Breaking Bad: megszületett az egyezség

Mintegy két héttel ezelőtt arról számoltam be, hogy az AMC és a Sony Pictures TV torzsalkodásának köszönhetően bizonytalanná vált a Breaking Bad jövője, a csatorna 6-8 epizódos lezáró évadot szeretett volna, amibe a gyártó érthető módon nem egyezett bele. Ezenkívül a költségvetés kapcsán is kérdések merültek fel, a Sony TV pedig már azt is fontolóra vette, hogy más csatornához viszi a kritikus kedvenc sorozatot. Szerencsére ez végül nem következett be, a hír kirobbanását követően felgyorsultak a két fél közötti tárgyalások és tegnap éjjel megszületett a megállapodás. 

Az új szerződés értelmében a Breaking Bad megkapta az utolsó, 16 részből álló berendelését, melyet ugyan egyben forgatnak le, de ezt minden bizonnyal két évadra osztja el a csatorna. A showrunner Vince Gilligan is elégedett lehet, korábban már többször kifejtette, hogy egy 13 részes záró évaddal szeretné lezárni Walter White történetét. Ez most csupán annyiban módosult, hogy pluszban kapott még három epizódot, ami (az évad kettévágásával egyetemben) nem hiszem, hogy problémát okozna neki.

Az AMC-t egyébként sürgette az idő, ugyanis a gyártóval kötött licensz szerződésük a mai napon járt volna le, míg a színészek kontraktusa augusztus 31-ig volt érvényben. Előbbi ugyebár most meghosszabbodott, míg a színészek, valamint a készítő Gilligan hamarosan új szerződést kapnak majd. A költségvetés kapcsán szintén jó hírrel szolgálhatok, továbbra is valamivel 3 millió dollár felett van az epizódonkénti büdzsé, amelyhez a megállapodás értelmében mindkét fél hozzá fog járulni.  

Végül tehát minden jóra fordult, viszont az továbbra is érthetetlen számomra, hogy az AMC miért engedi, hogy ezek a tárgyalások ilyen sajtóvisszhangot kapjanak, mondani sem kell, hogy a kiszivárgott hírek sokat ártottak a csatorna hírnevének. Az év eleji Mad Men mizéria kapcsán még mondhattuk azt, hogy mindez rutintalanságból fakad, de sajnos azóta a The Killing (az évadzáró okán), a The Walking Dead (Darabont elbocsátása miatt) és most a Breaking Bad esetében is nagyon rosszul kezelték a médiát. Ennek eredményeképp az utóbbi pár hétben jó pár tévés szakíró élesen kritizálta a csatornát. Bízom benne, hogy tanulnak a hibáikból, mert az még a két legutóbbi felemás produkciójuk ellenére is egyértelmű, hogy az egyik legjobb tartalmat kínáló csatornáról van szó.

Címkék: breaking bad