek és az erőteljes alakításoknak köszönhetően a köztes időszakra sem panaszkodhatunk. A laborban játszódó jelenetek során szinte tapinthatóvá válik a feszültség, az elkapott pillantások és egyéb metakommunikációs jelek pedig többletjelentéssel bírnak.

Jesse tekintete lemondásról és egyben érdektelenségről árulkodik, Walt megpróbálja ugyan kibeszélni magát, de szavai mögül kihallatszik az idegesség és a halálfélelem, míg Mike és Victor a legszívesebben végezne a számukra sok gondot okozó párossal. Skyler eközben Walt keresésére indul és ismét tanúbizonyságát teszi annak, hogy képes megbirkózni a felmerülő problémákkal és egyben láthatjuk, hogy mennyivel céltudatosabb lett a korai évadokhoz képest. Marie és Hank esetében a harmadik évad végén látott történetszálat folytatják, a felépülést és főként az ezzel járó lélektani folyamatokat továbbra is elsőrangúan ábrázolja a sorozat. Talán nem a legizgalmasabb, de kétségkívül erőteljes és realista szál, mely egyben tovább mélyíti a két említett karaktert.

És akkor térjünk rá Gus-ra, akinek a laborban történő megjelenése valószínűleg nem csak nálam idézett elő hidegrázást. Giancarlo Esposito kiváló alakítást nyújtott a kimért, minden egyes lépését előre megfontoló Gus szerepében, aki először szépen komótosan átöltözik - eközben Walt a bizonyítványát próbálja magyarázni, ami egyben az életéért való könyörgést is jelenti, majd a feszültséggel teli pillanatok után átvágja Victor torkát. Utóbbi két hibát követett el, egyrészt túl nagy figyelmet keltett a gyilkosság helyszínén, másrészt engedély nélkül, magát hozzáértőnek mutatva kezdett meth főzésbe. Itt jön be a korábban már említett cold open jelentősége, amikor is Gale a következő mondatot intézi Gus-hoz: 'tudom, hogy te a legjobbat akarod'. Ami Gus szakmájában a 99%-ot, vagyis Walt-ot jelenti.

A Gus-féle jelenetsor megalkotását egyébként Gilligan egy könyv írásához hasonlította, amikor a szerző a szereplők gondolatait, érzéseit próbálja meg átadni az olvasónak. Úgy gondolom, hogy a Victor halála előtti öt percben sikerült véghezvinnie ezt a közel sem egyszerű elképzelését, tulajdonképpen minden a már sokadszorra nagyszerű alakítással előrukkoló Bryan Cranston és Aaron Paul arcára volt írva. Teljes mértékben elégedett vagyok az évadkezdéssel, melynek kapcsán illik még megemlíteni a Michael Slovis által megteremtett bámulatos képi világot, persze ehhez is hozzászokhattunk már. Az AMC szintén örülhet, bejött a számításuk, miszerint nyáron jobb teljesítményre lehet képes a sorozat, a premier 2.5 milliós össznézettséget és 1.1-es demót produkált, ami a sorozat történetének legjobb eredményét jelenti. 

Értékelés:

Címkék: breaking bad