Entourage - elkezdődött az utolsó évad

Amikor az HBO tavaly bejelentette, hogy a nyolcadik évad után búcsút kell vennünk a sorozattól, érthető módon csalódott voltam. Kis idő elteltével aztán megpróbáltam a pozitívumokra koncentrálni, szép kort ért meg az Entourage, a sorozatok többségének nem adatik meg ilyen hosszú pályafutás és az sem elhanyagolható tényező, hogy Doug Ellin-ék tisztában vannak a befejezés dátumával, így joggal várhatunk el tőlük átgondolt, méltó búcsút.

A szokottnál kevesebb, mindössze nyolc részből álló záró évad azonban aggályokat ébresztett bennem, vajon mennyire lesz kapkodó az iram, képesek lesznek-e ennyi idő alatt egy megfelelő, a rajongók igényét kielégítő zárást összehozni. Sajnálatos módon az évadnyitó nemhogy elhessegette volna, hanem még erőteljesebbé tette ezeket a kérdéseket. A kép alatt spoilerek társaságában folytatom.

Tavaly a sorozattól igencsak szokatlanul pesszimista befejezést kaptunk, amivel ugyan önmagában nem lenne probléma, de az időzítés és a kivitelezés komoly kívánnivalót hagyott maga után. Úgy gondolom nem nyolc résszel a sorozat zárása előtt kellett volna behozni a Vinnie függőségéhez, valamint Ari házassági gondjaihoz kapcsolódó történetszálakat, ezt szépen el lehetett volna lőni a sorozat negyedik, ötödik etapja során. Kevés idő maradt a kibontásukra és még kevesebb arra, hogy a problémák megoldása hitelesnek tűnjön majd.

A nyolcadik évad rajtja csak rontott a helyzeten, mintha Doug Ellin úgy döntött volna, ha már egyszer szenvedünk, akkor azt tegyük minél látványosabban. Gondoltam, hogy a házassági szerződés problémát jelent majd E és Sloan között, de az kissé váratlanul ért, amikor a tavalyi 'holnap majd megbeszéljük' mondat után most azt látjuk, hogy szakítottak és emellett Sloan alpári stílusa is meglepő volt. Utóbbinak köze lehet ahhoz, hogy E (Scott segítségével) megkaparintotta a keresztapja cégét, de a szakításuk így is meghökkentett, ráadásul a múltban már túl sokszor kijátszották a se veled se nélküled kártyát és kezd unalmassá, kiszámíthatóvá válni.

A legnagyobb meglepetést azonban Mrs. Ari szolgáltatta, amikor bejelentette, hogy mással találkozgat... ha az volt Ellin-ék célja, hogy sokkolják a nézőket, akkor sikerrel jártak, csak egyvalamit felejtettek el: megalapozni ennek a történetszálnak. Nem voltam semmi előjele a mostani döntésnek, amely ennek folytán öncélúnak hatott. Alapvetően a pesszimista hangulat határozta meg az évadnyitót, persze mondhatnánk, hogy végre jól alakul Drama karrierje és úgy tűnik Teknősre is rákacsintott a szerencse, de a többiek szenvedései rányomták a bélyeget ezekre a valóban örömteli fejleményekre. Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy Vinnie rehabról való kijövetelét sem kezelték jól az írók, bár tény, hogy ebben Adrian Grenier halovány teljesítménye is ludas volt.

A legfőbb probléma az aránytévesztéssel van, az Entourage alapvetően egy feelgood sorozat, amibe természetesen muszáj időközönként drámai szálakat is behozni, hiszen enélkül hosszútávon nem lehetne komolyan venni és hiteltelennek tűnne. Nem mindegy viszont, hogy milyen arányban keverik ezeket, a legutóbbi három epizód során túlzásba estek, szinte látom magam előtt, ahogy Ellin utasítására az íróstáb azon töri a fejét, hogy mivel tudnák még mélyebbre lökni a karaktereket. Amiből persze idővel minden bizonnyal jól jönnek ki, de itt vissza kell térnem a bevezetőben feltett kérdésemhez: vajon az előttünk álló hét rész elegendő lesz arra, hogy bármiféle erőltetettség nélkül megoldják a mostani problémákat és még talán némi jókedvet is varázsoljanak nekünk? Hamarosan választ kapunk rá.

Értékelés:

Címkék: entourage