TCA tour 2012 (tél) – HBO

Kezdjük az HBO-s összefoglalónkat egy rövid felsorolással: Ricky Gervais, Judd Apatow, Julia Louis-Dreyfus, Julianne Moore, Woody Harrelson, Ed Harris, Nicole Kidman, Clive Owen, Dustin Hoffman, Nick Nolte, Michael Mann, David Milch. Ők vettek részt a csatorna TCA-s paneljain, mit ne mondjak, impreszív névsor, mely egyben arra is rávilágít, hogy az HBO-nál komoly anyagi erőforrásokkal rendelkeznek és emellett olyan légkört tudnak teremteni, melyben kulcsszerep jut a kreativitásnak.

A csatorna csak a nyár végi TCA során szokott executive session-t tartani, így ezúttal 'csak' a közeljövőben bemutatandó sorozataik panelján elhangzottakra reagálhattak a jelen lévő újságírók. Nézzük meg először az első féléves premier dátumokat: a Luck pilotját egy elővetítésnek köszönhetően már decemberben láthattuk, a sorozat 'ténylegesen' január 29-én kezdődik, a Ricky Gervais-féle Life's Too Short február 19-én startol, csakúgy, mint az Eastbound & Down harmadik évadja. A 2008-as választásokról szóló Game Change című tévéfilmet, középpontban Sarah Palin (Julianne Moore) és John McCain (Ed Harris) szenátorral, március 10-én vetíti a csatorna. Az HBO másik idei tévéfilmje a Hemingway & Gellhorn lesz, előbbit Clive Owen, míg az író harmadik felségét Nicole Kidman fogja alakítani.

A tavaszi kínálatban három sorozat szerepel, a Game of Thrones második felvonása április 1-én kezd, a Girls április 15-én, míg a Veep egy héttel késebb kezdi meg a pályafutását. Utóbbi kettőnél egy kicsit hosszabban is elidézünk. A Girls-nek köszönhetően több, mint egy évtized hiátust követően visszatér a tévé világába Judd Apatow, aki a szemtelenül fiatal Lena Dunham-mel karöltve alkotta meg ezt a kritikusok által körülrajongott komédiát. Apatow kapcsán természetesen szóba került a két rövid életű, de gyorsan kult státusz szerzett sorozata, a Freaks and Geeks és az Undeclared, melyek kapcsán megjegyezte, hogy olyan keményen dolgozott rajuk, hogy végül a kórházban között ki. Ezúttal más a helyzet, Len Dunham-re fog hárulni a munka nagy része.

Érdemes egy pillanatra kitérnünk a fiatal hölgyre, 2008-ban lediplomázott, majd íróként/főszereplőként/rendezőként jegyezte a független filmes fesztiválokon rendkívül népszerűnek bizonyuló Tiny Furniture című filmet, most pedig saját sorozata van az HBO-nál. Közben volt egy kis babyszitterkedés is, jegyezte meg viccesen Dunham. A Girls-höz hasonlóan a Veep-ről is csak úgy záporoztak a pozitív vélemények, persze ez nem meglepő, hiszen Armando Iannucci már a The Thick of It, In the Loop kettőssel bizonyította, hogy remekül ért a politikai szatírához. Ezúttal az USA alelnökét (Julia Louis-Dreyfus) állítja majd a középpontba, az új pozíció azonban számos kellemetlenséggel jár együtt.

Végül emlékezzünk meg a Luck paneljáról: Mann és Milch egymás mellett foglaltak helyet és szinte végig dicsérték a másikat, két szcenárió létezhet 1. tényleg kibékültek 2. az HBO rendesen rájuk pirított és legalább a nyilvánosság előtt visszafogják magukat. Az újságírók megkérdezték Hoffmann-t, hogy szerinte manapság mennyire csábító a tévé világa egy mozis színésznek. A kétszeres Oscar-díjas válasza a következő volt: "az utóbbi idők tapasztalatai alapján az országos sorozatok semmiképpen sem azok". Természetesen Nick Nolte is jelen volt a panelon, miközben a 3D-s technika feleslegességéről beszélt, a hangja olyan volt, mint aki négy cigit szívott volna el gyors egymásutánban, amit aztán egy pohár whiskeyvel öblített le.