Dexter - a hatodik évadba léptünk

A tavalyi évadzáró hatalmas csalódást okozott, minden téren a könnyebbik megoldást választották az írók, mondjuk ki, gyávák voltak, mindez pedig magával hozta azt, hogy alacsony elvárásokkal ültem le a hatodik évad kezdő epizódja elé. Szerencsére azonban kellemes meglepetés ért, kifejezetten élveztem az évadnyitót, ugyan már eddig is jelen volt, de még soha nem volt ennyire erős a morbid humor a sorozatban és egyelőre a behozott történetszálak, legyen szó az egyes karakterekhez, vagy éppen a nyomozáshoz kötődő eseményekről, is ígéretesnek tűnnek. A kép alatt spoilerek társaságában vesézzük ki az epizódot.

 

Ahogy ahhoz már hozzászokhattunk, az átívelő szál fokozatosan kerül előtérbe és az évad elején inkább csak alapozásról van szó, így ekkor több egy rész egy eset típusú részt kapunk. Ilyen volt ez a mostani is, melyben ezúttal nem a gyilkos személyén, illetve a nyomozáson volt a hangsúly, hanem az ahhoz kapcsolódó osztálytalálkozón. Dexter egy váratlan és számára ismeretlen helyzetbe csöppen, a hirtelen jött népszerűség pedig jó néhány megmosolyogtató jelenetet eredményez, melyeket a narráció, vagyis kedvenc sorozatgyilkosunk belső gondolatai még abszurdabbá és egyben viccesebbé tett. 

Az írók vékony jégen táncoltak, ugyanis könnyen belefuthattak volna abba, hogy karakteridegennek véljük Dexter cselekedeteit, de erre nem került sor, jól érezték, hogy meddig mehetnek el. A heti ügy tehát, főleg a tálalás miatt elnyerte a tetszésemet, de az átívelő szál kapcsán szintén pozitívumokról számolhatok be. Kezdjük ott, hogy a két, együtt dolgozó sorozatgyilkos szerepére a zseniális Edward James Olmos-t és az évről-évre magabiztosabbá váló Colin Hanks-et szerezték meg, de a színészi kvalitások mellett a karakterek háttértörténetében és a motivációjukban is bőven van potenciál.

Az évad egyik központi témája a vallás lesz, ami a gyilkosságok mellett Dexter magánéletében is fontos szerepet tölt majd be. Mindezt már a premier előtt is tudtuk, akkor még vegyes érzésekkel viseltettem iránta, de az évadnyitóban jól oldalról közelítették meg a kérdést, így bizakodó vagyok a jövőt illetően.

Ejtsünk még szót a mellékszereplőkről is, Angel és Masuka hozta a tőle elvárhatót, Deb és Quinn kapcsán nem tennék elhamarkodott kijelentéseket, a 'nagy kérdés'  és az abból adódó bonyodalmak még többféleképpen is elsülhetnek, viszont LaGuerta történetszála tavalyhoz hasonlóan sablonosra és kiszámíthatóra sikeredett. Az évadnyitó ezt a kis kellemetlenséget leszámítva remekül teljesített, amiben minden bizonnyal nagy szerepe van a Chip Johannesen-t váltó Scott Buck-nak, aki remélhetőleg visszahozza majd a sorozat régi minőségét. A Showtime szintén elégedett lehet a sorozat visszatérésével, a 2.1 milliós össznézettség és az 1.1-es demó a Dexter történetének legjobb premier eredményét jelenti.

Értékelés:


Címkék: dexter