Az HBO hétfői kínálata

Az HBO a rendkívül telített műsorrend miatt úgy döntött, hogy a már megszokott vasárnapon kívül hétfőre is tesz saját gyártású sorozatokat. Ez egyelőre csak az őszi időszakra vonatkozik, amikor is az újonc Enlightened, valamint a harmadik évadát kezdő Bored to Death szórakoztatja a csatorna előfizetőit. Nézzük miként teljesített a két sorozat.

Enlightened

Az utóbbi években főként filmek mellett dolgozó Mike White (The Good Girl, The School of Rock) jegyzi a sorozatot, mely a Laura Dern (Veszett a Világ, Jurassic Park) által megszemélyesített középkorú nő életébe nyújt  bepillantást. Amy a sorozat első perceiben egy összetört, idegileg labilis nő benyomását kelti, mindez pedig annak az eredménye, hogy kitudódott a főnökével való kapcsolata. A cégben előadott kínos, elsősorban magát lejárató jelenetsort követően megpróbál változtatni az életén, melynek első lépése Hawaii-i túrát jelent, ahol egy dühkezelő csoportterápián vesz részt.

Új emberként tér vissza a nagyvárosba, a türelem, a megértés és az empátia jellemzik őt, viszont a kapcsolatainak helyrehozása ezzel együtt is hosszú időt és kitartást vesz igénybe. Ezt kínálja az Enlightened, melyet leginkább egy 30 perces Showtime dramedyhez tudnék hasonlítani és ezt még csak véletlenül sem dicséretnek szántam. Ez a formátum, főként ha a drámára helyezik a hangsúlyt, a legtöbb esetben nem működőképes, olyan mintha két szék közé a földre huppannánk, egyik műfaj sem tud igazán érvényesülni. A dráma, ezen belül is a konfliktusok kibontására kevés idő áll rendelkezésre, a karakterek nem eléggé kidolgozottak, a jelenetek többségét pedig súlytalannak érezzük. 

Mindehhez még hozzájön, hogy egy antipatikus főszereplőt kaptunk, akinek a sorsa teljes mértékben hidegen hagyott. Nem akarom azonban teljesen lehúzni az HBO újoncát, egy szépen fényképezett, jól megírt, összességében profin elkészített darabról van szó, az már más kérdés, hogy a fent elmondottak miatt engem egy pillanatra sem tudott magával ragadni. Laura Dern korrekt alakítást tett le az asztalra, nem az ő hibája, hogy nem tudtam megkedvelni a főszereplőt, rajta kívül még Luke Wilson-t, valamint Diane Ladd-et, utóbbi egyébként a valóságban is Dern édesanyja, érdemes megemlíteni.   

Zárszóként annyit mondanék, hogy amennyiben kedveled a következő sorozatokat - Hung, The Big C, Nurse Jackie, akkor tegyél próbát az Enlightened-del, ellenkező esetben viszont nem ajánlott.

Értékelés: 

 
Bored to Death - 3. évad

A Bored to Death a kevés jól sikerült 30 perces dramedyk egyike, Jonathan Ames sorozata az extravagáns karaktereknek, a köztük lévő interakcióknak, valamint a remek párbeszédeknek köszönhetően immáron harmadik éve biztosít kellemes kikapcsolódást. Az évadnyitó során mindhárom főszereplő életében komoly változás áll be, Jonathan (a showrunner magáról nevezte el a főszereplőt) végre megjelenteti az új regényét, George otthagyta a kiadóját és éttermet nyit, míg Ray először találkozhat a fiával.

Első látásra tehát minden szép és jó, de persze ez nem tarthat sokáig, a kissé szerencsétlen, de szerethető főhőseink kivétel nélkül zűrös helyzetekbe kerülnek, melyet Ames a tőle megszokott fanyar humorral mutat be. Szerencsére Ted Danson-nak a CSI mellett maradt ideje a Bored to Death-re, továbbra is kiválóan hozza az unatkozó, habókos arisztokratát, de Jason Schwartzman és Zach Galifianakis teljesítményére sem lehet panaszunk. Az évadnyitóban George lányának barátját alakítva feltűnt régi ismerősünk, David Rasche (Rubicon) is, aki visszatérő szereplő lesz idén.

A Bored to Death egy nagyszerű résszel kezdte meg a harmadik évadját, ezzel a szinttel a szezon hátralevő részében is kiegyeznék. A nézettség kapcsán sajnos már nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni, a Bored to Death és az Enlightened is csak alig több, mint 200 ezer nézőt ültetett le a képernyők elé, a 18-49-es korosztályban pedig mindössze 0.1-es ratinget tudtak produkálni. Tény, hogy az HBO-nak nem lehettek nagy reményei a hétfői nappal kapcsolatban, de ennél azért mindenképp jobb eredményre számítottak.

Értékelés: