Suburgatory - pilot

Az angyalokkal ugyan csúnyán melléfogtak, de ezt leszámítva, főként a többi országos csatornához képest, jónak mondható az ABC őszi újonc felhozatala. Ők hozták össze eddig a legígéretesebb drámákat (Pan Am, Revenge), a héten bemutatkozó Suburgatory-nak köszönhetően pedig már a komédiák terén is van egy komoly potenciállal bíró sorozatuk. Utóbbi nem okozott meglepetést, Emily Kapnek (Aliens in America, Parks and Recreation) sitcomjában már az upfronts idején nagy lehetőségeket láttam, a pilot pedig szerencsére bizonyította, hogy mindez nem volt alaptalan. 

A kiinduló sztori szerint az egyedülálló édesapa, miután egy csomag kotont talál a 16 éves lánya szekrényében, úgy dönt, hogy New Yorkból egy csendes kertvárosba költözik tinédzser gyermekével. A Red Bull imádók és plasztikai műtétek városában azonban sokkal érdekesebb/furcsább élet vár rájuk, mint, ahogy azt előzetesen elképzelték. Kapnek láthatóan nem szeretett volna túl sokat elidőzni az alapsztorinál, ami érthető is, egyrészt kissé banálisnak hat, másrészt a sorozat jó értelemben vett abszurditása csak az új közegben tud igazán érvényesülni.

A pilot a jól elhelyezett, elsősorban a sztereotípiákat kifigurázó poénok, az ügyesen megírt dialógok és a szerethető karakterek miatt működött és természetesen nem felejtkezhetünk el a remek szereplőgárdáról sem. Találkozunk néhány ismerős arccal, például Alan Tudyk, vagy az egyelőre kevés játékpercet kapó Rex Lee, de a pálmát nem ők, hanem az év elején még a Shameless Mandy-jét megformáló Jane Levy viszi el. A karizmatikus alakításának köszönhetően a cinikus életszemléletű és öntörvényű tinédzser gyorsan belopja magát a szívünkbe, az íróknak pedig a narrálás becsempészéséért jár dicséret.

A Suburgatory-nak az epizód végén behozott kissé komolyabb, drámai szálak sem jelentettek problémát, remélhetőleg ez a későbbiek során sem változik, akár a műfaji arányokat, akár azok minőségét nézzük. A pilot hozta az előzetes elvárásaimat és az ABC is elégedett lehet vele, a legjobb kritikákat kapó országos sorozatról van szó, melynek az első heti nézettsége szintén örömre adhat okot. A The Middle után műsorba kerülő Suburgatory sikeresen rávert a felvezetésére és végül 9.8 milliós össznézettséget, míg 18-49-ben 3.3-as ratinget produkált. 

Értékelés:

Címkék: suburgatory