TCA tour 2011 (nyár) - HBO

A szokásoknak megfelelően az HBO-t Richard Plepler elnök, valamint Michael Lombardo programigazgató képviselte a TCA-n. Jó helyzetben van a fizetős kábelcsatorna és amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, kijelenthetjük, hogy ismételten a 2000-es évek elején/közepén látott aranykorszakhoz hasonlóban lehet részük. Mindehhez hozzávehetjük, hogy rengeteg (közel egy tucat) ígéretes projekt látott napvilágot az elmúlt egy év során, a problémát legfeljebb a már most is rendkívül telített műsorrend okozhatja. Az általam legjobban várt sorozattervek a Sorkin-féle dráma, More As This Story Develops munkacímmel, Neil Gaiman könyvének az American Gods-nak a feldolgozása, valamint a 'Inglorious Basterds varázslókkal' jelzővel körülírt, Darren Aronofsky által rendezett Hobgoblin.


Richard Plepler (az HBO elnöke) és Michael Lombardo (az HBO programigazgatója)

Plepler-ék a TCA során a jelenlegi sorozataikra koncentráltak, így kevés új információt kaptunk a jövőbeni projektekről. Szerencsénkre Tim Goodman, a THR munkatársa együtt ebédelt a két HBO-s vezetővel és minket is beavatott az ott elhangzottakba. Sorkin alkotása felé nagy reményekkel van a csatorna, igencsak el kellene rontani ahhoz a pilotot, hogy ne legyen belőle sorozat (berendelés esetén a legoptimistább rajt is csak 2012 vége). Az American Gods még nagyon gyerekcipőben van, de kiemelt figyelemben részesítik. A Hobgoblin kapcsán nem tudok újdonságról beszámolni, a minisorozatok közül a Tom Hanks produceri felügyelete alatt készülő, Kennedy gyilkosságról szóló minisorozatnak jó esélyei vannak.

Plepler a TCA-n kihangsúlyozta, hogy az HBO számára a legfontosabb a tehetség, az ő esetükben a siker szó nem feltétlenül jelent egyet a kiemelkedő nézettséggel. "A mi értelmezésünkben a siker elsősorban a minőséget jelenti és úgy gondoljuk, ha ez megvan, akkor előbb-utóbb a nézettség is megfelelő lesz". Megjegyezném, hogy az HBO esetében ez nem marketing szöveg, gondoljunk csak a drámák közül a Treme-re, vagy a fél órás sorozatok közül a How to Make it in America-ra és a Bored to Death-re (főleg az első évad), melyeket a kifejezetten gyenge nézettség dacára rendeltek be. Utóbbi kapcsán egy érdekességet is elárult nekünk Plepler, amennyiben a sorozataik össznézőszámát vizsgáljuk, akkor a premier csak 40%-ot tesz ki, a maradék 60%-ot pedig az ismétlések, valamint az HBO Go (online film/sorozattár) adja ki.


Alan Ball (showrunner) és Anna Paquin (színésznő) – True Blood

Premier időpontok:

Szeptember 25: Boardwalk Empire

Október 2: Hung; How to Make It in America

Október 10: Bored to Death; Enlightened (ez azt jelenti, hogy a szokásos vasárnap mellett az HBO hétfőn is ad saját gyártású sorozatot); Angry Boys - ősszel, még nincs pontos premierdátum

2012: amik már biztosakLuck (január); Game of Thrones (tavasz); Girls; Eastbound & Down; Veep

Game of Thrones: Kezdjük Michael Lombardo vallomásával: "Nem, még mindig nem olvastam el a könyveket, továbbra sem vagyok a műfaj rajongója... de a sorozatot imádom." Majd hozzátette: "nyitott vagyok akár egy újabb fantasy sorozatra is". Szóba került, hogy nem lehetne-e esetleg kitolni plusz 2 résszel az évadok hosszát, de Lombardo elmondása szerint nagyon szoros határidőkkel dolgoznak és így a 10-en felüli epizódszám már a minőség rovására menne. Lényeges információ, hogy nincs megkötve a Benioff-Weiss kettős keze, nem várja el tőlük az HBO, hogy egy évad egy kötetet öleljen fel. A csatorna vezetői nagyon bizakodóak a jövővel kapcsolatban "Remélem 20 évig fog tartani" (Lombardo), utóbbi természetesen túlzás, de jól mutatja, hogy mennyire elkötelezettek a Game of Thrones iránt.
 

Doug Ellin (showrunner), Jeremy Piven, Kevin Connolly, Adrian Grenier, Jerry Ferrara, Kevin Dillon (színészek), Mark Wahlberg (producer) - Entourage

Luck: Jó ideje várunk rá... A Michael Mann és David Milch által készített Luck-ot még 2010 nyarán rendelte be az HBO és most végre megtudtuk a premier időpontját is: 2012 januárjában érkezik az idén véget ért Big Love helyére. A késedelemnek két oka van, egyrészt a Mann és Milch közötti nézetletérések miatt a vártnál lassabban haladt a forgatás, másrészt a csatorna rendkívül telített műsorrendje. A kiváló szereplőgárdát felmutató - Dustin Hoffman, Nick Nolte és Dennis Farina, Luck a lóversenyek világába kalauzol el bennünket, annak is főként az árnyoldalát bemutatva.

True Blood: a nézettségi eredmények tükrében az ötödik évados berendelés csupán formalitás, így az HBO nyugodt szívvel bólinthatott rá Alan Ball szerződésére, aki jövőre is biztosan a sorozattal marad. Ezt követően viszont könnyen lehet, hogy távozik a True Blood éléről és más, természetesen szintén a csatornához köthető projektekkel foglalkozik majd. Korábban már szóba hoztam az HBO sorozatok össznézettségének megoszlását, a True Blood esetében ez a következőképpen néz ki: nagyjából 13 millióan követik hetente és a vasárnapi 21 órás premier ebből 5 milliót tesz ki.

Entourage: Mark Wahlberg és Doug Ellin nagyon bizakodó a mozifilmmel kapcsolatban. Wahlberg kiemelte, hogy az utóbbi időben rendkívül sikeresek az R rated (felnőtt korosztályos) vígjátékok és akár még arra is hajlandó, hogy saját pénzéből finanszírozza az Entourage filmet (valószínűleg erre nem lesz szükség...) Ellin szerint nem az a kérdés, hogy megvalósul-e a tervük, hanem az, hogy a forgatókönyv elkészülése után milyen gyorsan tudják majd összehozni.